HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Mental trening idrett

Mental tøffhet er ofte det som skiller en god idrettsutøver fra en eminent. Lær mer om mental trening innenfor idrett.

Når det gjelder å prestere topp ytelse, peker flere og flere bevis på psykologiens kraft. Å dyrke mental utholdenhet sikrer at en idrettsutøvers fysiske form kan uttrykkes fullt ut i dag, og det fremmer også langsiktig progresjon og oppfyllelse i morgen.

Håndtere nedturer

Det være seg en svak prestasjon eller en skade før en stor begivenhet, hver idrettsutøver er nødt til å møte minst noen store nedturer i karrieren. Når dette skjer, vil du la deg selv føle deg nede i 24 til 48 timer. Det er bare menneskelig å oppleve skuffelse, tristhet og kanskje til og med sinne. Disse følelsene viser at du bryr deg. Men etter at to dager har gått, er det viktig å fokusere på fremtiden. Velg neste mål og begynn å kartlegge en prosess for å komme dit. Å gjøre dette for tidlig (dvs. uten å tillate en periode med frustrasjon) er kontraproduktivt, men det er det også å vente for lenge.

Å håndtere usikkerhet

Mennesker ønsker sikkerhet og forutsigbarhet. Men utholdenhetsidretter er full av usikkerhet. Når dårlig håndtert fører usikkerhet til frykt, og frykt fører nesten alltid til dårlige prestasjoner og misnøye. Følg disse tre trinnene for å redusere de negative effektene av usikkerhet.

  • Forebygge det: Gjør hva du kan for å minimere usikkerheten ved å trene frem mot konkurranse. Fokusere på faktorene du kan kontrollere, og sørg for at du har en plan på plass for alle disse faktorene.
  • Håndtere det: Utvikle et mantra eller automatiske handlinger for å falle tilbake på når usikkerheten rammer. Dette kan være så enkelt som å gjenta noe i retning av “fokus på det jeg kan kontrollere,” eller “hold deg til det jeg vet,” eller “kjøre mitt eget løp.”
  • Voks deg ut av det: Å være ukomfortabel er nøkkelen til vekst. I stedet for å se på usikkerhet som noe negativt eller frykte det, se på det som en mulighet til å vokse. Med dette skiftet er usikkerhet ikke lenger noe å frykte, men noe å ønske velkommen på veien til personlig vekst.

Gjør angst til spenning

Nerver før konkurranse er vanlige, selv blant profesjonelle idrettsutøvere. Når du, eller utøverne du trener, opplever denne typen spenning, kan du prøve å fokusere på hvordan du tenker. I stedet for å si til deg selv: “Jeg er engstelig, jeg trenger å roe meg ned,” fortell deg selv: “Jeg er spent, kroppen min er klar til å prestere.” Forskning viser at vi ofte forverrer situasjonen når vi prøver å roe oss ned fordi vi iboende minner oss selv om at noe er galt. Unngå å gjøre dette ved å omformulere nerver som spenning. Når vi gjør dette, utnytter vi økt oppfatning for å heve oss. Med andre ord, de fysiologiske opplevelsene vi føler før et løp er nøytrale. Når vi kaller dem angst og forteller oss selv å roe oss ned, blir de negative. Når vi kaller dem spenning, blir de positive og ytelsesfremmende.

Fokus på prosessen

Det beste målet å ha er bare å “bli bedre”, som idrettsutøver, og person. Dette er kanskje den viktigste psykologiske tankegangen å dyrke. En slik tilnærming sikrer at du aldri blir for fiksert på bestemte resultater. Avslutt å tenke på suksess som sluttider, kvalifiseringsstandarder eller plasseringer. Tenk på suksess som kontinuerlig vekst og progresjon over tid.

Relaterte artikler:

Kosthold for idrettsutøvere

Idrett og helse

Om forfatteren

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

Av Spurt

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!