Lussekatter uten safran og gurkemeie

Her får du en oppskrift på lusekatter uten safran og gurkemeie.

Ingredienser

  • 1/2 kopp usaltet smør, romtemperatur
  • 1 1/3 kopp melk
  • 2 1/4 ts (1 pk) aktiv tørrgjær
  • skall av en appelsin
  • 1/4 kopp appelsinjuice (omtrent en halv appelsin)
  • 2 egg
  • 5 kopper mel
  • 2/3 kopp sukker (eller 1/3 kopp til 1/2 kopp honning)
  • 1 ts salt
  • 1/4 ts kardemomme

For eggpensling:

  • 1 egg
  • 2 ss. vann eller melk

Slik lager du lussekatter uten gurkemeie og safran

Tilsett smør og melk i en liten gryte og kok opp nesten. Fjern blandingen fra varmen og la avkjøles til lunken temperatur. Dryss i gjæren og la den stå i omtrent 5 minutter.

Bruk en stor miksebolle til å blande mel, salt og kardemomme sammen. Tilsett melk- og smørblandingen og bland. Tilsett appelsinskall og appelsinjuice (og honning bruker i stedet for sukker) og fortsett å blande. Tilsett eggene og bland til deigen kommer sammen. Elte deigen i 8-10 minutter for hånd eller maskin. Hvis deigen er klissete etter et par minutters elting, tilsett en mel spiseskje om gangen.

Del deigen i 2 unse baller (på størrelse med et stort egg) og rull hver ball til en pølse. Form pølsene til en «S»-form og stikk endene under å lage et åttetall. Legg den formede deigen på et smurt kakepapir eller et ark dekket med bakepapir. La dem heve i ytterligere 40 minutter til en time på et lunt sted.

Forvarm over til 225 C. Pisk et egg og to spiseskjeer vann eller melk i en liten bolle. Stikk rosiner inn i fordypningene på deigen og pensle bollene med eggeblandingen. Stekes i forvarmet ovn i 20-25 minutter, roter stekebrettene halvveis for å sikre jevn steking.

Referanser

Om forfatteren