20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Mat med B12

Vitamin B12 er et vannløselig vitamin som er naturlig til stede i noen matvarer, og tilgjengelig som kosttilskudd og reseptbelagte medisiner.

Vitamin B12

Vitamin B12 finnes i flere former og inneholder mineralet kobolt, så forbindelser med vitamin B12-aktivitet kalles kollektivt “kobalaminer”. Metylkobalamin og 5-deoksyadenosylkobalamin er formene for vitamin B12 som er aktive i menneskelig metabolisme.

Vitamin B12 er nødvendig for riktig dannelse av røde blodlegemer, nevrologisk funksjon og DNA-syntese. Vitamin B12 fungerer som en kofaktor for metioninsyntase og L-metylmalonyl-CoA mutase. Metioninsyntase katalyserer omdannelsen av homocystein til metionin. Metionin er nødvendig for dannelsen av S-adenosylmetionin, en universell metyldonor for nesten 100 forskjellige substrater, inkludert DNA, RNA, hormoner, proteiner og lipider. Vitamin B12, bundet til protein i mat, frigjøres av aktiviteten av saltsyre og gastrisk protease i magen. Når syntetisk vitamin B12 tilsettes berikede matvarer og kosttilskudd, er det allerede i fri form og krever derfor ikke dette separasjonstrinnet.

Mat med B12

Vitamin B12 finnes naturlig i animalske produkter, inkludert fisk, kjøtt, fjærfe, egg, melk og melkeprodukter. Vitamin B12 er generelt ikke til stede i vegetabilsk mat, men forsterkede frokostblandinger er en lett tilgjengelig kilde til vitamin B12 med høy biotilgjengelighet for vegetarianere. Noen ernæringsgjærprodukter inneholder også vitamin B12. Forsterkede matvarer varierer, så det er viktig å lese merking på matvarene for å bestemme hvilke typer og mengder tilsatte næringsstoffer de inneholder.

Relaterte artikler:

B12 mangel og overvekt

For mye B12 i blodet

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!