Hvilken mat bør du spise dagen før du skal konkurrere? Lær mer om hvilken mat du bør spise dagen før konkurranse, for at du skal ha nok energi når du konkurrerer.
Hvorfor du bør få i deg mye karbohydrater dagen før konkurranse
Maten du har i deg dagen før konkurranse kan påvirke ytelsen din løpsdagen. Når du skal gjennomføre et løp, er det viktig at det du spiser har lavt fettinnhold og er rikt på karbohydrater. Dette prinsippet bør være gjeldende uansett om du skal løpe et maraton eller om du skal gjennomføre et 5 km løp. Selv om et maraton også vil tære kraftig på fettreservene dine, er det likevel viktig å ha fulle glykogenlagre når du står på startstreken. Spiser du fet mat dagen før konkurranse, vil kroppen din forbrenne av det når du konkurrerer, og fett tar mye lenger tid å forbrenne enn karbohydrater. Det kan føre til at du må holde et mye lavere tempo enn du kan ha holdt hvis du forbrenner karbohydrater. Du bør i tillegg til å styre unna fet mat dagen før konkurranse, også holde deg unna melkeprodukter og mat mye stivelse, eksempelvis grønnsaker. Å spise dette dagen før kan gi deg magetrøbbel når du konkurrerer, noe som i verste fall kan føre til at du må bryte løpet.
Relatert: Mat før konkurranse
Hva du bør spise dagen før konkurranse
Matvarer du kan spise dagen før konkurranse kan være brødskiver med egg og magert pålegg til frokost. Lunsjen kan bestå av pasta. Middag kan være kylling og ris, mens kveldsmaten kan være brødskiver med magert pålegg. Ikke overdriv med å spise for mye pasta dagen før konkurranse. Det kan føre til at du føler du full i magen eller oppblåst på konkurransedagen. Du bør heller ikke spise for grovt brød, men noe midt imellom grovt og fint. Få i deg rikelig med vann dagen før konkurranse, og gjerne også te og kaffe, bare det ikke blir for mye av det. Unngå juice som har høyt syreinnhold. Saft går fint å drikke dagen før konkurranse.
Relaterte artikler:
Balansert kosthold når du trener løping