Makspuls test

Her får du noen metoder for å beregne din maksimale hjertefrekvens, fra det helt enkle til mer avanserte måter å teste makspuls.

Det er enkelt å definere maksimal puls (HR max): det er det høyeste antallet slag per minutt hjertet ditt kan pumpe under maksimal belastning. Å bestemme din maksimale hjertefrekvens er imidlertid litt vanskeligere.

Hvorfor du bør beregne din makspuls

Pulsbasert trening gjør at du kan løpe med riktig intensitet for å nå dine treningsmål. Med andre ord, å trene smart er bedre enn å trene alt for hardt. Treningsintensiteten blir gjerne delt inn i fem pulssoner – fra veldig lett til maksimal intensitet. Pulssonene beregnes som prosent av maksimal hjertefrekvens. For å bestemme dine personlige pulssoner, må du først vite eller estimere din maksimale hjertefrekvens. For eksempel innen pulssone 4, vil du trene på 81–90% av din HR max og øke din maksimale ytelseskapasitet. Alternativt, i pulssone 3 (som vanligvis er din gjennomsnittlige hjertefrekvens som kjører), vil du trene på et litt redusert nivå på 71-80% av HR, men du vil fremdeles forbedre effektiviteten i blodsirkulasjonen.

For å bestemme dine personlige pulssoner, må du først vite eller estimere din maksimale hjertefrekvens.

Hva er min maksimale hjertefrekvens?

Så nå er du klar til å begynne å beregne makspuls, men hvor skal du begynne? Hvis du noen gang har prøvd å beregne hvilepuls, er det åpenbart det motsatte av dette. I stedet for å roe ned hjertet ditt, vil du presse det til det ytterste. Å beregne maksimal hjertefrekvens krever at du er klar til å svette og har riktig utstyr for å måle det.

Er det noe som vil påvirke din maksimale hjertefrekvens? Faktorer som alder, treningsnivå, stress og medisiner som betablokkere vil påvirke pulsen din. Påvirker kjønn maksimal hjertefrekvens? Å beregne makspuls for mann eller kvinne er nøyaktig den samme. Du kan imidlertid være interessert i å vite at mindre mennesker vanligvis har høyere maksimal hjertefrekvens, og det er derfor kvinner ofte har høyere frekvens enn menn.

Hvordan beregne makspuls

Din maksimale hjertefrekvens kan estimeres med en vanlig brukt formel: 220 – alder. En annen måte er å bruke en kalkulator.

SPURTVO2

Legg inn alder, Makspuls og hvilepuls for å finne ditt oksygenopptak:

Hvis du ønsker en enda mer nøyaktig makspuls, kan du få gjennomført slike tester ved treningssentre eller andre steder som gjennomfører denne type tester.

Relaterte artikler:

SpurtTraining

Beregne pulssoner med Karvonen kalkulator

Om forfatteren