35%

RABATT

PÅ ET STORT

UTVALG AV  SKO!-63%

-64%

-53%

-55%

1 990,-

5 990,-

5 490,-

2 790,-

3 999,-

1 490,-

5 490,-

2 490,-

Mat med lav GI

Her er hva du bør vite om denne måten å klassifisere matvarer som inneholder karbohydrater. Du får også en oversikt over mat med lav glykemisk indeks.

Da du vokste opp, fikk du sannsynligvis beskjed om å begrense søtsaker. Det betydde ikke å overdrive det med Halloween-godteri, for eksempel, eller ha den ekstra bollen med sukkerholdig frokostblanding. Som voksen kan du bli fristet til å spise hva du vil, men da er det viktigere enn noen gang å opprettholde et sunt kosthold.

1 490,-

3 999,-

-63%

SurPlus Basic SUP – NY

2022 pakke, 9,4″

-20%

-20%

-21%

-20%

2 512,-

3 140,-

3 188,-

3 985,-

4 099,-

5 199,-

3 785,-

3 028,-

En måte å få en oversikt over et sunt kosthold er å vurdere hvor matvarer ligger på den glykemiske indeksen. Den glykemiske indeksen brukes til å klassifisere matvarer som inneholder karbohydrater, deres potensiale for å øke blodsukkeret og hvor raskt de øker blodsukkeret. Den glykemiske indeksen er basert på forståelsen av at ikke alle karbohydrater er skapt like.

Si at noen sa at du kunne ha 100 gram karbohydrater om dagen. Hvis du hadde alt i brus, ville du intuitivt forstå at det ikke er den optimale måten å få i deg karbohydrater når du kan i stedet spise fullkornsris, grønnsaker, frukt og andre sunne matvarer.

Årsaken til disse forskjellene kommer fra hvordan karbohydrater reagerer i kroppen din. Enkle karbohydrater – si sukkeret som finnes i brus og søte desserter – brytes ned raskere enn de mer komplekse karbohydratene som finnes i enkelte grønnsaker og fullkornsmat. Som et resultat stiger blodsukkeret ditt og faller deretter raskt. Over tid tror leger at disse konstante økningene og retrettene spiller en rolle i at folk blir insulinresistente.

GARMIN fenix 7X Sapphire Solar

SVART

GARMIN fenix 7X Sapphire Solar GRÅ

11 490,-

9 409,-

Hvordan bestemmes den glykemiske indeksen?

SALG PÅ BRILLER!

OPPTIL

-50%

For å bestemme glykemiske indekstall, observerer leger hvordan friske menneskers blodsukkernivå endres etter å ha inntatt mat som inneholder karbohydrater. Ved å måle påfølgende blodsukkernivåer – og sammenligne det med en baseline – kan de bestemme hvor en matvare faller på en skala fra null til 100, der 100 representerer ren glukose og null er en mat uten sukker i det hele tatt.

I hovedsak prøver den glykemiske indeksen å vise at ikke alt som inneholder nøyaktig samme mengde karbohydrater vil oppføre seg på samme måte i kroppen din. Du måler faktisk hvordan kroppen din reagerer på en kopp appelsinjuice kontra hvordan den reagerer på andre matvarer; En banan, 25 gram godteri eller 25 gram fullkornsbrød.

Hva er et kosthold med lav glykemisk indeks?

GARMIN fenix 6 Sapphire Titanium

GARMIN epix

Gen 2 – Slate

7 955,-

6 799,-

Et kostholdmed lav glykemisk indeks er basert på matvarer som ikke vil forårsake ville svingninger i blodsukkeret ditt. Å spise mat med lavere glykemisk indeks betyr at de vil føre til en langsommere og lavere økning i blodsukkeret dit, og legger merke til at dette vil hjelpe deg å absorbere mat saktere og holde deg mett lenger, og derfor spise mindre. Matvarer med høy glykemisk indeks, eller enkle sukkerarter, gir deg denne raske energiutbruddet med en rask økning i blodsukkeret. Men da vil du ha en tendens til å føle deg ganske sliten etterpå og vil raskt bli sulten.

Visse typer matvarer faller inn i disse kategoriene. Matvarer med mye fett og protein har en tendens til å bli absorbert langsommere, og derfor har en lavere glykemisk indeks. Men den glykemiske indeksen er ikke nødvendigvis et mål som er enkelt å bruke som en ernæringsguide, slik du kan med kalorier. Og matvarer med lav glykemisk indeks er ikke nødvendigvis fullpakket med næringsstoffer. Å ha en balanse mellom mat fra alle fem matvaregruppene – frukt, grønnsaker, korn, proteiner og meieriprodukter – er fortsatt en bedre regel å følge.

Fordelene med et kosthold med lav glykemisk indeks

Et kosthold med lav glykemisk indeks kan forbedre din generelle helse og bidra til å forhindre visse sykdommer. Det er økende bevis på at matvarer med lav glykemisk indeks kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Hvis du allerede har diabetes, kan det potensielt redusere risikoen for langsiktige komplikasjoner. Andre studier viser at det er gunstig for visse kolesterolnivåer.

Det er naturlig at en diett full av matvarer med høy glykemisk indeks (blant annet) vil øke risikoen for type 2 diabetes eller insulinresistens. Det kan definitivt bidra til vektøkning, og deretter komplikasjonene som følger med det, for eksempel stress på det kardiovaskulære systemet. Det kommer definitivt til å gjøre kolesterolmetabolismen din verre.

Det er ikke er mange ulemper med en diett med lav glykemisk indeks, bortsett fra noen få unntak. Hvis du allerede bruker insulin og drastisk endrer måten du spiser på uten å endre insulindosering, kan dette sette deg i økt risiko for lavt blodsukker. I tillegg, hvis kolesterolet ditt øker etter å ha gått på en lavkarbo-diett (for eksempel keto-dietten), kan det hende at en diett med lav glykemisk indeks heller ikke er det beste valget.

Matvarer med lav glykemisk indeks

Matvarer med lav GI er mat med et tall som er 50 eller mindre. Noen av disse inkluderer:

 • Grønnsaker: Paprika, brokkoli, tomater, salat, auberginer.
 • Frukt: Jordbær, epler, pærer.
 • Belgvekster: Kikerter, bønner (tørket eller kokt), belgfrukter.
 • Meieri: Hel/full melk, yoghurt naturell.
 • Søtsaker: Mørk sjokolade med mer enn 70 % kakao.
 • Nøtter: Cashewnøtter, peanøtter.

2 490,-

5 490,-

-54%

SurPlus Neptune SUP – NY 2022 pakke, 10’8»

Mat med høy glykemisk indeks

Matvarer med høy glykemisk indeks har en tendens til å ha et tall over 70 og inkluderer:

Momas Jason 2022
250w Bewo – GRATIS FRAKT!
250w Bewo – GRATIS FRAKT!

19 990,- 

15 990,-

-20%

 • Bearbeidet mat: Maischips, kringler.
 • Sukkerholdige drikker: Brus, søt te, sportsdrikker.
 • Hurtigmat: Ostburgere, stekt kylling, pizza.
 • Bakeri/korn: Donuts, hvitt brød, frokostblandinger (med mindre fullkorn).
 • Poteter: Potetmos, pommes frites.

Relaterte artikler:

Lavglykemisk kosthold

Hvor mange karbohydrater pr dag

Referanser

Momas Randolph 2022
250w Bewo – GRATIS FRAKT!
250w Bewo – GRATIS FRAKT!

18 990,- 

14 990,-

-21%

Om forfatteren