OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK20


20-50% RABATT!


Mat mot forstoppelse

Mange mennesker opplever forstoppelse på et eller annet tidspunkt. Lær mer om hvilken mat som kan bidra til å forebygge forstoppelse.

Mat mot forstoppelse

Typen og alvorlighetsgraden av forstoppelse kan variere fra person til person. Noen mennesker opplever forstoppelse bare sjelden, mens for andre er det en kronisk tilstand. Forstoppelse har en rekke årsaker, men er ofte et resultat av langsom bevegelse av mat gjennom fordøyelsessystemet. Dette kan skyldes inaktivitet, dehydrering, dårlig kosthold, medisiner, sykdom, sykdommer som påvirker nervesystemet eller psykiske lidelser. Heldigvis kan visse matvarer bidra til å lindre forstoppelse.

Her er noen matvarer som kan bidra til å får fortgang på fordøyelsen.

Svisker

Tørkede plommer, kjent som svisker, er mye brukt som et naturlig middel for forstoppelse. De inneholder store mengder fiber, med 2 gram fiber per 28 gram servering, eller omtrent tre svisker. Dette er 8% av anbefaltt daglige inntak av fiber. Uoppløselig fiber i svisker, kjent som cellulose, øker vannmengden i avføringen. I mellomtiden fermenteres den løselige fiberen i svisker i tykktarmen for å produsere kortkjedede fettsyrer, som kan få fortgang på fordøyelsen. Du kan nyte svisker på egen hånd eller i salater, frokostblandinger, havregryn, bakevarer, smoothies og gryteretter.

Epler

Epler er rike på fiber. Et mellomstor eple (ca. 182 gram) inneholder faktisk 4,4 gram fiber, som er 17% av det anbefalte daglige inntaket. Omtrent 2,8 gram av den fiberen er uoppløselig, mens 1,2 gram er løselig fiber, for det meste i form av kostfiberen kalt pektin. I tarmen gjæres pektin raskt av bakterier for å danne kortkjedede fettsyrer, som trekker vann inn i tykktarmen, og reduserer tarmovergangstiden.

Pærer

Pærer er en annen frukt rik på fiber, med omtrent 5,5 gram fiber i en mellomstor frukt (ca. 178 gram). Det er 22% av det anbefalte daglige fiberinntaket. Ved siden av fiberfordelene er pærer spesielt høye i fruktose og sorbitol, sammenlignet med andre frukter. Fruktose er en type sukker som absorberes dårlig hos noen mennesker. Dette betyr at noe av det havner i tykktarmen, hvor det trekker inn vann ved osmose, og stimulerer til å gå på do. Du kan inkludere pærer i kostholdet ditt på mange forskjellige måter. Spis dem rå eller tilberedt, med ost, eller inkludere dem i salater og bakevarer.

Kiwi

Du kan få rundt 2,3 gram fiber per kiwifrukt (ca. 76 gram), som er 9% av det anbefalte daglige inntaket. Det er ikke bare fiberen i kiwi som antas å bekjempe forstoppelse. Et enzym kjent som actinidain antas også å være ansvarlig for fruktens positive effekter på fordøyelsen. Kiwi kan spises rå. Bare skrell dem eller skjær dem i to og øse ut det grønne kjøttet og frøene. De er et flott tilskudd til fruktsalater og kan tilsettes smoothies for en fiberøkning.

Fiken

Fiken er en flott måte å øke fiberinntaket ditt og fremme sunn fordøyelse. En mellomstor råfiken (ca. 50 gram) inneholder 1,6 gram fiber. Dessuten inneholder bare en halv kopp (75 gram) tørkede fiken 7,3 gram fiber, noe som er nesten 30% av dine daglige behov.

Sitrusfrukter

Sitrusfrukter som appelsiner, grapefrukt og mandariner er en forfriskende snacks og en god kilde til fiber. For eksempel inneholder en appelsin (ca. 131 gram) 3,1 gram fiber, som er 13% av det anbefalte daglige fiberinntaket. En grapefrukt (ca. 236 gram) inneholder 2,6 gram fiber, som tilfredsstiller 10% av dine daglige behov. Sitrusfrukter er også rike på løselig fiberpektin, spesielt i skallet. Pektin kan redusere forstoppelse.

Spinat og andre bladgrønne grønnsaker

Spinat, rosenkål og brokkoli er ikke bare rike på fiber, men også gode kilder til vitamin C, vitamin K og folat. Disse grønnsakene hjelper til mot forstoppelse og en sunnere fordøyelse. En kopp kokt spinat inneholder 4,3 gram fiber, eller 17% av det anbefalte daglige inntaket. For å få spinat inn i kostholdet ditt, prøv å ha den til pai eller suppe. Selv om de er upopulære blant noen, er rosenkål supersunne, og mange synes de er velsmakende. Brokkoli inneholder 3,6 gram fiber i bare en stilk (ca. 150 gram). Dette tilsvarer 16% av det anbefalte daglige fiberinntaket. Den kan tilberedes og tilsettes i supper og gryteretter, samt spises rå i salater eller som snacks.

Bønner, erter og linser

Bønner, erter og linser er noen av de fiberpakkede matvarene du kan inkludere i kostholdet ditt. For eksempel inneholder en kopp (182 gram) kokte bønner, den typen som brukes til bakte bønner, hele 19,1 gram fiber, som er nesten 80% av det anbefalte daglige inntaket. I bare en halv kopp (99 gram) kokte linser er det 7,8 gram fiber, som tilfredsstiller 31% av dine daglige behov.

Chiafrø

Chiafrø er en av de mest fiberrike matvarene som er tilgjengelige. Bare 1 gram (28 gram) chiafrø inneholder 10,6 gram fiber, som tilfredsstiller 42% av dine daglige behov. Fiberen i chia består av 85% uoppløselig fiber og 15% løselig. Når chia kommer i kontakt med vann, danner det en gel. I tarmen kan dette bidra til å sette fortgang på fordøyelsen. Chiafrø fungerer perfekt drysset på frokostblandinger, havre eller yoghurt. Du kan også ha dem i en smoothie, eller bland dem i dips, salatdressinger, bakevarer eller desserter.

Relaterte artikler:

Hva hjelper mot forstoppelse

Kjerringråd mot akutt forstoppelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar


20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!