Mat med proteiner og karbohydrater

Karbohydrater er kroppens viktigste energi. Proteiner kalles ofte kroppens byggesteiner, og brukes til å bygge og reparere vev. Lær mer om proteiner og karbohydrater, og hvilken mat som er rik på disse makronæringsstoffene.

Karbohydrater

Karbohydrater er kroppens viktigste energikilde. Matgruppene frukt, grønnsaker, meieriprodukter og korn inneholder alle karbohydrater. Søtningsmidler som sukker, honning og sirup og matvarer med tilsatt sukker som godteri, brus og kjeks inneholder også karbohydrater. Prøv å få mesteparten av karbohydratene dine fra frukt, grønnsaker, fettfrie og magre meieriprodukter og hele korn i stedet for tilsatt sukker eller raffinert korn.

Mange matvarer med karbohydrater gir også fiber. Fiber er en type karbohydrater som kroppen din ikke kan fordøye. Det finnes i mange matvarer som kommer fra planter, inkludert frukt, grønnsaker, nøtter, frø, bønner og hele korn. Å spise mat med fiber kan bidra til å forhindre mage- eller tarmproblemer, som forstoppelse. Det kan også bidra til å senke kolesterol og blodsukker.

Det er bedre å få fiber fra mat enn kosttilskudd. Begynn å legge til fiber sakte. Dette vil bidra til å unngå gass. For å legge til fiber:

  • Spis kokte tørre bønner, erter og linser.
  • Legg igjen skinn på frukt og grønnsaker, men vask dem før du spiser.
  • Velg hel frukt fremfor fruktjuice.
  • Spis grovt brød og frokostblandinger som inneholder fiber.

Proteiner

Proteiner kalles ofte kroppens byggesteiner. De brukes til å bygge og reparere vev. De hjelper deg med å bekjempe infeksjon. Kroppen din bruker ekstra protein til energi. Proteinmatgruppen inkluderer sjømat, magert kjøtt og fjærfe, egg, bønner og erter, soyaprodukter og usaltede nøtter og frø. Protein finnes også i meierigruppen. Protein fra plantekilder har en tendens til å være lavere i mettet fett, inneholder ikke kolesterol, og gir fiber og andre helsefremmende næringsstoffer.

Relaterte artikler:

Karbohydrater fett og proteiner

Hvorfor er karbohydrater viktig

Referanser

Om forfatteren