Migrene og trening

Hvis du har migrene, kan det være stor usikkerhet om du bør trene eller ikke. Lær mer om migrene og trening, og finn ut hvordan du skal trene for å unngå migreneanfall.

Effektene av trening er godt dokumentert. Regelmessig fysisk aktivitet vil forbedre din generelle helse og redusere risikoen for å utvikle sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, depresjon og overvekt. Fordelene inkluderer også å redusere stress, redusere kolesterolnivået, forbedre kvaliteten på søvnmønstrene og gi en følelse av velvære.

Hvis du er utsatt for migrene, kan du ha funnet ut at anstrengende trening kan provosere frem et migreneanfall. Dette kan ha ført til at du unngår trening, da du har identifisert det som en trigger for migrene. Hvis dette er tilfelle, går du glipp av fordelene som trening kan gi din generelle velvære.

Hva forskning sier om migrene og trening


Forskning på migrene finner nå bevis som antyder at moderat trening kan redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av migreneanfall hos noen mennesker. De har funnet ut at regelmessig trening kan være effektivt for å forebygge migrene.

Nyere studier har vist at trening endrer nivåene til et bredt spekter av kroppskjemikalier. Trening stimulerer kroppen din til å frigjøre naturlige kjemikalier som kalles endorfiner og naturlige antidepressiva som kalles enkefaliner. Dette kan bety at å sette i gang et godt planlagt treningsprogram kan gjøre det mulig for deg å redusere medisininntaket, spesielt medisiner som tas daglig for å forhindre migrene.

Trening som utløser migrene

Du kan godt føle at alt dette snakket om trening og fordelene med det er bortkastet, fordi du føler at trening gir deg migrene.

Hvis du har funnet ut at trening har utløst migrene, kan det skyldes følgende årsaker:

 • Du begynner å trene plutselig uten å ha planlagt treningen på forhånd, noe som betyr at kroppen din plutselig får behov for mer oksygen.
 • Du har ikke spist ordentlig før du trener, slik at blodsukkernivået ditt faller når du blir veldig sulten.
 • Du har ikke inntatt tilstrekkelig med væske før og under trening slik at kroppen din blir dehydrert.
 • Du starter et anstrengende treningsprogram parallelt med et annet kosthold. Hvis ikke blir gjort riktig, kan disse endringene i livsstilen din fungere som en ekstra utløser for migrene.
 • Du gjennomfører anstrengende trening som forårsaker stive, verkende muskler som deretter kan fungere som en trigger for migrene.
 • Du opplever et lite slag i hodet under idrett. Dette kan utløse en øyeblikkelig migrene.
 • En hodepine kan eskalere og oppstå bare under eller etter anstrengende trening. Dette kalles treningshodepine (tidligere omtalt som anstrengende hodepine) og kan vare fra 5 minutter til 48 timer etter treningen. Det har en tendens til å forekomme i varmt vær eller i stor høyde.

Velg riktig type trening når du er plaget av migrene

Tidligere studier har antydet at mild regelmessig aerob trening gir mest fordeler for de med migrene. Husk at det er viktig å velge en treningsaktivitet du liker. Det kan være:

 • Jogging
 • Svømming
 • Dansing
 • Sykling
 • Rask gange

Ved oppstart av treningsprogrammet ditt er det best å unngå aktiviteter som er for anstrengende med tanke på ditt formnivå, men moderat intensitet (tilsvarer rask gange) er bra. Du bør prøve å trene i minst 30 minutter med moderat intensitet, 3 ganger i uken. Gi deg selv minst 6 uker for å se om det har gunstig effekt.

Du kan finne at ditt lokale treningssenter tilbyr korte introduksjonskurs, og kan også gi råd om hvilken trening som passer for deg og hvilke oppvarmingsøvelser du kan prøve.

Føre treningsdagbok når du har migrene

Det er verdt å føre en migrene- og treningsdagbok, og registrere både migreneanfall og trening du har gjennomført. Dette vil gi deg en pekepinn om hvilken påvirkning aerob trening har hatt på migrene, og hvilke tiltak du må ta for å sikre at trening ikke trigger migrene. Detaljer som skal registreres inkluderer dato og klokkeslett for treningen, hvordan du forberedte deg, og treningens type og varighet.

Forberedelser før trening når du har migrene

Forberedelse på trening er like viktig som selve treningen. Hvis du er bekymret for helsen din, eller hvis du ikke har trent på lenge, bør du informere fastlegen din som kan gi deg en grunnleggende helsesjekk før du starter treningsprogrammet. Du bør bygge opp treningsvolumet gradvis over flere måneder. Det er best å gjøre gjennomføre korte, hyppige treningsøkter.

Du bør alltid:

 • Spise minst halvannen time før du trener, og la tid til kroppen din å fordøye maten. Dette vil motvirke et lavt blodsukkernivå som kan utløse migrene.
 • Drikke før, under og etter trening. Du mister ikke bare væske når du svetter, men også gjennom vanndamp i luften du puster ut. Hvis væske ikke erstattes raskt, vil du bli dehydrert, og dette kan være en viktig trigger som utløser migrene. Du bør alltid ha en flaske vann tilgjengelig.
 • Oppvarming er veldig viktig og bør gjøres før trening.

Du bør aldri stoppe eller starte økten plutselig. Tøyeøvelser i minst 5 – 10 minutter på slutten av treningsøkten vil forhindre muskelspenninger som kan fungere som trigger og utløse migrene.

 • Bruk riktig klær, og fottøy er også viktig. Andre klær avhenger av idretten du driver med, men det viktigste er at du føler deg komfortabel i klærne du bruker.
 • Husk at hvis du føler deg ukomfortabel under treningen, så stopp. Det kommer alltid en annen dag. Før treningsdagbok slik at du får kartlagt hva som utløser migrene.
 • Planlegg fremover og gjør trening til rutine, slik at du kan sikre at trening er en del av livsstilen din. På denne måten vil du også enklere kunne overvåke påvirkningen det har på migrene.

Relaterte artikler:

Trene med migrene

Trening mot migrene

Om forfatteren

Legg inn kommentar