Mettet eller umettet fett

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

De viktigste forskjellene mellom mettet og umettet fett er deres form ved romtemperatur og deres innvirkning på helsen din. Lær mer om mettet og umettet fett, og hva du bør velge.

Mettet fett (inkludert en type som kalles transfett) har en tendens til å holde seg fast og kan forårsake fettavleiringer i blodårene, noe som fører til åreforkalkning («herding av arteriene»). Derimot forblir umettet fett flytende ved romtemperatur, og det er mindre sannsynlig at arteriene tettes.

I tillegg kommer det meste av umettet fett fra plantekilder (som oliven, avokado og nøtter), mens det meste av mettet fett kommer fra animalske kilder (som rødt kjøtt, fjærfe og meieriprodukter).

Hva er mettet fett?

Mettet fett kalles «mettet» på grunn av deres kjemiske struktur. Alt fett består av karbon-, hydrogen- og oksygenmolekyler. Mettet fett er «mettet» med hydrogenatomer, noe som betyr at de har flest mulig hydrogenatomer og ingen dobbeltbindinger i deres kjemiske struktur. Hva betyr denne kjemiske strukturen? For det første betyr det at de, i likhet med smør, blir faste ved romtemperatur.

Matvarer som inneholder mettet fett inkluderer:

 • Dyrekjøtt inkludert biff, fjærfe, svinekjøtt
 • Visse planteoljer som palmekjerne eller kokosolje
 • Meieriprodukter inkludert ost, smør og melk
 • Bearbeidet kjøtt inkludert bologna, pølser, pølser og bacon
 • Ferdigpakket snacks inkludert kjeks, chips, kjeks og bakverk

Hvorfor begrense mettet fett i kostholdet ditt?

Mettet fett bør utgjøre mindre enn 6 % av ditt daglige kaloriinntak, i henhold til anbefalingene. Å begrense inntaket av mettet fett, spesielt visse typer mettet fett, kan forbedre hjertehelsen din.

Noen studier har vist at inntak av en høy mengde mettet fett kan øke lavdensitetslipoproteinet (LDL), også kjent som «dårlig» kolesterol. Høye LDL-nivåer kan øke risikoen for hjertesykdom. Imidlertid har det vært flere studier som sier at mettet fett faktisk ikke har en negativ effekt på hjertet ditt.

Jo mer mettet fett du spiser, jo mer LDL ser du ut til å ha i kroppen. Studier har imidlertid vist at ikke all LDL er dårlig. Mettet fett øker mengden av store, flytende LDL du har. Disse større LDL-partiklene ser ikke ut til å øke risikoen for hjertesykdom.

På den annen side har liten, tett LDL vist seg å bidra til aterosklerose, oppbygging av plakk på arteriene dine, som fører til hjertesykdom. Å spise mettet fett ser ikke ut til å øke din lille, tette LDL. I noen få tilfeller gikk risikoen for plakkoppbygging til og med ned når mettet fett ble konsumert.

Den typen mat som inneholder mettet fett du spiser ser også ut til å gjøre en forskjell i hjertehelsen din. En stor studie antydet at inntak av meieriprodukter faktisk kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Samtidig kan det å inkludere bearbeidet kjøtt i kostholdet øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Mettet fett: bra eller dårlig?

Basert på tilgjengelig bevis er eksperter uenige om hvor viktig det er å begrense mettet fett i kostholdet ditt. Likevel anbefales det å begrense det. Fett fra meieriprodukter anses som et trygt valg. Og alle eksperter er enige om at bearbeidet kjøtt bør unngås.

Hva er umettet fett?

Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur. De skiller seg fra mettet fett ved at deres kjemiske struktur inneholder en eller flere dobbeltbindinger.

Umettet fett kan videre kategoriseres som:

 • Enumettet fett: Denne typen umettet fett inneholder bare en dobbeltbinding i strukturen. Enumettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur og inkluderer rapsolje og olivenolje.
 • Flerumettet fett: Denne typen umettet fett inneholder to eller flere dobbeltbindinger i strukturen. De er også flytende ved romtemperatur. Flerumettet fett inkluderer saflorolje, solsikkeolje og maisolje.

Ha mer umettet fett i kostholdet ditt

Enumettet og flerumettet fett bør utgjøre mesteparten av ditt daglige fettinntak, i henhold til anbefalingene.

Eksempler på matvarer som inneholder umettet fett inkluderer:

 • Nøtter
 • Planteoljer
 • Visse fisk som laks, tunfisk og ansjos, som inneholder omega-3 umettede fettsyrer
 • Oliven
 • Avokado

Mettet eller umettet fett?

Redusere inntaket av mettet fett til et minimum, og øke inntaket av matvarer som inneholder umettet fett. Det vil bidra til bedre helse, og kan også gjøre det enklere opprettholde ønsket vekt.

Relaterte artikler:

Hvilke oppgaver har fett i kroppen

Kilder til mettet fett

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren