Mat etter trening

Oppdag hva du burde spise etter en treningsøkt for å maksimere restitusjon, bygge muskler og forbedre prestasjoner. Få tips til næringsrike måltider og snacks, inkludert karbohydrater, proteiner og sunt fett.

Å spise riktig etter trening er like viktig som selve treningen. Det du spiser har en direkte innvirkning på kroppens evne til å restituere seg, bygge muskler og forbedre prestasjoner i fremtidige økter. I denne artikkelen dykker vi ned i den fascinerende verdenen av mat etter trening, og gir deg all informasjonen du trenger for å optimalisere kostholdet ditt og nå dine treningsmål.

Hvorfor er mat etter trening viktig?

Under trening tærer du på kroppens energilagre og bryter ned muskelvev. For å gjenoppbygge disse lagrene og reparere musklene, trenger du å tilføre næringsstoffer gjennom mat. Å spise riktig etter trening gir deg følgende fordeler:

 • Fremmer restitusjon: Karbohydrater og proteiner er avgjørende for å gjenoppbygge glykogenlagre i muskler og levere aminosyrer for muskelreparasjon.
 • Bygger muskler: Protein er essensielt for å stimulere muskelvekst og reparasjon av mikrotraumer som oppstår under trening.
 • Forbedrer prestasjon: Å spise et sunt måltid etter trening kan gi deg energi til neste økt og forhindre tretthet.
 • Støtter immunforsvaret: Hard trening kan svekke immunforsvaret. Næringsrik mat etter trening kan bidra til å styrke immunforsvaret og redusere risikoen for sykdom.

Relatert: Spis riktig når du trener

Hva skal du spise etter trening?

Det optimale måltidet etter trening bør inneholde en kombinasjon av karbohydrater, proteiner og sunt fett. Forholdet mellom disse næringsstoffene avhenger av treningsintensiteten, varigheten og dine individuelle mål.

Karbohydrater: Karbohydrater er kroppens primære energikilde. De fyller opp glykogenlagrene i muskler og lever, som gir deg energi til neste økt. Velg komplekse karbohydrater som fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker, da disse gir langvarig energi og støtter fordøyelsen.

Proteiner: Proteiner er essensielle for muskelreparasjon og vekst. Sikre at du får i deg nok proteiner etter trening for å optimalisere restitusjon og muskelbygging. Gode proteinkilder inkluderer magert kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter, belgfrukter og nøtter.

Sunt fett: Sunt fett spiller en viktig rolle i hormonproduksjon, cellemembranfunksjon og absorpsjon av fettløselige vitaminer. Velg sunne fettkilder som avokado, olivenolje, nøtter og frø.

Relatert: Kosthold når du trener

Hvor mye skal du spise?

Mengden mat du trenger etter trening avhenger av flere faktorer, inkludert treningsintensitet, varighet, kroppsvekt og individuelle mål. Generelt sett er det lurt å spise 0,5-1 gram karbohydrater og 0,2-0,4 gram proteiner per kilo kroppsvekt i løpet av de to første timene etter trening.

Når skal du spise?

Det er ideelt å spise et måltid eller en snack innen 30-60 minutter etter trening for å maksimere restitusjon og muskelvekst. Hvis du ikke er sulten med en gang, kan du vente opptil 2 timer.

Eksempler på måltider

Her er noen ideer til næringsrike måltider og snacks du kan spise etter trening:

Måltider:

 • Kyllingbryst med fullkornsris og grønnsaker: Dette måltidet gir en god blanding av karbohydrater, proteiner og sunt fett.
 • Laks med quinoa og spinat: Denne retten er rik på omega-3 fettsyrer, protein og fiber.
 • Vegetarisk chili med fullkornsbrød: Chili er en god kilde til proteiner, fiber og mikronæringsstoffer.
 • Egg omelett med grønnsaker og ost: En omelett er en rask og enkel måte å få i seg proteiner og grønnsaker på.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Inntak av mat etter trening

De første 20-30 minuttene etter trening, bør du starte oppbyggingen av glykogenlagrene dine og reparere muskulaturen. Inntak av karbohydrater og protein i forholdet 4 til 1 er passende rett etter trening. Vann og banan kan være mat etter trening som gir deg væske, samt karbohydrater og proteiner.

40-90 minutter etter trening, når glykogenlagrene er fylt opp igjen, kan kroppen fokusere på å starte reparasjon av muskler. Da bør du ha mat etter trening som er rik på proteiner, for å hjelpe kroppen med arbeidet. Et lettere måltid med kylling, pasta og grønnsaker vil være effektivt, og med en frukt til dessert. En liten håndfull nøtter kan også gjøre susen som mat etter trening.

Drikke etter trening

Pass på at du får i deg nok drikke etter trening. Vann vil være det beste, også når du har løpt mer enn 90 minutter. Det forutsetter at du har hatt inntak av sportsdrikk eller saft mens du har løpt. Du bør unngå sportsdrikker og andre søte drikker etter trening, fordi kroppen får i seg den næringen den trenger gjennom mat rik på protein og karbohydrater.

Mat etter hard trening

Hva du spiser når du har gjennomført harde og lange treningsøkter, vil ikke skille seg mye fra når du trener med letter intensitet. Forskjellen kan ligge i at du kanskje bør få i deg mer mat de første timene etter trening. Vær nøye med at du spiser mat som raskt tas opp i kroppen rett etter trening, slik at du starter umiddelbart å bygge opp igjen glykogenreservene.

Tips for optimal restitusjon

 • Væskeinntak: Det er viktig å drikke rikelig med vann etter trening for å rehydrere kroppen. Du kan også drikke sportsdrikk for å erstatte elektrolytter som går tapt gjennom svette.
 • Tidspunkt for måltider: Unngå å spise store måltider rett før trening, da dette kan forårsake fordøyelsesproblemer. Spis et lett måltid 2-3 timer før trening for å gi kroppen energi.
 • Lytt til kroppen din: Alle er forskjellige, og det er viktig å lytte til kroppens signaler. Noen trenger mer mat etter trening enn andre. Eksperimenter med forskjellige mengder og typer mat for å finne ut hva som fungerer best for deg.
 • Varier kostholdet ditt: Spis et variert kosthold som inneholder rikelig med frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og sunt fett. Dette vil gi kroppen din de næringsstoffene den trenger for å restituere seg og trives.

Konklusjon

Å spise riktig etter trening er en viktig del av en sunn treningsrutine. Ved å velge næringsrike matvarer kan du maksimere restitusjon, bygge muskler og forbedre prestasjoner. Husk å lytte til kroppen din, eksperimentere med forskjellige matvarer og finne det som fungerer best for deg.

Mat etter trening

Det er viktig at du får i deg mat etter trening, slik at du fyller på med nødvendig protein og karbohydrater for raskest mulig restitusjon. Drikk vann etter trening, og unngå søte sportsdrikker eller annen søt drikke. Kroppen din trenger ikke det når du gir den næringsstoffene den trenger gjennom mat.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar