Mandler næringsinnhold

0
455
Mandler næringsinnhold
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Mandler inneholder vitaminer, mineraler, protein og fiber, og kan derfor gi en rekke helsemessige fordeler.

Mandler

Bare en håndfull mandler – omtrent 1 gram – inneholder en åttedel av en persons daglige proteinbehov. Folk kan spise mandler rå eller ristet som snacks, eller legge dem til søte eller salte retter. De er også tilgjengelige i skiver, flakede, som mel, olje, smør eller mandelmelk. Folk kaller mandler en nøtt, men de er frø, snarere enn en ekte nøtt. Mandeltrær kan ha vært et av de tidligste trærne som mennesker dyrket. I Jordan har arkeologer funnet bevis på domestiserte mandeltrær som så langt som 5000 år tilbake i tid.

I denne artikkelen, finner du noen av grunnene til at mandler er et sunt valg.

Mandler næringsinnhold

Tabellen nedenfor viser mengden av hvert næringsstoff i en unse (28,4 g) mandler. Dette tilsvarer omtrent en håndfull mandler eller rundt 23 mandelkjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Den viser også hvor mye en voksen trenger av hvert næringsstoff. Anbefalingene varierer etter individets kjønn og alder.

NæringsstoffMengde i 28 gramDagsbehov
Energi (kalorier)1641,800–3,000
Karbohydrater (g)6.1, inkludert 1.2 g sukker130
Fett (g)14.2, der 12.4 g er umettet20%–35%
Fiber (g)3.525.2–30.8
Protein (g)6.046–56
Kalsium (mg)76.31,000–1,200
Jern (mg)1.08–18
Magnesium (mg)76.5310–420
Fosfor (mg)136700
Stivelse (mg)2084,700
Sink (mg)0.98–11
Kopper (mg)0.3900
Mangan (mg)0.61.8–2.3
Selen (mikrogram eller mcg)1.255
Folat (mcg)12.5300–400
Vitamin E (mg)7.2715
Kolesterol0Ingen data
Næringsinnhold i mandler

B-vitaminer, kolin og protein kan alle mangle i et plantebasert kosthold. Mennesker som følger et vegansk kosthold, kan supplere deres behov ved å spise mandler.

Risiko

Det er noen potensielle risikoer som helseeksperter forbinder med konsum av mandler.

Allergi

Personer med nøtteallergi bør unngå mandler. Hvis en person opplever elveblest, hevelse og pustevansker etter å ha spist mandler, bør de søke øyeblikkelig medisinsk hjelp. En tilstand kjent som anafylaksi kan utvikle seg raskt og kan være livstruende. De med en kjent allergi bør sjekke emballasjen til matvarer, og sørge for at retter på restauranter ikke inneholder nøtter. Det er en risiko for at kaker, godteri, ris og mange andre matvarer og retter kan inneholde nøtter.

Kvelning

Små barn, noen eldre mennesker, og alle som har problemer med å svelge, bør unngå hele nøtter på grunn av risikoen for kvelning. Personer med demens, Parkinsons sykdom og redusert mobilitet kan ha en høyere risiko for at mat kommer inn i lungene. Det kan føre til komplikasjoner, for eksempel lungebetennelse.

Relaterte artikler:

Mandel karbohydrater

Granolabarer med dadler og mandler

Annonse fra X-LIFE

HØSTSALG!