Mat som senker kolesterolet

Å ha høye kolesterolnivåer – spesielt “dårlig” LDL – er knyttet til økt risiko for hjertesykdom. Lær mer om mat som senker kolesterolet.

Mat som senker kolesterolet

Lavt “godt” HDL-kolesterol og høye triglyserider er også knyttet til økt risiko for sykdommer. Kostholdet ditt har en kraftig effekt på kolesterolet og andre risikofaktorer. Her er 13 matvarer som kan senke kolesterolet og forbedre andre risikofaktorer for hjertesykdom.

Belgfrukter

Belgfrukter som bønner, erter og linser kan bidra til å senke “dårlige” LDL-nivåer og er en god kilde til plantebasert protein.

Avokado

Avokado gir enumettede fettsyrer og fiber, to hjertesunne og kolesterolsenkende næringsstoffer.

Nøtter

Nøtter er rike på kolesterolsenkende fett og fiber, samt mineraler knyttet til bedret hjertehelse.

Fet fisk

Fet fisk tilbyr høye nivåer av omega-3 fettsyrer og er knyttet til redusert risiko for hjertesykdommer og hjerneslag.

Hele korn

Hele korn er knyttet til en lavere risiko for hjertesykdom. Havre og bygg gir betaglukan, et løselig fiber som er veldig effektivt for å senke “dårlig” LDL-kolesterol.

Frukt

Frukt kan bidra til å senke kolesterolet og forbedre hjertets helse. Dette er hovedsakelig forårsaket av fiber og antioksidanter.

Mørk sjokolade og kakao

Flavonoider i mørk sjokolade og kakao kan bidra til å senke blodtrykket og “dårlig” LDL-kolesterol mens du øker “godt” HDL-kolesterol.

Hvitløk

Allicin og andre planteforbindelser i hvitløk kan bidra til å senke LDL-kolesterolet og redusere andre risikofaktorer for hjertesykdommer.

Soyamat

Det er noen bevis for at soyamat kan redusere risikofaktorer for hjertesykdommer, spesielt hos personer med høyt kolesterol.

Grønnsaker

Grønnsaker har mye fiber og antioksidanter og har lite kalorier, noe som gjør dem til et hjertesunt valg.

Te

Selv om de fleste studier assosierer te med lavere total og “dårlig” LDL-kolesterol, er forskning blandet om effekten av det “gode” HDL-kolesterolet og blodtrykket.

Mørke bladgrønnsaker

Mørke bladgrønnsaker er rike på karotenoider, inkludert lutein, som er knyttet til en lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.

Olivenolje

Olivenolje, en primær komponent i middelhavsdietten, gir enumettede fettsyrer og antioksidanter som er bra for hjertet ditt.

Relaterte artikler:

Mat som gir høyt kolesterol

Matvarer med umettet fett

Om forfatteren

Legg inn kommentar