Mat med lite fiber

0
119
Mat med lite fiber

Mat med lite fiber kan være en aktuelt i en periode der du av medisinske eller andre årsaker ikke kan ha så mye fiber i kostholdet.

Hva er fiber?

Fiber er den delen av frukt, grønnsaker og korn som ikke fordøyes av kroppen din. En diett med lite fiber begrenser disse matvarene. Som et resultat er mengden ufordøyd materiale som passerer gjennom tyktarmen din begrenset og avføringsmassen reduseres. Et lite fiberfiber kosthold kan anbefales i en rekke forhold eller situasjoner.

Hensikt med mat med lite fiber

Legen din kan foreskrive en diett med lite fiber hvis:

  • Du har innsnevring av tarmen på grunn av en svulst eller en inflammatorisk sykdom
  • Du har hatt tarmoperasjon
  • Du er under behandling, for eksempel stråling, som skader eller irriterer fordøyelseskanalen

Når fordøyelsessystemet går tilbake til det normale, kan du sakte legge mer fiber tilbake i kostholdet ditt.

Kostholdsdetaljer

En diett med lite fiber begrenser hvilke typer grønnsaker, frukt og korn du kan spise. Noen ganger kan legen din også ønske at du begrenser mengden melk og melkeprodukter i kostholdet ditt. Melk inneholder ikke fiber, men det kan bidra til ubehag eller diaré, spesielt hvis du er laktoseintolerant.

Evnen til å fordøye maten varierer fra person til person. Avhengig av tilstand og toleranse, kan legen din anbefale et kosthold som er mer eller mindre begrenset med tanke på fiber. Hvis du spiser en diett med lite fiber, må du lese matetiketter. Mat du kanskje ikke forventer har fiber – som yoghurt, is, frokostblandinger og til og med drikke – kan ha tilsatt fiber. Se etter mat som ikke har mer enn 1 gram fiber i en servering.

Mat som vanligvis er tillatt på en diett med lite fiber inkluderer:

  • Hvitt brød uten nøtter og frø
  • Hvit ris, vanlig hvit pasta og kjeks
  • Raffinert korn, for eksempel hvete, eller kornblanding med mindre enn 1 gram fiber per porsjon
  • Pannekaker eller vafler laget av hvitt raffinert mel
  • De fleste hermetiske eller godt tilberedte grønnsaker og frukt uten skall eller frø
  • Frukt- og grønnsaksjuice med liten eller ingen fruktkjøtt, smaksatt drikke og smaksatt vann
  • Mørt kjøtt, fjærkre, fisk, egg og tofu
  • Melk og mat laget av melk – som yoghurt, pudding, iskrem, ost og rømme – hvis de tåles
  • Smør, margarin, oljer og salatdressinger uten frø

Du bør unngå:

  • Fullkorns-brød, korn og pasta
  • Brun eller vill ris og andre fullkorn, som havre, bygg og quinoa
  • Tørket frukt og sviskejuice
  • Rå frukt, inkludert de med frø, hud eller membraner, for eksempel bær
  • Rå eller lite kokte grønnsaker, inkludert mais
  • Tørkede bønner, erter og linser
  • Frø og nøtter og matvarer som inneholder dem, inkludert peanøttsmør og andre nøttesmør
  • Kokosnøtt
  • popcorn

Å spise et kosthold med lite fiber vil begrense avføringen din og bidra til å lette diaré eller andre symptomer på magesykdommer, for eksempel magesmerter. Når fordøyelsessystemet har gått tilbake til det normale, kan du sakte gjeninnføre fiber i kostholdet ditt.

Risiko

Fordi en diett med lite fiber begrenser hva du kan spise, kan det være vanskelig å oppfylle ernæringsbehovene dine. Du bør bruke et fiberfattig kosthold bare så lenge legen din anbefaler det. Hvis du må fortsette å spise dette kostholdet i lengre tid, bør du kontakte en registrert kostholdsekspert for å forsikre deg om at ernæringsbehovene dine blir oppfylt.

Relaterte artikler:

Frukt med mye fiber

Fiberrik frokost

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her