Mettet og umettet fett

Den generelle konsensus mellom kostholdseksperter er at mettet fett er mindre sunt enn umettet fett. Lær mer om mettet og umettet fett.

Mettet fett

Den generelle helsepåvirkningen av mettet fett fortsatt kontroversiell. Noen forskere mener at det kan øke risikoen for hjertesykdom, mens andre mener at moderate mengder kan være til fordel for den generelle helsen. Ifølge funn fra en 2015-analyse kan reduksjon av mettet fettinntak gi en «liten, men potensielt viktig» reduksjon i risikoen for hjertesykdom. Forfatterne foreslår at folk reduserer inntaket av mettet fett og erstatter noen av dem med umettet fett.

Hvorfor trenger vi fett?

Fett er et viktig næringsstoff som kroppen trenger for å fungere fullt ut. Fett i kostholdet hjelper kroppen å absorbere vitaminer og mineraler og tjene andre viktige roller. Fett lagret i kroppsvev er avgjørende for:

 • energilagring og metabolisme
 • kroppstemperaturregulering
 • isolasjon av de vitale organene

Imidlertid kan et kosthold med for mye fett øke kroppsvekten, sammen med en persons risiko for hjerte- og karsykdommer.

Det er anbefalt at voksne får mellom 20–35% av sine daglige kalorier fra fett. Imidlertid bør mettet fett ikke utgjøre mer enn 5-6% av en persons daglige kaloriinntak.

Mettet og umettet fett

En person kan velge melk med lavt fettinnhold som en del av et hjertesunt kosthold. Forskere har studert helseeffektene av mettet og umettet fett i flere tiår. En vitenskapelig gjennomgang fra 2017 rapporterte en sammenheng mellom mennesker som har hjertesykdom eller en risiko for hjerteproblemer, og de som bruker større mengder mettet fett i kostholdet. Forskerne rapporterte at mettet fett kan øke nivåene av lipoprotein med lav tetthet eller LDL, eller «dårlig» kolesterol. Forhøyet LDL-kolesterol i blodet kan øke en persons risiko for hjertesykdom. Studieforfatterne rapporterte også at å erstatte mettet fett med umettet fett også kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Ny forskning har imidlertid utfordret koblingen mellom mettet fett og hjertesykdom. En gjennomgang fra 2019 registrerte ingen signifikante effekter av å redusere mettet fett på folks risiko for hjertesykdom. Transfett økte imidlertid risikoen. Mens et kosthold som inneholder for mange mettede fettstoffer, kan øke kroppsvekten og risikoen for hjerte- og karsykdommer, er det kanskje ikke så skadelig som forskere en gang trodde.

Derimot er helsemessige fordeler av umettet fett godt etablert. Det første beviset på deres hjertesunne egenskaper dateres tilbake til 1960-tallet. Forskere fant at folk fra Hellas og andre Middelhavsregioner hadde lav forekomst av hjertesykdom sammenlignet med andre steder til tross for at de hadde brukt et relativt fettrikt kosthold. Umettet fett bidrar til å senke en persons nivåer av LDL-kolesterol, redusere betennelse og bygge sterkere cellemembraner i kroppen. De kan også hjelpe en person med å redusere risikoen for revmatoid artritt, ifølge en studie fra 2014.

Mettet fett

Dette fettet har enkeltbindinger mellom molekylene og er «mettet» med hydrogenmolekyler. De har en tendens til å være faste ved romtemperatur. Matkilder som inneholder høye nivåer av mettet fett inkluderer kjøtt og meieriprodukter, for eksempel:

 • ost
 • smør
 • iskrem
 • fettrikt kjøtt
 • kokosolje
 • palmeolje

En metaanalyse fra 2015 viste at middels kjede triglyserider (MCT) kan være den mest sunne typen mettet fett. Kokosnøtt gir for eksempel MCT.

Umettet fett

Umettet fett inneholder en eller flere dobbelt- eller trippelbindinger mellom molekylene. Disse fettene er flytende ved romtemperatur i form av olje. De forekommer også i fast mat. Denne gruppen deler seg videre i to kategorier, kalt enumettet og flerumettet fett.

Kostholdskilder til umettet fett inkluderer:

 • avokado og avokadoolje
 • oliven og olivenolje
 • peanøttsmør og peanøttolje
 • vegetabilske oljer, for eksempel solsikke, mais eller raps
 • fet fisk, som laks og makrell
 • nøtter og frø, som mandler, peanøtter, cashewnøtter og sesamfrø

Middelhavsdietter har vanligvis høyt fettinnhold, men har koblinger til god hjertehelse.

Transfett

Dette fettet har flytende form som konverterer til fast fett under matprosessering. Noen kjøtt og meieriprodukter inneholder små mengder transfett, men de spiller en rolle i bearbeidet mat. Siden 2015 har det blitt tatt grep for å eliminere delvis hydrogenerte oljer (PHO), en betydelig kilde til transfett, fra bearbeidet mat. Eksempler på matvarer som fremdeles kan inneholde transfett inkluderer kaker, kjeks, smultringer og stekt mat. Imidlertid har det blitt mindre og mindre transfett i også disse matvarene.

Relaterte artikler:

Matvarer med umettet fett

Forskjellen på mettet og umettet fett

Om forfatteren