Mest effektive trening

Mest effektive trening. Lær mer om hvilken trening du kan gjennomføre som tar liten tid og gir deg best mulig treningseffekt.

Hvilken trening er mest effektiv 

Hvilken trening som kan påberope seg å være mest effektiv kan helt sikkert diskuteres, men det vi vet, er at noen former for trening kan være effektive både med tanke på hvor mye du trener og hvilken effekt du har ut av treningen. Løping er en slik treningsform. Du kan gjennomføre løping på relativt kort tid, og varierer du hvordan du trener, kan du ha meget godt treningsutbytte av løping.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan gjennomføre trening med løping for best mulig treningsutbytte.

Trening er mest effektiv med utgangspunkt i eget formnivå

Å ta utgangspunkt i eget formnivå når du skal trene løping, vil være mest effektivt, med tanke på best mulig treningsutbytte. Når du hele tiden trener løping med en belastning som kroppen er vant til, vil du ha en jevn og god formutvikling. Kroppen vil hele tiden være sterk nok til å tåle belastningen du påfører den, og vil ha tid til å restituere seg mellom hver treningsøkt. Du reduserer også risikoen for skader. Å trene løping på denne måten vil også være motiverende, fordi du hele tiden har full kontroll på treningen, både med tanke på treningsmengde og intensitet.

Med hvilken intensitet du kan trene løping

For best mulig treningsutbytte av løping bør du ha fokus på å trene med variert intensitet. Du kan trene løping med lav, moderat og hard intensitet for best mulig treningsutbytte. For best mulig effekt bør så mye som 80 prosent av treningen du gjennomfører med løping være med lav intensitet. Resterende trening du gjennomfører i løpet en uke kan være kvalitetstrening med moderat til hard intensitet.

Trene løping med lav intensitet

Trening med lav intensitet vil typisk være rolig løping du gjennomfører i etterkant av hardere treningsøkter, og ukentlige langturer. Effekten av rolig løpetrening kan være økt fettforbrenning og at beina venner seg til økt belastning. Når du løper med lav intensitet, og da spesielt lengre turer, blir kroppen mer effektiv i å lagre og omsette glykogen, kroppens drivstoff. Du øker din aerobe kapasitet med å trene løping med lav intensitet.

Trene løping med moderat til hard intensitet

Løpetrening med moderat intensitet kan være tempotrening, fartslek og intervalltrening. Du kan også trene raske langturer med denne intensiteten. Trening med moderat intensitet kan øke din aerobe kapasitet og utholdenhet, og som gjør at du kan holde et høyere tempo over lenger tid.

Effektiv trening med tanke på tid

Du kan gjennomføre effektiv trening med løping som ikke tar alt for lang tid. Gjennomfører du rolig løpetur i tillegg til en treningsøkt med høyere intensitet, har du vil du ha god effekt ut av bare 2 treningsøkter per uke. Hvis du i tillegg gjennomfører én ukentlig langtur, har du et effektivt treningsopplegg som ikke trenger å ta all verdens tid, og effekten av treningen vil være meget god.

Mest effektive trening

Løping kan være en av de mest effektive måtene du kan komme raskt i form, og kan være mest effektive trening. Mye av nøkkelen for best mulig treningsutbytte av løping ligger i å trene variert både med tanke på hva du trener, hvordan og med hvilken intensitet. Ta alltid utgangspunkt i eget formnivå når du trener løping, og la kroppen bestemme progresjonen på treningen.

Relaterte artikler:

Hvordan trene mer effektivt

Effektiv trening for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar