Maksimal hjertefrekvens og hjertefrekvensreserve

0
335
Maksimal hjertefrekvens og hjertefrekvensreserve

Lær mer om hvordan du kan beregne din hjertefrekvensreserve og med hvilken intensitet du kan trene basert på Karvonen formelen.

Med hvilken intensitet du kan trene

Din maksimale hjertefrekvens er den høyeste pulsen du kan ha uten at det skjer en opphopning av melkesyre i muskulaturen din. Det er den høyeste intensiteten du kan for at muskulaturen skal bli forsynt med tilstrekkelig med oksygen, og greie å kvitte seg med avfallsstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsenNår du trener har vi det som blir kalt maksimal hjertefrekvens og hjertefrekvensreserve. Hjertefrekvens er det arbeidet hjertet ditt utfører nå du trener. Hjertefrekvens kan være antall slag per minutt eller bli uttrykt i prosent av din hjertefrekvensreserve, som er differansen mellom maksimal hjertefrekvens og din hvilepuls (hjertefrekvensreserve = maksimal hjertefrekvens – hvilepuls). Hjertefrekvensreserve er brukt for å bestemme intensiteten du skal holde når du trener, og er basert på Karvonen formelen. Du kan finne din treningsintensitet ved å bruke følgende formel:

((HRmakspuls − HRhvilepuls) × % intensitet) + HRhvilepuls

Hvis du har en makspuls på 190 og hvilepulse på 50, og skal trene med en intensitet tilsvarende 70 prosent av makspuls, blir det da

((190 – 50) x 0,7) + 50 = 148 slag i minuttet.

Etter Karvonen formelen blir da hjertefrekvensen din ved 70 prosent av makspuls, 148 slag i minuttet. Du regner først ut den prosentvise andelen av hjertefrekvensreserven, og legger til hvilepulsen.

Relaterte artikler:

Beregne pulssoner med Karvonen kalkulator

Hvordan beregne hvilepuls
LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her