Magnesium mot vann i kroppen

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Vannretensjon, også kjent som væskeretensjon eller ødem, oppstår når overflødig væske bygger seg opp i kroppen din. Lær mer om magnesium mot vann i kroppen.

Vannretensjon skjer i sirkulasjonssystemet eller i vev og hulrom. Det kan forårsake hevelser i hender, føtter, ankler og bein. Det er flere potensielle årsaker, inkludert:

 • Hormonelle endringer. Vannretensjon kan oppstå under graviditet eller før en menstruasjon som følge av endringer i nivåene av visse hormoner, for eksempel progesteron.
 • Mangel på fysisk aktivitet. Personer som er fysisk inaktive – enten de ikke er i stand til å gå av medisinske årsaker eller bare sitter gjennom en lang flytur – kan bli påvirket av væskeretensjon, spesielt i underbeina.
 • Nyresykdom. Fordi nyrene er ansvarlige for å opprettholde væskenivåer, opplever personer med kronisk nyresykdom ofte væskeretensjon.
 • Hjertefeil. Hvis hjertet ditt ikke kan pumpe nok blod gjennom kroppen din som følge av kongestiv hjertesvikt, kan du oppleve væskeansamling i lungene og armer og bein.
 • Kapillær skade. Skader på kapillærene – små blodårer som leverer næringsstoffer til cellene dine – kan føre til at overflødig væske kommer inn i mellomrommene mellom cellene dine, noe som fører til vannretensjon.
 • Problemer med lymfesystemet. Lymfesystemet spiller en nøkkelrolle i immunhelse og væskebalanse. Skader, infeksjoner, visse typer kreft og til og med lokal kreftbehandling kan forårsake lymfatiske problemer, som fører til væskeansamling og hevelse.
 • Overvekt. Fedme kan være assosiert med økt vannretensjon i kjernen, armene og bena.
 • Underernæring. En alvorlig proteinmangel kan forårsake kwashiorkor, en tilstand preget av væskeretensjon og forstørret mage.
 • Infeksjoner. Noen infeksjoner kan utløse betennelse og hevelse, som er normale deler av kroppens immunrespons.
 • Allergier. Når kroppen din oppdager et allergen, frigjør den en forbindelse som kalles histamin, som får væske til å lekke fra kapillærene dine inn i det omkringliggende vevet, noe som fører til kortvarig hevelse og betennelse.
 • Medisiner. Visse medisiner, inkludert orale prevensjonsmidler, kortikosteroider, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), kalsiumkanalblokkere og noen diabetesmedisiner, kan øke vannretensjonen.

Selv om væskeretensjon kan være et tegn på flere alvorlige tilstander som krever medisinsk behandling, kan du kanskje redusere den med noen få enkle trinn – så lenge hevelsen din er mild og du ikke har en underliggende helsetilstand.

Her er 6 måter å redusere vannretensjon på.

Spis mindre salt

Salt består av natrium og klorid. Natrium binder seg til vann i kroppen din og bidrar til å opprettholde væskebalansen både i og utenfor cellene dine. Hvis du ofte spiser mat som inneholder mye salt, for eksempel mange bearbeidede matvarer, kan kroppen din holde på vann.

Magnesium mot vann i kroppen

Magnesium er et veldig viktig mineral. Det er involvert i mer enn 300 enzymatiske reaksjoner som holder kroppen din i funksjon. Dessuten kan øke magnesiuminntaket bidra til å redusere vann i kroppen.

Faktisk tyder noen undersøkelser på at magnesiumtilskudd kan bidra til å redusere symptomer på premenstruelt syndrom (PMS), inkludert oppblåsthet og vannretensjon. For eksempel fant en eldre studie at å ta 250 mg magnesium per dag forbedret flere symptomer på PMS, inkludert oppblåsthet. Men husk at videre studier er nødvendig.

Gode ​​kilder til magnesium inkluderer nøtter, hele korn, mørk sjokolade og grønne grønnsaker. Det er også tilgjengelig som et supplement.

Få mer vitamin B6

Vitamin B6 er et vannløselig vitamin som spiller en sentral rolle i dannelsen av røde blodlegemer, proteinmetabolisme, hjernefunksjon og immunhelse. Det regulerer også væskebalansen og kan bidra til å redusere vannretensjon. For eksempel fant en eldre studie at vitamin B6 kan redusere oppblåsthet og væskeansamling hos kvinner med PMS.

Spis mer kaliumrik mat

Kalium tjener flere viktige funksjoner, spesielt når det gjelder hjertehelse, muskelsammentrekninger og nervefunksjon. Det er også viktig for å opprettholde blodvolum og væskebalanse for å redusere vannretensjon. Det virker ved å motvirke effekten av natrium for å forhindre væskeansamling og hevelse, samt ved å øke urinproduksjonen.

Spesielt kan lave kaliumnivåer til og med forårsake forstyrrelser i tarmfunksjonen, noe som fører til problemer som oppblåst mage og ubehag. Derfor er det viktig å spise nok kaliumrik mat som bananer, avokado og tomater for å støtte en sunn væskebalanse.

Prøv løvetann

Løvetann (Taraxacum officinale) har lenge vært brukt som et naturlig vanndrivende middel i folkemedisinen. Naturlige diuretika kan bidra til å redusere vannretensjon ved å øke urinproduksjonen. I en eldre studie tok 17 personer 3 doser løvetannbladekstrakt over 24 timer, noe som førte til en betydelig økning i urinproduksjonen.

Begrense inntaket av raffinerte karbohydrater

Raffinerte karbohydratkilder som hvitt brød, pasta og kjeks er vanligvis høye i karbohydrater eller tilsatt sukker og lite fiber, noe som kan føre til raske stigninger i blodsukker og insulinnivåer. Høye insulinnivåer kan forårsake mer natriumretensjon ved å øke reabsorpsjonen av dette mineralet i nyrene dine. I sin tur kan dette føre til mer væskevolum i kroppen din og økt vannretensjon.

I tillegg lagrer leveren og musklene karbohydrater som glykogen, en form for sukker som er bundet til vann. Fordi hvert gram glykogen lagres med minst 3 gram vann, kan det føre til økt vannretensjon etter en høykarbodiett.

Det er best å velge fiberrike fullkorn i stedet, for eksempel quinoa, havre, brun ris eller fullkornsbrød.

Relaterte artikler:

Hvordan bli kvitt vann i kroppen

Hvilke oppgaver har vann i kroppen

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren