Lytte til kroppen når du trener

Lær mer om hvordan du kan lytte til kroppens signaler for å bestemme hvor mye og med hvilken intensitet du skal trene.

Lytte til kroppens signaler

Hvordan du føler deg når du trener og i etterkant av trening er antakelig de viktigste tilbakemeldingene kan få på hvordan kroppen din responderer på trening. Mange skader og overtrening kunne mest sannsynlig vært unngått dersom flere tok kroppens signaler på alvor. Hodet vil ofte mer enn hva kroppen din tåler, og å overse hva kroppen din prøver å fortelle deg kan koste deg mye med tanke på formutvikling.

Lytte til kroppen når du skal restituere

Restitusjon er like viktig som treningen du gjennomfører. Det er når du restituerer at du blir sterkere, raskere og mer utholdende. Restitusjon bør inngå i ditt treningsprogram på like linje med treningen du gjennomfører. Du bør også restituere etter behov. Når du er trøtt og sliten eller stiv og støl, er det signaler kroppen gir deg som indikerer at du bør ta det litt roligere. Å lytte til kroppen med tanke på hvor mye restitusjon du trenger blir derfor helt avgjørende for din formutvikling. Lar du være å lytte til kroppen med tanke på restitusjon, kan det føre til et akkumulert behov for restitusjon, som på sikt kan føre til en dårligere formutvikling og i verste fall skader.

Trene for å restituere

I stedet for å se på restitusjon som et nødvendig onde du bare må har for å bli bedre form, og restituere for å kunne trene enda mer, kan du heller trene for å restituere. Se på restitusjon som en belønning for all treningen du har lagt ned, og tenk at det er når du restituerer at du blir i bedre form. Skap et behov for restitusjon, og gjør restitusjon til en del av treningsopplegget ditt.

Lytte til kroppen når du trener

Kroppen din vil si fra i god tid når nok er nok, og du gjør lurt i å lytte til signalene kroppen gir deg. Gjør du det har du tatt et viktig skritt i retning av en jevn og god formutvikling med redusert risiko for skader. Å legge opp treningen etter hvordan du føler er også mye mer motiverende. Å pine seg når kroppen stritter i mot er alt annet enn motiverende. Du skal balansere trening og restitusjon på en måte som gjør treningen lystbetont og motiverende, og det gjør du ved at du er ferdig restituert før neste du gyver løs på din neste treningsøkt.

Relaterte artikler:

Trening og restitusjonstid

Trene for å restituere

Om forfatteren

Legg inn kommentar