Mat med mye jern

Interessant nok er mengden jern kroppen din absorberer delvis basert på hvor mye du har lagret. Lær hvilken mat som inneholder mye jern.

Jern er et mineral som innehar flere viktige funksjoner, og det viktigste er å frakte oksygen i kroppen din som en del av røde blodlegemer. Det er et essensielt næringsstoff, noe som betyr at du må få det fra maten. Dagsbehovet for jern er 18 mg. Interessant nok er mengden jern kroppen din absorberer delvis basert på hvor mye du har lagret. En mangel kan oppstå hvis inntaket ditt er for lavt til å erstatte mengden du mister hver dag. Jernmangel kan forårsake anemi og føre til symptomer som tretthet. Menstruerende kvinner som ikke spiser jernrik mat, har en særlig høy risiko for mangel. Heldigvis er det mange gode valg av mat som hjelper deg å møte ditt daglige jernbehov.

Her er 12 sunne matvarer som er høye på jern.

Muslinger

En 100 gram porsjon muslinger gir 17% av dagsbehovet for jern. Skalldyr er også rik på mange andre næringsstoffer og kan øke HDL (godt) kolesterolnivå i blodet.

Spinat

Spinat gir 15% av dagsbehovet for jern per porsjon, sammen med flere vitaminer og mineraler. Den inneholder også viktige antioksidanter.

Lever

Lever er en gode kilde til jern, og inneholder 36% av dagsbehovet per porsjon. Lever er også rikt på mange andre næringsstoffer, som selen, A-vitamin og kolin.

Linser

Én kopp (198 gram) kokte linser gir 37% av dagsbehovet for jern. Belgfrukter er også høye i folat, magnesium, kalium og fiber og kan til og med hjelpe vekttap.

Biff

En porsjon malt biff inneholder 15% av dagsbehovet for jern og er en av de lettest tilgjengelige kildene til jern. Den er også rik på B-vitaminer, sink, selen og protein av høy kvalitet.

Gresskarfrø

Gresskarfrø gir 14% av dagsbehovet for jern per servering. De er også en god kilde til flere andre næringsstoffer, spesielt magnesium.

Quinoa

Quinoa sørger for 16% av dagsbehovet for jern per porsjon. Den inneholder heller ingen gluten og inneholder mye proteiner, folat, mineraler og antioksidanter.

Kalkun

Kalkun gir 13% av dagsbehovet for jern og er en god kilde til flere vitaminer og mineraler. Det høye proteininnholdet fremmer fylde, øker metabolismen og forhindrer muskeltap

Brokkoli

En porsjon brokkoli gir 6% av dagsbehovet for jern og er veldig rik på vitamin C, K og folat. Det kan også bidra til å redusere kreftrisikoen.

Tofu

Tofu leverer 19% av dagsbehovet for jern per porsjon og er rik på proteiner og mineraler. Isoflavoner kan forbedre hjertehelsen og lindre symptomer på overgangsalder.

Mørk sjokolade

En liten porsjon mørk sjokolade inneholder 19% av dagsbehovet for jern sammen med flere mineraler og prebiotisk fiber som fremmer tarmen helse.

Fisk

En porsjon hermetisk tunfisk kan gi omtrent 8% av dagsbehovet til jern. Fisk er også en god kilde til flere andre viktige næringsstoffer, inkludert omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Relaterte artikler:

Jernmangel trening

Hva gjør jern i kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar