Mat med A vitaminer

0
188
Mat med A vitaminer
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i leveren. Lær mer om hvilken mat som inneholder A vitaminer.

Vitamin A

Det er to typer vitamin A som finnes i kostholdet.

  • Vitamin A finnes i animalske produkter som kjøtt, fisk, fjærfe og meieriprodukter.
  • Provitamin A finnes i plantebaserte matvarer som frukt og grønnsaker. Den vanligste typen pro-vitamin A er betakaroten.
  • Vitamin A er også tilgjengelig i kosttilskudd. Det kommer oftest i form av retinylacetat eller retinylpalmitat (preformet vitamin A), beta-karoten (provitamin A) eller en kombinasjon av preformet og provitamin A.

Funksjoner til A vitamin

Vitamin A hjelper til med å danne og opprettholde sunne tenner, skjelett og bløtvev, slimhinner og hud. Det er også kjent som retinol fordi det produserer pigmentene i øyets netthinne. Vitamin A fremmer godt syn, spesielt i lite lys. Det har også en rolle i sunn graviditet og amming.

Vitamin A finnes i to former:

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


  • Retinol: Retinol er en aktiv form for vitamin A. Den finnes i animalsk lever, helmelk og noen berikede matvarer.
  • Karotenoider: Karotenoider er mørkfargede fargestoffer (pigmenter). De finnes i vegetabilske matvarer som kan bli en aktiv form av vitamin A. Det er mer enn 500 kjente karotenoider. En slik karotenoid er betakaroten.

Betakaroten er en antioksidant. Antioksidanter beskytter celler mot skader forårsaket av stoffer som kalles frie radikaler.

Det antas at frie radikaler kan:

  • Bidra til visse langvarige sykdommer
  • Spille en rolle i aldring

Å spise mat betakaroten kan redusere risikoen for kreft. Betakaroten kosttilskudd ser ikke ut til å redusere kreftrisikoen.

Relaterte artikler:

Vitamin A forgiftning

Hvorfor trenger vi vitamin A

Annonse fra MILRAB