Mat som bør unngås ved fibromyalgi

Hvilke kostholdsvalg du tar kan utgjøre en forskjell når du har fibromyalgi. Lær mer om mat som bør unngås når du har fibromyalgi.

Fibromyalgi kan forårsake kontinuerlig smerte og tretthet. Det er foreløpig ingen kur, men noen medisiner og livsstilsmidler kan bidra til å lindre symptomene. Kostholdsvalg kan også gjøre en forskjell. Legene vet ennå ikke hva som forårsaker fibromyalgi. En teori er at endringer i en persons smerteveier får dem til å føle smerte mer intenst enn andre mennesker gjør. Helsepersonell anser ikke fibromyalgi som en betennelsessykdom, men noen mener at det kan innebære betennelse i nervene. Noen eksperter foreslår å bruke en multimodal tilnærming for å håndtere symptomer. Dette kan innebære medisiner, trening, komplementærbehandling og tilpasset kosthold.

Lær mer om mat som bør unngås ved fibromyalgi.

Hvordan kan kosthold påvirke fibromyalgi?

En person kan redusere fibromyalgi-symptomer ved å spise et plantebasert kosthold. Kostholdsendringer er ikke en del av standardbehandlingen for fibromyalgi. Å favorisere noen matvarer fremfor andre kan imidlertid bidra til å håndtere symptomene. For eksempel er det bevis som tyder på at det å hjelpe et betennelsesdempende kosthold kan hjelpe mennesker med kroniske smerter. Et betennelsesdempende kosthold er ikke en spesifikk spiseplan, men retningslinjene kan hjelpe folk til å ta passende valg. Et plantebasert kosthold kan også være nyttig for å redusere symptomer på fibromyalgi. Dette er fordi mange plantebaserte matvarer inneholder antioksidanter, som hjelper kroppen med å disponere «frie radikaler.» Dette er avfallsstoffer som kroppen produserer naturlig. Høye nivåer av frie radikaler i kroppen kan føre til oksidativt stress og betennelse.

Mange mennesker med fibromyalgi har også overvekt. Overvekt kan øke risikoen for betennelse og oksidativt stress. Hvis fibromyalgi innebærer betennelse, kan det å hjelpe et kosthold som oppmuntrer en person til å nå eller opprettholde en sunn vekt, hjelpe.

Mat som bør unngås ved fibromyalgi

En rekke tilsetningsstoffer og ingredienser kan forverre symptomene på fibromyalgi.

Kjøtt- og meieriprodukter

For personer med fibromyalgi kan det hjelpe å begrense overflødig melkeinntak. Dette er fordi mange meieriprodukter inneholder mettet fett. Du bør prøve å velge versjoner med lite fett eller melkeprodukter som soyamelk. I stedet for å spise rødt kjøtt hver dag, velger du kalkun-, fisk- og grønnsaksbaserte erstatninger.

Tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer som kalles eksitotoksiner kan forverre noen av symptomene på fibromyalgi. Eksempler på disse inkluderer monosodium glutamat (MSG), som er en smaksforsterker, og aspartam, som er et kunstig søtningsmiddel. Forskning fra 2012 fant at personer med fibromyalgi og irritabelt tarmsyndrom (IBS) som sluttet å bruke MSG og aspartam så 30% reduksjon i symptomer. Imidlertid kom symptomene tilbake da de begynte å konsumere disse tilsetningsstoffene igjen.

Gluten

Personer med cøliaki må unngå gluten, ellers kan de bli veldig syke. Nyere forskning tyder imidlertid på at gluten også kan påvirke utsiktene for forskjellige betennelsesforhold. En studie fra 2014 så på hva som skjedde da 20 personer med fibromyalgi unngikk gluten i mellom 5 og 31 måneder. Femten personer sluttet å ha utbredte, kroniske smerter, og tre klarte helt å slutte å bruke opioider. Ingen av deltakerne hadde cøliaki, men noen hadde andre tilstander, for eksempel irritabelt tarmsyndrom. Forskning fra 2017 avslørte også at personer med tegn på både fibromyalgi og glutenfølsomhet responderte godt på et glutenfritt kosthold. I 2018 foreslo forskere at det kan være en kobling mellom fibromyalgi og ikke-cøliaki glutenfølsomhet.

Folk bør alltid snakke med legen sin før de eliminerer en viktig mattype, for eksempel gluten, fra kostholdet. Å kutte ut gluten, for eksempel, kan føre til et lavt inntak av fullkorn. Dette kan resultere i et lite inntak av fiber og andre næringsstoffer.

Din helsemat gir deg komplette, glutenfrie måltider – laget av norske råvarer – ferdig levert på døren.

Andre ingredienser

Andre ingredienser som kan utløse betennelse inkluderer:

  • mettet fett og transfett
  • raffinert stivelse
  • matvarer med tilsatt sukker

Det kan hjelpe å føre en matdagbok og registrere symptomer som oppstår etter å ha spist spesielle matvarer. Hvis det dukker opp noen mønstre, kan det være verdt å vurdere å unngå disse matvarene en stund for å se hvordan dette påvirker symptomene. Det er viktig å huske at det å unngå alle disse matvarene neppe vil eliminere alle fibromyalgi-symptomer. Når man kutter matvarer, bør man sørge for at de får i seg næringsstoffene som disse varene gir fra andre matvarer eller kosttilskudd.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Relaterte artikler:

Hva gjør gluten med kroppen

Hva inneholder gluten

Om forfatteren

Legg inn kommentar