Lyskebrokk og løping

I denne artikkelen vil vi utforske hvordan lyskebrokk kan påvirke løpere, hva du bør være oppmerksom på, og hvordan du kan unngå komplikasjoner mens du fortsetter med din favorittaktivitet.

Lyskebrokk er en vanlig medisinsk tilstand som kan påvirke folk i alle aldre, inkludert idrettsutøvere som elsker å løpe. Dette skjer når en del av bukhinnen presser gjennom en svakhet eller åpning i bukveggen nær lysken. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan lyskebrokk kan påvirke løpere, hva du bør være oppmerksom på, og hvordan du kan unngå komplikasjoner mens du fortsetter med din favorittaktivitet.

Relatert: Mellomgulvsbrokk og trening

Er det lyskebrokk?

Hvis du mistenker at du kan ha brokk, kan du oppsøke legen for å få en evaluering. Lyskebrokk oppstår når tarmene skyver gjennom et svekket område i bukveggen, oftest nær lysken i nedre del av magen. Noen ganger er ikke disse skadene alvorlige. Du vil kanskje merke en bul bare under aktiviteter som øker presset i magen, når du hoster eller hopper. Hvis brokk ikke er smertefullt, holder det å følge med på den. Hvis du kan løpe uten smerter, kan du kanskje fortsette denne aktiviteten, med legens tillatelse. Imidlertid er intensiteten på treningsøktene dine viktig – anstrengende trening kan gjøre lyskebrokk verre. Lyskebrokk trenger kirurgisk. En ubehandlet brokk kan føre til tarmen blir klemt, og kutte blodstrømmen til vevet. Dette kan være en livstruende situasjon.

Tegn og symptomer på en klemt brokk kan omfatte:

 • plutselig, raskt økende smerte
 • feber
 • kvalme
 • oppkast
 • fanget bensin
 • forstoppelse
 • mørk hud (rød eller lilla)

Hva er lyskebrokk?

Lyskebrokk oppstår når bukhinnen, som er den tynne membranen som dekker bukorganene, presser seg gjennom en svakhet i bukveggen nær lysken. Dette kan føre til en bule eller en fremtredende hevelse i lyskeområdet. Lyskebrokk kan være medfødt eller oppstå senere i livet på grunn av økt trykk i bukhulen.

Lyskebrokkens påvirkning på løping

Selv etter vellykket behandling kan det ta tid før du kan returnere til løping med full styrke. Lyskebrokkkirurgi har vanligvis en gjenopprettingsperiode, og det er viktig å følge legens anbefalinger for gradvis å gjenoppta løpingen. Dette kan inkludere en gradvis økning i treningsintensitet og avstand for å unngå overbelastning av området.

Noen ganger kan lyskebrokk også påvirke løpestilen din på lang sikt. Det er ikke uvanlig at løpere utvikler en mer forsiktig tilnærming til løping etter en brokkdiagnose, med større oppmerksomhet på teknikk og bevissthet om kroppens signaler.

Risikofaktorer for lyskebrokk hos løpere

Løping er en flott måte å holde seg i form på, men det kan også øke risikoen for å utvikle lyskebrokk, spesielt hvis visse faktorer er til stede. Noen av disse risikofaktorene inkluderer:

 1. Økt abdominalt trykk: Løping involverer hyppige og kraftige bevegelser i magen, noe som kan øke det indre trykket i bukhulen. Dette økte trykket kan føre til at bukhinnen presser seg gjennom en eksisterende svakhet.
 2. Tidligere skader: Tidligere skader i lyskeområdet kan svekke bukveggen og øke risikoen for lyskebrokk.
 3. Genetikk: Noen mennesker kan være genetisk disponert for å utvikle lyskebrokk.
 4. Alder: Eldre individer har økt risiko for å utvikle lyskebrokk.

Symptomer på lyskebrokk hos løpere

Det er viktig å være oppmerksom på tegn og symptomer på lyskebrokk, spesielt hvis du er en løper. De vanligste symptomene inkluderer:

 • En smertefull bule i lyskeområdet, spesielt under aktivitet.
 • Smerte eller ubehag i lysken eller nedre del av magen.
 • En følelse av tyngde eller trykk i lyskeområdet.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Diagnose og behandling

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvis du mistenker at du har lyskebrokk, vil legen din utføre en grundig fysisk undersøkelse og kan bestille bildetester som ultralyd eller CT-skanning for å bekrefte diagnosen. Behandlingen for lyskebrokk kan variere, avhengig av alvorlighetsgraden. Noen ganger kan konservativ behandling, som å bruke en spesiell støttetruse, være tilstrekkelig. Imidlertid kan alvorlige tilfeller kreve kirurgi for å reparere bukveggen.

Hvordan forebygge lyskebrokk under løping

Selv om risikoen for lyskebrokk ikke kan elimineres helt, kan du ta visse forholdsregler for å redusere sjansene for å utvikle det mens du løper:

 1. Oppvarming og nedkjøling: Sørg for å varme opp grundig før løping for å forberede musklene og bukveggen på aktivitet. Etter løpeturen bør du også ta deg tid til en skikkelig nedkjøling for å unngå brå overgang fra høy aktivitet til hvile.
 2. Styrkeøvelser: Legg til styrkeøvelser som fokuserer på kjernemuskulaturen i treningsrutinen din. Dette kan bidra til å styrke bukveggen og redusere risikoen for lyskebrokk.
 3. Riktig teknikk: Fokuser på løpeteknikken din. Unngå overanstrengelse og plutselige bevegelser som kan øke risikoen for skader.
 4. Lytt til kroppen din: Hvis du opplever smerte eller ubehag under løping, bør du stoppe umiddelbart og søke medisinsk hjelp om nødvendig.

Trening og løping med lyskebrokk

Enhver form for trening som øker presset på magemusklene kan gjøre en brokk verre. Ved første øyekast kan det være vanskelig å se forbindelsen mellom løping og magemusklene. Imidlertid spiller disse musklene en viktig rolle i løping.

En liten studie fra 2018 undersøkte effekten av 12 ukers Pilates-trening på 5 km løpsytelse. Undersøkelsen viste aktivering av magemusklene, spesielt de skrå magemusklene under løping. I tillegg økte aktiveringen av kjernemuskulaturen etter hvert som løpehastigheten økte. Fordi løping øker sammentrekningen i magemusklene, kan løping med lyskebrokk potensielt forverre tilstanden din. Trening kan være gunstig i behandlingen av brokk, spesielt hvis den er liten.

Vurdere konservativ behandling

Hvis legen din bestemmer at lyskebrokken kan behandles uten kirurgi, bør du vurdere fysioterapi. En fysioterapeut kan foreskrive et individualisert treningsprogram for mageforsterkning for å forhindre forverring av symptomene dine. Øvelser fokuserer på styrking av kjernen, uten å overbelaste de skadede magemusklene. Kjerneforsterkning for et brokk begynner med å lære å trekke sammen den tverrgående abdominis – en magemuskel som hjelper til å støtte korsryggen og indre organer.

Trening etter brokkoperasjon

Hvis du har lyskebrokk, er det en god sjanse for at du til slutt trenger kirurgi – spesielt hvis du vil opprettholde en aktiv livsstil. Restitusjonstid for kjernemuskelskader krever vanligvis 12 uker før full gjenopptakelse av sports- eller treningsaktiviteter. Følg kirurgens instruksjoner etter brokkreparasjon for å forhindre komplikasjoner.

Første fase etter operasjon (0-2 uker):

 • gå i 15 minutter, to ganger per dag

Mellomfase (2-4 uker):

 • å gå i 30 sammenhengende minutter, en gang per dag
 • stasjonær sykling i 15 minutter
 • svømming i lavt tempo
 • forsiktig styrking av kjernen begynner
 • knebøy med ball
 • balansetrening (ballkast på en ujevn overflate)

KAMPANJER HOS MILRAB |

Styrkefase (uke 4 til 8):

 • stasjonær sykling
 • elliptisk trening
 • svømming med høyere intensitet
 • gå/jogge program med progresjon til jogging (ved 6 uker)
 • progressiv styrking av kjerne- og nedre ekstremiteter

Løping og spenstøvelser (uke 8 til 10):

 • fortsett å jogge/løpe
 • trene spenst

Tilbake til løping (uke 10-12):

 • sportsspesifikke øvelser
 • løpe mens man innlemmer start/stopp og retningsendringer
 • sprintintervaller

Opprettholde et balansert forhold til løping

Det er viktig å huske at løping er en sunn og givende aktivitet som kan nytes i mange år. Selv om risikoen for lyskebrokk eksisterer, bør den ikke hindre deg i å følge din lidenskap for løping. Med riktig forebygging, oppmerksomhet på kroppen din, og regelmessige helsekontroller, kan du minimere risikoen og fortsette å glede deg over denne flotte formen for trening.

Det er viktig å forstå at løping i seg selv er ikke en direkte årsak til lyskebrokk. Derimot er det den måten du løper på, og dine individuelle risikofaktorer som spiller en betydelig rolle. Med riktig oppmerksomhet og forsiktighet kan du fremdeles nyte løping uten å bekymre deg for lyskebrokk. Her er noen flere tips som kan hjelpe deg med å opprettholde et balansert forhold mellom løping og lyskehelsen:

 1. Progressiv trening: Ikke øk treningsmengden eller intensiteten for raskt. Gradvis økning av løpeavstand og hastighet gir kroppen tid til å tilpasse seg belastningen og reduserer risikoen for skader, inkludert lyskebrokk.
 2. Tøyning: Inkluder regelmessig tøyning i treningsrutinen din, spesielt for musklene rundt lyskeområdet. Dette kan bidra til å opprettholde fleksibiliteten og redusere spenning i bukveggen.
 3. Vær oppmerksom på signaler: Lytt nøye til kroppen din mens du løper. Hvis du føler smerte eller ubehag i lyskeområdet, stopp umiddelbart og gi kroppen tid til å komme seg. Ignorering av smerter kan føre til alvorlige konsekvenser.
 4. Konsulter en spesialist: Hvis du har tidligere erfaring med lyskeproblemer eller andre medisinske tilstander, er det lurt å konsultere en spesialist eller idrettslege før du begynner på et løpeløp. De kan gi deg råd om hvordan du kan trene trygt og minimere risikoen for lyskebrokk.
 5. Bruk riktig utstyr: Investering i riktig løpesko og bekledning kan også bidra til å redusere risikoen for skader. Dette kan bidra til å forbedre løpeteknikken din og redusere belastningen på lyskeområdet.

Lyskebrokkbehandling og restitusjon

Selv om forebygging er avgjørende, kan det fortsatt oppstå tilfeller der lyskebrokk utvikler seg. Hvis du får diagnosen lyskebrokk, er det viktig å vite at det er behandlingsmuligheter tilgjengelige. Behandlingen vil variere avhengig av alvorlighetsgraden av brokket og individuelle faktorer. Her er noen vanlige behandlingsalternativer:

 1. Konservativ behandling: For mindre lyskebrokk kan legen anbefale konservativ behandling. Dette kan inkludere bruk av en spesiell støttetruse for å støtte bukveggen og redusere trykket på brokket. Noen ganger kan det også innebære endringer i aktivitetsnivå og livsstil for å unngå å forverre tilstanden.
 2. Kirurgi: I mer alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å reparere lyskebrokk. Moderne kirurgiske teknikker har gjort inngrepet mer skånsomt og mindre invasivt enn tidligere. Kirurgen vil plassere det utbuktede vevet på plass og styrke bukveggen ved hjelp av spesialiserte teknikker og materialer.
 3. Gjenoppretting: Etter kirurgi er gjenopprettingsperioden viktig for å sikre fullstendig helbredelse. Legen vil gi klare retningslinjer for aktivitetsnivå og omsorg for brokket etter operasjonen. Det er viktig å følge disse retningslinjene nøye for å unngå komplikasjoner.

Avsluttende tanker

Lyskebrokk og løping er to elementer som kan eksistere side om side, men med riktig kunnskap og forsiktighet kan du opprettholde et balansert forhold mellom dem. Ved å følge forebyggende tiltak og være oppmerksom på kroppen din, kan du redusere risikoen for lyskebrokk mens du fortsetter å nyte gleden ved løping.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Husk at rådføre deg med en helsepersonell hvis du opplever symptomer eller bekymringer angående lyskebrokk. De vil kunne gi deg råd, diagnostisere tilstanden og veilede deg gjennom eventuell behandling som er nødvendig.

Så fortsett å løpe, men gjør det med bevissthet og kunnskap. Løping kan være en kilde til glede og helse, og ved å ta vare på deg selv, kan du nyte denne lidenskapen i lang tid fremover.

Konklusjon

Lyskebrokk er en potensiell bekymring for løpere, men ved å ta riktige forholdsregler, kan du redusere risikoen betydelig. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer og søke hjelp tidlig hvis du mistenker at du har lyskebrokk. Fortsett å nyte løpingen din, men gjør det med forsiktighet og oppmerksomhet på kroppen din. Dette vil bidra til å sikre at du kan fortsette å nyte denne flotte aktiviteten i mange år fremover uten bekymringer om lyskebrokk.

Om forfatteren

Legg inn kommentar