Mat før og etter trening

Kroppen er kjøretøyet ditt, så du må sørge for å holde motoren i gang når du trener. Lær mer om hva du bør spise før og etter trening for optimal ytelse.

Det betyr å fylle opp kroppen din ved å spise riktig mat og drikke riktig væske, i riktige mengder til rett tid. Tilstrekkelig mat og væske bør konsumeres før, under og etter trening for å opprettholde blodsukkerkonsentrasjonen under trening, maksimere treningsytelsen og forbedre restitusjonstiden. Idrettsutøvere bør være godt hydrert før trening og drikke nok væske under og etter trening for å balansere væsketap. Du trenger ikke å følge en rigid tidsplan og følge noen bestemte regler, men det er noen ting du bør gjøre før, under og etter at du har trent for optimal ytelse og restitusjon.

Mat før trening

Det å ikke spise før du trener er som å “kjøre bil på tom tank”. Du har heller ikke nok energi til å maksimere treningen, og du begrenser muligheten til å forbrenne kalorier.

Ideelt sett kan du fylle opp to timer før du trener ved å:

  • Drikke rikelig med vann.
  • Spise sunne karbohydrater som fullkornsblandinger (med lite fett eller skummet melk), helkorn produkter, fettfattig eller fettfri yoghurt, fullkornspasta, brun ris, frukt og grønnsaker.
  • Unngå mettet fett og til og med mye sunt protein – fordi dette fordøyes langsommere i magen og tar bort oksygen og energileverende blod fra musklene.
  • Hvis du bare har 5-10 minutter før du trener, spis et stykke frukt som et eple eller banan.

Nøkkelen er å konsumere lettfordøyde karbohydrater, slik at du ikke føler deg treg.

Mat under trening

Enten du er en profesjonell idrettsutøver som trener i flere timer, eller du er en mosjonist som trener noe, hold kroppen din hydrert med små, hyppige slurker med vann. Du ikke trenger å spise under en treningsøkt som er 90 minutter eller mindre. Men for lengre treningsøkter med høy intensitet, er det anbefalt å spise 50-100 kalorier hver halvtime med karbohydrater som yoghurt med lite fett, rosiner eller banan. Saft vil også fungere når du gjennomfører lengre treningsøkter.

Mat etter trening

Etter treningen kan du:

  • Vann. Drikk rikelig med vann. Styr unna sukkerholdige drikker.
  • Karbohydrater. Du forbrenner mye karbohydrater – det viktigste drivstoffet for musklene dine – når du trener. I løpet av 20-60 minutter etter treningen kan musklene lagre karbohydrater og protein som energi og hjelpe deg med å komme seg.
  • Protein. Spis sunn mat med protein for å reparere og sørge for at musklene vokser.

Det er viktig å understreke at dette er generelle retningslinjer. Vi har forskjellige fordøyelsessystemer, og mye avhenger av hva slags trening du holder på med. Så gjør det som fungerer best for deg. Vet at det du putter i deg er like viktig som treningen du gjennomfører. Begge deler er avgjørende for at du skal yte ditt best og redusere risikoen for skader.

Relaterte artikler:

Bra mat før trening

God mat etter trening

Om forfatteren