HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Melkesyre uten trening

Melkesyre uten trening kan oppstå av en rekke medisinske årsaker. Lær mer om mulige årsaker til melkesyre uten trening.

Hva er melkesyreacidose?

Melkesyreacidose er en form for metabolsk prosess som begynner når en person overproduserer eller underutnytter melkesyre, og kroppen ikke kan tilpasse seg disse endringene. Mennesker med melkesyreacidose har problemer med at leveren (og noen ganger nyrene) kan fjerne overflødig syre fra kroppen. Hvis melkesyre bygger seg opp i kroppen raskere enn den kan fjernes, øker surhetsnivået i kroppslige væsker – for eksempel blod. Denne oppsamlingen av syre forårsaker en ubalanse i kroppens pH-nivå, som alltid bør være litt alkalisk i stedet for surt. Det er noen få forskjellige typer acidose.

Opphoping av melkesyre oppstår når det ikke er nok oksygen i musklene til å bryte ned glukose og glykogen. Dette kalles anaerob metabolisme. Det er to typer melkesyre: L-laktat og D-laktat. De fleste former for melkesyre acidose er forårsaket av for mye L-laktat.

Det er to typer melkesyreacidose, type A og type B:

 • Melkesyreacidose type A er forårsaket av hypoperfusjon i vev som følge av hypovolemia, hjertesvikt, sepsis eller hjertestans.
 • Melkesyreacidose type B er forårsaket av nedsatt cellulær funksjon og lokaliserte områder av vevshypoperfusjon.

Melkesyreacidose har mange årsaker og kan ofte behandles. Men hvis ubehandlet, kan det være livstruende.

Hva er symptomene?

Symptomene på melkesyreacidose er typisk for mange helseproblemer. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din umiddelbart. Legen din kan hjelpe med å bestemme årsaken.

Flere symptomer på laktacidose kan respresentere en medisinsk nødsituasjon:

 • fruktig luktende pust (en mulig indikasjon på en alvorlig komplikasjon av diabetes, kalt ketoacidose)
 • forvirring
 • gulsott (gulfarging av huden eller hvite øyne)
 • Problemer med å puste eller grunne, rask pust

Hvis du vet eller mistenker at du har denne tilstanden, og har noen av disse symptomene, kan du ringe legevakt med en gang.

Andre lactic acidosis symptomer inkluderer:

 • utmattelse eller ekstrem tretthet
 • muskelkramper eller smerter
 • kroppssvakhet
 • generelle følelser av fysisk ubehag
 • magesmerter eller ubehag
 • diaré
 • redusert matlyst
 • hodepine
 • rask hjerterytme

Hva er årsakene?

Melkesyreacidose har et bredt spekter av underliggende årsaker, inkludert karbonmonoksidforgiftning, kolera, malaria og kvelning. Noen vanlige årsaker inkluderer:

Hjertesykdom

Forhold som hjertestans og kongestiv hjertesvikt kan redusere strømmen av blod og oksygen i hele kroppen. Dette kan øke melkesyrenivået.

Alvorlig infeksjon

Enhver type alvorlig virus- eller bakterieinfeksjon kan forårsake infeksjon. Personer med alvorlig infeksjon kan oppleve en topp i melkesyre, forårsaket av redusert oksygenstrøm.

Kreft

Kreftceller skaper melkesyre. Denne oppsamlingen av melkesyre kan akselerere når en person mister vekt og sykdommen utvikler seg.

Kort tarmsyndrom (kort tarm)

Mens sjeldent travet kilde, kan personer med kort tarm oppleve en opphopning av D-melkesyre, forårsaket av bakteriell gjengroing i tynntarmen. Personer som har hatt en bypass-kirurgi, kan også få D-melkesyreose.

Bruk av Tylenol

Regelmessig, hyppig bruk av acetaminophen (Tylenol) kan forårsake melkesyreacidose, selv når den tas i riktig dosering. Dette er fordi det kan forårsake en ansamling av pyroglutaminsyre i blodet.

Kronisk alkoholisme

Å drikke alkohol i overkant over en lengre periode kan føre til melkesyreacidose og alkoholisk ketoacidose. Alkoholisk ketoacidose er en potensielt dødelig tilstand hvis den ikke blir behandlet, men den kan bekjempes med intravenøs hydrering og glukose. Alkohol øker fosfatnivået, noe som påvirker nyrene negativt. Dette gjør kroppens pH surere. Hvis du har problemer med å redusere alkoholinntaket, kan støttegrupper hjelpe.

Intens trening eller fysisk aktivitet

En midlertidig opphopning av melkesyre kan være forårsaket av intens trening hvis kroppen din ikke har nok oksygen til å bryte ned glukose i blodet. Dette kan føre til en brennende følelse i muskelgruppene du bruker. Det kan også forårsake kvalme og svakhet.

Relaterte artikler:

Vondt i kroppen etter trening

Hvorfor blir man støl

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet