Å ha høye kolesterolnivåer – spesielt «dårlig» LDL – er knyttet til økt risiko for hjertesykdom. Lær mer om mat som senker kolesterolet.
Mat som senker kolesterolet
Lavt «godt» HDL-kolesterol og høye triglyserider er også knyttet til økt risiko for sykdommer. Kostholdet ditt har en kraftig effekt på kolesterolet og andre risikofaktorer. Her er 13 matvarer som kan senke kolesterolet og forbedre andre risikofaktorer for hjertesykdom.
Belgfrukter
Belgfrukter som bønner, erter og linser kan bidra til å senke «dårlige» LDL-nivåer og er en god kilde til plantebasert protein.
Avokado
Avokado gir enumettede fettsyrer og fiber, to hjertesunne og kolesterolsenkende næringsstoffer.
Nøtter
Nøtter er rike på kolesterolsenkende fett og fiber, samt mineraler knyttet til bedret hjertehelse.
Fet fisk
Fet fisk tilbyr høye nivåer av omega-3 fettsyrer og er knyttet til redusert risiko for hjertesykdommer og hjerneslag.
Hele korn
Hele korn er knyttet til en lavere risiko for hjertesykdom. Havre og bygg gir betaglukan, et løselig fiber som er veldig effektivt for å senke “dårlig” LDL-kolesterol.
Frukt
Frukt kan bidra til å senke kolesterolet og forbedre hjertets helse. Dette er hovedsakelig forårsaket av fiber og antioksidanter.
Mørk sjokolade og kakao
Flavonoider i mørk sjokolade og kakao kan bidra til å senke blodtrykket og «dårlig» LDL-kolesterol mens du øker «godt» HDL-kolesterol.
Hvitløk
Allicin og andre planteforbindelser i hvitløk kan bidra til å senke LDL-kolesterolet og redusere andre risikofaktorer for hjertesykdommer.
Soyamat
Det er noen bevis for at soyamat kan redusere risikofaktorer for hjertesykdommer, spesielt hos personer med høyt kolesterol.
Grønnsaker
Grønnsaker har mye fiber og antioksidanter og har lite kalorier, noe som gjør dem til et hjertesunt valg.
Te
Selv om de fleste studier assosierer te med lavere total og “dårlig” LDL-kolesterol, er forskning blandet om effekten av det “gode” HDL-kolesterolet og blodtrykket.
Mørke bladgrønnsaker
Mørke bladgrønnsaker er rike på karotenoider, inkludert lutein, som er knyttet til en lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.
Olivenolje
Olivenolje, en primær komponent i middelhavsdietten, gir enumettede fettsyrer og antioksidanter som er bra for hjertet ditt.
Relaterte artikler: