Mais næringsinnhold

Mais er rikt på mange vitaminer, mineraler og antioksidanter. Lær mer om næringsinnholdet i mais.

Mais

Mais, er et av verdens mest populære kornsorter. Det er frøet til en plante i gressfamilien, hjemmehørende i Mellom-Amerika, men dyrket i utallige varianter over hele verden. Popcorn og sukkermais er populære varianter, men raffinerte maisprodukter blir også mye konsumert, ofte som ingredienser i bearbeidet mat. Disse inkluderer tortillaer, tortillachips, polenta, maismel, maismel, maissirup og maisolje. Fullkornsmais er like sunt som noe korn, som det er rikt på fiber og mange vitaminer, mineraler og antioksidanter. Mais er typisk gult, men kommer i en rekke andre farger, for eksempel rød, oransje, lilla, blå, hvit og svart.

Mais næringsinnhold

Her er ernæringsinnhold for 100 gram kokt gul mais:

  • Kalorier: 96
  • Vann: 73%
  • Protein: 3,4 gram
  • Karbohydrater: 21 gram
  • Sukker: 4,5 gram
  • Fiber: 2,4 gram
  • Fett: 1,5 gram

Karbohydrater

Som alle korn, er mais først og fremst sammensatt av karbohydrater. Stivelse er dens viktigste karbohydrater, og består av 28–80% av tørrvekten. Mais gir også små mengder sukker (1-3%). Sukkermais er en spesiell, lav-stivelsesvariant med høyere sukkerinnhold, ved 18% av tørrvekten. Det meste av sukkeret er sukrose. Til tross for sukkeret i søt mais, er det ikke en høy-glykemisk mat, rangert lav eller middels på den glykemiske indeksen (GI). GI er et mål på hvor raskt karbohydrater blir fordøyd. Mat som rangerer høyt på denne indeksen, kan forårsake en usunn topp i blodsukkeret.

Fiber

Mais inneholder en god del fiber. En middels pose (112 gram) kinopopcorn har omtrent 16 gram fiber. Dette er henholdsvis 42% og 64% av dagsbehovet for menn og kvinner. Mens fiberinnholdet i forskjellige typer mais varierer, er det vanligvis rundt 9–15% av tørrvekten. De dominerende fibrene i mais er uoppløselige, så som hemicellulose, cellulose og lignin.

Protein

Mais er en anstendig kilde til proteiner. Avhengig av sorten varierer proteininnholdet fra 10 til 15%. De mest tallrike proteinene i mais er kjent som zeiner, og utgjør 44–79% av det totale proteininnholdet. Totalt sett er proteinkvaliteten til zeiner dårlig fordi de mangler noen essensielle aminosyrer. Zeiner har mange industrielle bruksområder, som de brukes til produksjon av lim, blekk og belegg for piller, godteri og nøtter.

Relaterte artikler:

Hva er antioksidant

Hvilke næringsstoffer gir ikke energi

Om forfatteren

Legg inn kommentar