Matvarer med umettet fett

Umettet fett er kjent som sunt fett, fordi det kan ha en positiv effekt på din generelle helse. Lær mer om matvarer med umettet fett.

Det finnes en rekke typer fett du spiser i maten, inkludert umettet fett, mettet fett og transfett. Umettet fett er også kjent som “gode fettstoffer” fordi de kan ha en positiv effekt på din generelle helse. Umettet fett er vanligvis i vegetarisk mat, mens mettet fett vanligvis finnes i kjøtt, og transfett er mer vanlig i matvarer som er prosessert.

Hvordan umettet fett hjelper

I studier er det vist at inntak av umettet fett i stedet for transfett og mettet fett senker risikoen for vaskulær sykdom, hjertesykdom og hjerneslag. Mekanismene som umettet fett påvirker lipider er ikke helt kjent, men studier har vist at de beskjedent kan senke LDL-kolesterolet ditt og øke HDL-kolesterolnivået. Noen flerumettede fettstoffer, for eksempel omega-3-fettsyrer, kan også bidra til å senke triglyseridnivået.

Kosttilskudd

Selv om det er mange kosttilskudd som inneholder umettet fett, for eksempel tran og fiskeolje, kan du få umettet fett fra maten du spiser også gi deg andre hjertesunne næringsstoffer i kostholdet ditt i tillegg til umettede fettstoffer. Gjeldende kostholdsretningslinjer anbefaler at 25 til 35% av det daglige kaloriinntaket skal komme fra fett, ideelt sett fra for det meste umettet fett.

Matvarer med umettet fett

Hvis du vil inkludere umettet fett i kostholdet ditt, bør du sørge for at du erstatter andre matvarer i kostholdet ditt som inneholder mye mettet fett. Ellers kan du risikere å gå opp i vekt og øke det totale lipidnivået.

Matvarer som inneholder umettet fett inkluderer:

Avokado: Denne deilige frukten, som har blitt veldig populær de siste årene, er full av enumettet fett. Avokado kan legges til mange oppskrifter uten for mye forberedelsestid⁠ — som pålegg på smørbrødet eller skivet i favorittsuppe, salat eller hovedrett.

Oliven: Grønne og svarte oliven er ikke bare god i smaken, men de er også høye på enumettet fett. Enten du skiver dem i terninger eller bruker dem hele, er det mange muligheter for å tilsette oliven i et kolesterolvennlig kosthold.

Nøtter: Disse deilige matvarene kommer i en rekke varianter, og de fleste liker i det minste noen få varianter. Nøtter er høye på enumettet fett. Nøtter inneholder også andre sunne ingredienser, som fiber, fytosteroler, vitaminer, mineraler og protein. Nøtter er allsidige og kan inkluderes i kostholdet ditt på flere måter. En håndfull nøtter kan gi en tilfredsstillende snack, eller de kan tilsettes en salat.

Fet fisk: 2 fisk er generelt magre og gode å ta med i lipidsenkende kosthold. Noen fisk inneholder mye omega-3-fett. Fisk i denne kategorien inkluderer laks, makrell, sild, tunfisk og ansjos. Du bør imidlertid unngå å steke fisken, da dette kan føre til kalorier og usunt transfett i kostholdet ditt.

Visse oljer: Oljer kan tilsettes dips og dressinger, og de kan også brukes til å tilberede favorittstekte eller bakte matvarer. Hvis du følger et lipidsenkende kosthold, kan du bruke oljer med mye umettet fett. Disse oljene inkluderer oliven-, raps-, solsikke-, mais- og soyabønneolje.

Frø: Foruten nøtter, kan frø også lage en god snacks som inneholder mye fiber, protein og umettet fett. Sesamfrø er høyere på enumettet fett, mens gresskar-, solsikke-, lin- og chiafrø er høyere på flerumettet fett. Frø kan inkluderes i hjemmelaget knekkebrød, i frokostblandingen, eller som en topping for yoghurt eller salater. Imidlertid bør du passe på saltinnholdet – siden noen frø kan tilberedes med mye salt.

Egg: Egg inneholder mettet fett og umettet fett. Når de er tilberedt uten steking, regnes de som et sunt tilskudd til kostholdet ditt.

Mørk sjokolade: Sjokolade inneholder en liten porsjon enumettet fett, og har i lave til moderate mengder blitt ansett som sunt. Å spise mye sterkt søtet sjokolade kan imidlertid være høyt på kalorier og usunt fett.

Relaterte artikler:

Hvilken olje er sunnest

Forskjellen på mettet og umettet fett

KAMPANJER HOS MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar