Mat med mye stivelse

Oppdag hvilke matvarer som er rike på stivelse, en viktig energikilde i kostholdet. Lær om forskjellen mellom raske og komplekse karbohydrater,

Karbohydrater kan deles inn i tre hovedkategorier: sukker, fiber og stivelse. Stivelse er klassifisert som komplekse karbohydrater, siden de består av mange sukkermolekyler som er koblet sammen. Kornblandinger og rotgrønnsaker er vanlige kilder. Tradisjonelt har komplekse karbohydrater blitt sett på som sunnere alternativer, og frigjør gradvis sukker i blodet, snarere enn å føre til at blodsukkernivået raskt øker.

Stivelse er en type karbohydrat som finnes i mange plantebaserte matvarer. Det er en viktig energikilde for kroppen vår og spiller en viktig rolle i fordøyelsen. Stivelsesrike matvarer kan variere i næringsinnhold, avhengig av type og bearbeidingsgrad.

I denne artikkelen skal vi utforske verden av mat med mye stivelse, se nærmere på forskjellige typer karbohydrater, og gi deg tips for å inkludere disse matvarene i et sunt og balansert kosthold.

Relatert: Mat med høyt proteininnhold

Hva er stivelse?

Stivelse er en kompleks karbohydrat som består av mange glukosemolekyler bundet sammen. Det finnes naturlig i en rekke planter og fungerer som deres primære energilager. Når vi spiser stivelsesrike matvarer, brytes stivelsen ned til glukose, som deretter brukes som energi eller lagres som glykogen i muskler og lever.

Stivelse kan deles inn i to hovedtyper: amylose og amylopektin. Amylose er lineær og løses sakte opp, noe som gir en jevn frigjøring av glukose i blodet. Amylopektin, derimot, er forgrenet og brytes ned raskere, noe som kan føre til raskere økning i blodsukkernivået.

Ernæringsmessige fordeler med stivelse

Stivelse er en viktig energikilde som gir nødvendige kalorier for kroppens daglige funksjoner. Det er flere ernæringsmessige fordeler ved å inkludere stivelsesrike matvarer i kostholdet:

Energikilde

Stivelse brytes ned til glukose, som er kroppens primære energikilde. Denne energien er nødvendig for alt fra fysisk aktivitet til basal metabolisme. Uten tilstrekkelig energiinntak fra karbohydrater kan kroppen begynne å bryte ned fett og proteiner for energi, noe som ikke er en bærekraftig langvarig løsning.

Stabilt blodsukker

Matvarer med komplekse karbohydrater, som stivelse, gir en jevn frigjøring av glukose i blodet. Dette bidrar til å opprettholde stabile blodsukkernivåer, noe som kan forhindre energikrasj og sultfølelse.

Kostfiber

Mange stivelsesrike matvarer, spesielt hele korn og belgfrukter, er også gode kilder til kostfiber. Fiber er essensielt for god fordøyelse, hjelper med å regulere blodsukkernivået og kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Mikronæringsstoffer

Korn, rotgrønnsaker og belgfrukter inneholder også viktige mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler. For eksempel er fullkorn rik på B-vitaminer, jern og magnesium.

Utfordringer med stivelsesrike dietter

Selv om stivelse er en viktig del av kostholdet, kan det også være noen utfordringer knyttet til et høyt inntak av stivelsesrike matvarer:

Blodsukkersvingninger

Matvarer med høy glykemisk indeks (GI), som hvitt brød og poteter, kan føre til rask økning i blodsukkernivået. Dette kan være spesielt utfordrende for personer med diabetes eller insulinresistens.

Vektøkning

Et høyt inntak av stivelsesrike matvarer kan bidra til vektøkning hvis det ikke balanseres med fysisk aktivitet og andre næringsstoffer. Dette skyldes at stivelse er en kaloririk energikilde.

Prosesserte matvarer

Mange prosesserte matvarer inneholder raffinerte korn, som har lavere næringsverdi sammenlignet med hele korn. Raffinering fjerner mye av fiberen, vitaminene og mineralene, noe som kan føre til ernæringsmessige mangler hvis de konsumeres i store mengder.

Stivelsesrike matvarer: En oversikt

Noen av de vanligste stivelsesrike matvarene inkluderer:

 • Kornprodukter: Hvete, ris, mais, havre, bygg, rug, og produkter laget av disse, som brød, pasta, frokostblandinger, og tortillas.
 • Poteter: Vanlige poteter, søtpoteter, og andre rotgrønnsaker.
 • Belgvekster: Bønner, linser, erter, og kikerter.
 • Noen grønnsaker: Erter, mais, gulrøtter, og kålrot.
 • Frukt: Bananer, mango, og tørket frukt.

Stivelsesholdige matvarer: Raske vs. komplekse karbohydrater

Det er viktig å skille mellom raske og komplekse karbohydrater når man velger stivelsesrike matvarer.

Raske karbohydrater:

 • Fordøyes raskt av kroppen
 • Gir en rask blodsukkerstigning
 • Kan føre til energikrasj og humørsvingninger
 • Finnes i hvitt brød, hvit ris, sukkerholdig frokostblanding, og søtsaker.

Komplekse karbohydrater:

 • Fordøyes langsommere av kroppen
 • Gir en jevnere blodsukkerstigning
 • Holder deg mett lengre
 • Finnes i fullkornsprodukter, belgvekster, grønnsaker, og frukt med skall.

Relatert: Hva er bærekraftig mat

Mat med mye stivelse

Havre (57,9%)

Havre er blant de sunneste kornene du kan spise. De gir en god mengde protein, fiber og fett, samt et bredt utvalg av vitaminer og mineraler. Dette gjør havre til et utmerket valg for en sunn frokost. Videre har studier vist at havre kan hjelpe deg å gå ned i vekt, redusere blodsukkernivået og redusere risikoen for hjertesykdom.

Selv om havre er en av de sunneste matvarene og et utmerket tillegg til kostholdet ditt, inneholder det også med mye stivelse. En kopp havre (81 gram) inneholder 46,9 gram stivelse, eller 57,9 vekt%.

Helkornsmel (57,8%)

Sammenlignet med raffinert mel, er hele hvetemelet mer næringsrikt og har lavere stivelsesinnhold. Dette gjør det til et bedre alternativ. For eksempel inneholder 1 kopp (120 gram) fullkornsmel 69 gram stivelse, eller 57,8 vekt%. Selv om begge typer mel inneholder en tilsvarende mengde karbohydrater, har hel hvete mer fiber og er mer næringsrik. Dette gjør det til et mye sunnere alternativ for oppskriftene dine.

Nudler (56%)

Nudler er en populær mat fordi det er billig og enkelt å lage. Imidlertid er det sterkt bearbeidet og har generelt lite næringsstoffer. I tillegg er de vanligvis rik på fett og karbohydrater. For eksempel inneholder en pakke 54 gram karbohydrater og 13,4 gram fett. De fleste karbohydrater fra nudler kommer fra stivelse. En pakke inneholder 47,7 gram stivelse.

Ris (28,7%)

Ris den maten det blir konsumert mest av i verden. Den har også mye stivelse, spesielt ukokt. For eksempel inneholder 3,5 gram (100 gram) ukokt ris 80,4 gram karbohydrater, hvorav 63,6% er stivelse. Når ris tilberedes synker imidlertid stivelsesinnholdet dramatisk. Derfor inneholder 3,5 gram kokt ris bare 28,7% stivelse, fordi kokt ris inneholder mye mer vann.

Pasta (26%)

Pasta er en type nudler som vanligvis er laget av durumhvete. Den kommer i mange forskjellige former, for eksempel spaghetti, makaroni og fettuccine, for bare å nevne noen. Som ris har pasta mindre stivelse når den blir kokt fordi den gelatinerer i varme og vann. For eksempel inneholder tørr spaghetti 62,5% stivelse, mens kokt spaghetti inneholder bare 26% stivelse.

Mais (18,2%)

Mais er et av de mest konsumerte kornene. Den har også det høyeste stivelsesinnholdet blant hele grønnsaker. For eksempel inneholder en kopp (141 gram) maiskjerner 25,7 gram stivelse. Selv om det er en stivelsesholdig grønnsak, er mais veldig næringsrik og et flott tillegg til kostholdet ditt. Den er spesielt rik på fiber, så vel som vitaminer og mineraler som folat, fosfor og kalium.

Poteter (18%)

Poteter er utrolig allsidig og mat i mange husholdninger. De er ofte blant de første matvarene vi tenker på når det gjelder stivelsesholdig mat. Interessant er det at poteter ikke inneholder så mye stivelse som mel, bakevarer eller frokostblandinger, men de inneholder mer stivelse enn andre grønnsaker. For eksempel inneholder en mellomstor bakt potet (138 gram) 24,8 gram stivelse. Poteter er en utmerket del av et balansert kosthold fordi de er en god kilde til vitamin C, vitamin B6, folat, kalium og mangan.

Tips for å velge stivelsesrike matvarer

Når du velger stivelsesrike matvarer, er det best å fokusere på komplekse karbohydrater. Her er noen tips:

 • Velg fullkornsprodukter fremfor raffinerte produkter: Bytt ut hvitt brød med fullkornsbrød, hvit ris med fullkornsris, og hvit pasta med fullkornspasta.
 • Spis mye frukt og grønnsaker: Frukt og grønnsaker er fulle av vitaminer, mineraler, og fiber, i tillegg til komplekse karbohydrater.
 • Inkluder belgvekster i kostholdet: Belgvekster er en god kilde til protein, fiber, og komplekse karbohydrater. Prøv bønner, linser, erter, eller kikerter i supper, gryteretter, eller salater.
 • Begrens inntaket av sukkerholdige drikker og søtsaker: Disse matvarene inneholder raske karbohydrater og kan føre til vektøkning og andre helseproblemer.

Praktiske løsninger for en balansert diett

For å dra nytte av stivelsens fordeler samtidig som man unngår de potensielle utfordringene, er det viktig å velge stivelsesrike matvarer med omhu og inkludere dem i en balansert diett:

Velg hele korn

Bytt ut raffinerte korn med hele korn som brun ris, quinoa, bygg og fullkornspasta. Hele korn gir mer fiber og næringsstoffer sammenlignet med deres raffinerte motparter.

Balanser med proteiner og fett

Kombiner stivelsesrike matvarer med proteinkilder som fisk, kylling, bønner og linser, samt sunne fettkilder som avokado, nøtter og olivenolje. Dette bidrar til å balansere blodsukkernivåene og gir en mer helhetlig ernæringsprofil.

Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser

Selv sunne stivelsesrike matvarer bør konsumeres i moderate porsjoner. En vanlig porsjon kokt ris eller pasta er rundt ½ kopp, og en porsjon potet er omtrent en middels stor potet.

Varier kostholdet

Inkluder en rekke forskjellige stivelsesrike matvarer i kostholdet for å få et bredt spekter av næringsstoffer. Prøv å inkludere både korn, rotgrønnsaker og belgfrukter i ukentlige måltider.

Stivelse i spesielle dietter

Stivelsesrike matvarer spiller også en viktig rolle i mange spesielle dietter, enten det er for helsefordeler eller kulturelle grunner:

Vegetariske og veganske dietter

I vegetariske og veganske dietter er stivelsesrike matvarer som korn, belgfrukter og rotgrønnsaker ofte hovedkilden til karbohydrater. Disse matvarene gir også viktige proteiner og fiber som er essensielle i plantebaserte dietter.

Glutenfri diett

For personer med cøliaki eller glutenintoleranse, kan stivelsesrike matvarer som ris, mais og poteter være trygge alternativer til glutenholdige korn som hvete, bygg og rug.

Lavkarbo-dietter

I lavkarbo-dietter er inntaket av stivelsesrike matvarer kraftig redusert. Likevel kan visse stivelsesrike grønnsaker med lavere karbohydratinnhold, som blomkål og brokkoli, inkluderes i moderate mengder.

Sports- og treningsdiett

For idrettsutøvere og personer med høy fysisk aktivitet, er stivelsesrike matvarer essensielle for å fylle opp glykogenlagrene i musklene. Dette er viktig for utholdenhet og prestasjonsevne under trening og konkurranser.

Forskning og innovasjon

Ny forskning og innovasjon innen matvitenskap gir oss stadig bedre forståelse av stivelse og dens rolle i kostholdet:

Resistent stivelse

Resistent stivelse er en type stivelse som ikke brytes ned i tynntarmen, men fermenteres i tykktarmen. Dette kan ha flere helsefordeler, inkludert forbedret fordøyelseshelse og bedre blodsukkerkontroll (Birt, Boylston, Hendrich, & Hamaker, 2013).

Biofortifisering

Biofortifisering av stivelsesrike avlinger, som mais og ris, med essensielle mikronæringsstoffer som vitamin A og jern, kan bidra til å bekjempe underernæring i utviklingsland (Bouis & Saltzman, 2017).

Bærekraftig jordbruk

Utvikling av bærekraftige jordbruksmetoder for dyrking av stivelsesrike avlinger er viktig for å sikre global matsikkerhet. Dette inkluderer praksiser som reduserer bruk av kjemikalier og bevarer jordens helse.

Konklusjon

Stivelse er en viktig del av et sunt kosthold. Ved å fokusere på komplekse karbohydrater fra fullkornsprodukter, frukt, grønnsaker, og belgvekster, kan du gi kroppen din den energien den trenger, samtidig som du får i deg viktige næringsstoffer. Husk å velge sunne tilberedningsmetoder og begrense inntaket av raske karbohydrater for å oppnå et optimalt kosthold.

Om forfatteren

Legg inn kommentar