Enten du ikke har motivasjon til rengjøring, eller er motivert til å gå ned i vekt, kan mangel på motivasjon være den største hindringen for å nå dine mål. Lær mer om hva du kan gjøre.
Motivasjon er en avgjørende faktor når det gjelder å oppnå både små og store mål, enten det dreier seg om daglige rutiner som rengjøring eller større livsforandringer som vekttap. Mangel på motivasjon kan være en betydelig hindring som står i veien for å fullføre oppgaver og oppnå personlige mål. Dette kan føre til prokrastinering og en følelse av stagnasjon. For å forstå hvordan man kan overvinne denne hindringen, er det viktig å først analysere årsakene til lav motivasjon og deretter implementere strategier for å håndtere disse utfordringene. Denne artikkelen utforsker vanlige årsaker til mangel på motivasjon og gir konkrete tiltak for å forbedre den, inkludert teknikker som selvmedfølelse, bruk av 10-minutters regelen, og tilknytning av oppgaver til personlige interesser.
Analysere årsakene til hvorfor du mangler motivasjon
Noen ganger kan ingen motivasjon være problemet. Andre ganger er det bare et symptom på et større problem. For eksempel, hvis du er en perfeksjonist, kan din manglende motivasjon skyldes frykten for at du ikke vil utføre en oppgave feilfritt. Før du tar opp dette behovet for å være perfekt, vil sannsynligvis ikke motivasjonen øke.
Andre ganger kan din manglende motivasjon få deg til å utsette ting. Og jo mer du utsetter, jo mindre motivert føler du deg. I dette tilfellet kan forbedring av motivasjonen for å få utført arbeid hjelpe deg til å føle deg bedre og prestere bedre.
Her er noen vanlige årsaker til mangel på motivasjon:
- Unngå ubehag. Enten du ikke vil kjede deg når du gjør en dagligdags oppgave, eller om du prøver å unngå frustrasjon ved å unngå en tøff utfordring, skyldes mangel på motivasjon noen ganger et ønske om å unngå ubehagelige følelser.
- Tvile på seg selv. Når du tror at du ikke kan gjøre noe – eller er overbevist om at du ikke tåler motgang knyttet til en bestemt oppgave – vil du sannsynligvis slite med å komme i gang.
- Å ha for mye. Når du har mye som skjer i livet, vil du sannsynligvis føle deg overveldet. Og denne følelsen kan ødelegge motivasjonen din.
- Mangel på engasjement for nå et mål. Å gå med på en oppgave rett og slett fordi du følte deg forpliktet, eller erklære en løsning på grunn av gruppepress, kan bety at du gjør noe du egentlig ikke vil. Og du vil sannsynligvis ikke iverksette tiltak når du ikke er forpliktet til målet ditt.
- Psykiske problemer. Mangel på motivasjon er et vanlig symptom på depresjon. Det kan også knyttes til andre psykiske sykdommer, som angst. Så det er viktig å vurdere om din psykiske helse kan påvirke motivasjonsnivået ditt.
Dette er bare noen få vanlige grunner til at folk noen ganger mangler motivasjon. Du vil kanskje oppleve at din mangel på motivasjon stammer fra andre problemer, som frykten for hva folk tenker eller et ønske om å glede alle. Så vurdere nøye de underliggende tankene og følelsene som påvirker din drivkraft og motivasjon.
Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ ✨
Oppfør deg som om du føler deg motivert
Du kan kanskje lure deg selv til å føle deg motivert ved å endre oppførsel. Oppfør deg som om du føler deg motivert, og handlingene dine kan forandre følelsene dine. For eksempel, i stedet for å sitte på sofaen i pyjamasen hele dagen og vente på at motivasjon til å slå til, kle på deg og bevege deg. Du vil kanskje oppleve at handling vil øke motivasjonen, noe som gjør det lettere å fortsette.
Argumentere for det motsatte
Når du sliter med motivasjon, vil du sannsynligvis komme med en lang liste med grunner til at du ikke bør gjøre noe. Du tenker kanskje “Det blir for vanskelig” eller “Jeg får det aldri gjort uansett.” Denne typen tanker vil holde deg fast.
Prøv å argumentere for det motsatte. Når du tror du kommer til å mislykkes, argumenterer du for alle årsakene til at du kan lykkes. Eller når du tror at du ikke kan fullføre en jobb, kan du liste opp alle bevisene som viser at du vil kunne fullføre oppgaven. Å argumentere for det motsatte kan hjelpe deg med å se begge ender av spekteret. Det kan også minne deg på at et altfor pessimistisk utfall som regel ikke stemmer.
Det er en sjanse for at ting kan fungere bedre enn du forventer. Og du vil kanskje oppdage at det å utvikle et mer balansert syn vil hjelpe deg å føle deg mer motivert til å prøve enn å la være.
Øve på selvmedfølelse
Du tror kanskje at det å være hard mot deg selv er nøkkelen til å bli motivert. Men hard selvkritikk virker ikke. Forskning viser at selvmedfølelse faktisk er mye mer motiverende, spesielt når du sliter med motgang.
En studie fra 2011 utført av forskere ved University of California fant at selvmedfølelse øker motivasjonen for å komme seg etter et nederlag. Etter å ha bestått en test, brukte studentene mer tid på å studere når de snakket vennlig til seg selv. I tillegg rapporterte de større motivasjon for å endre sine svakheter når de praktiserte selvaksept (en sentral komponent i selvmedfølelse).
Selvmedfølelse kan også forbedre mental helse (noe som kan øke motivasjonen). En studie fra 20122 publisert i Clinical Psychology Review oppdaget at selvmedfølelse reduserer psykisk lidelse, reduserer symptomene på angst og depresjon og reduserer de skadelige effektene av stress.
Så i stedet for å være hard mot deg selv for feil, ha en snillere indre dialog. Dette betyr ikke at du trenger å gjenta overdrevent positive bekreftelser som “Jeg er den beste personen i verden”. Snakk til deg selv som en pålitelig venn. Spør deg selv: “Hva ville jeg si til en venn som hadde dette problemet?” Du vil sannsynligvis være mye snillere mot noen andre enn du er mot deg selv. Så begynn å behandle deg selv som en god venn.
I tillegg trener du deg selv på en nyttig måte. Øve på å bruke selvsnakking som oppmuntrer deg og hjelper deg med å komme deg etter tilbakeslag.
Bruk 10 minutters regelen
Når du gruer deg til å gjøre noe – som å løpe på tredemølle i en time – mangler du motivasjon til å gjøre det. Du kan imidlertid redusere fryktfølelsen din ved å bevise for deg selv at oppgaven ikke er så ille som du tror, eller at du har styrke til å tolerere den bedre enn du ser for deg.
10-minutters regelen kan hjelpe deg med å komme i gang. Gi deg selv tillatelse til å avslutte en oppgave etter 10 minutter. Når du når 10 minutter, spør deg selv om du vil fortsette eller slutte. Du vil sannsynligvis oppdage at du har nok motivasjon til å fortsette.
Så om du mangler motivasjon til å begynne å jobbe med en kjedelig rapport, eller du ikke ser ut til å komme deg ut av sofaen for å starte på en oppgave, bruk 10 minutters regelen for å motivere deg selv til å iverksette tiltak.
Å komme i gang med en oppgave er vanligvis den vanskeligste delen. Når du først er i gang, er det imidlertid mye lettere å fortsette.
Gå en tur i naturen
Frisk luft, variert landskap og litt trening kan gjøre underverker for motivasjonen din. Å gå i naturen – i motsetning til en travel bygate – kan være spesielt gunstig. Så i stedet for å gå ned en overfylt gate, gå til parken eller en botanisk hage i stedet. Å være omgitt av natur kan gi den mentale flukten du trenger for å gå tilbake til prosjektet og føle deg mer motivert enn før.
Relatert: Hva betyr motivasjon
Koble en krevende oppgave med noe du liker
Følelsene dine spiller en stor rolle i motivasjonsnivået ditt. Hvis du er trist, lei, ensom eller engstelig, vil ditt ønske om å takle en tøff utfordring eller fullføre en kjedelig oppgave ofte lide.
Bedre humøret ditt ved å legge til litt moro i noe du ikke er motivert til å gjøre. Du vil føle deg lykkeligere, og du kan til og med glede deg til å gjøre oppgaven når den regelmessig settes sammen med noe morsomt.
Her er noen eksempler:
- Lytt til musikk mens du løper.
- Ring en venn og snakk mens du rengjør huset.
- Tenn et duftlys mens du jobber med datamaskinen.
- Lei en luksusbil når du er på forretningsreise.
- Invitere en venn til å gjøre ærend med deg.
- Slå på favorittprogrammet ditt mens du legger sammen klær.
Bare sørg for at moroa ikke forringer ytelsen din. For eksempel kan det å se på TV mens du skriver distrahere deg og bremse deg enda mer. Eller å snakke med en venn mens du rengjør huset kan være så distraherende at du ikke kan ta hensyn til det du gjør.
Administrere din TO-DO liste
Det er vanskelig å føle seg motivert når huskelisten din er overveldende. Hvis du føler at det ikke er noe håp om å få alt gjort, kan du redusere arbeidsmengden.
Ta en titt på gjøremålslisten din, og finn ut om den er for lang. I så fall prioritere vekk oppgaver som ikke er viktige. Se om noen oppgaver kan flyttes til en annen dag. Prioritere de viktigste tingene på listen, og flytt dem til toppen.
Det kan hende at en liten endring i gjøremålslisten, eller måten du ser gjøremålslisten på, hjelper deg med å se oppgavene dine som mer håndterbare. Som et resultat kan du føle deg mer motivert til å komme i gang med det du skal gjøre.
VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒
Konklusjon
Å overvinne mangel på motivasjon krever en grundig forståelse av de underliggende årsakene og en vilje til å eksperimentere med ulike strategier for å finne hva som fungerer best for deg. Uansett om problemet skyldes frykt for å feile, følelser av overveldelse, eller mangel på engasjement, kan tilnærminger som å oppføre seg som om man er motivert, argumentere for det motsatte, og praktisere selvmedfølelse være effektive. Å bruke metoder som 10-minutters regelen og å knytte oppgaver til noe hyggelig kan også gi verdifulle resultater. Ved å tilpasse strategiene til dine spesifikke behov og kontinuerlig evaluere hva som fungerer, kan du gradvis forbedre motivasjonen din og øke sjansene for å oppnå dine mål.
Relatert: Hvordan motivere andre
Referanser
- Neff, K. (2011). Self-compassion: The proven power of being kind to yourself. William Morrow Paperbacks.