Luft i magen av sukker

Luft i magen kan være plagsomt, og det er mange matvarer som kan forårsake det. Forskjellige sukkerarter kan være synderen.

Der kan det noen ganger kan det være vanskelig å finne nøyaktig hva som er årsaken. Noen mennesker har problemer med å fordøye visse sukkerarter, som laktose og fruktose, eller har underliggende fordøyelsesubalanse. Hvis du er i en av disse gruppene, kan sukker gi deg oppblåsthet og smertefull gass, også timer etter at du har spist.

Hva kan være årsaken?

Oppblåsthet og gass utvikler seg i første omgang i tykktarmen, som er hjem til et stort antall ufarlige bakterier som hjelper deg med å bryte ned maten du spiser og holde hele kroppen sunn. Når visse typer matvarer, som sukker, stivelse og fiber, som ikke har blitt fullstendig fordøyd, når tykktarmen, har bakteriene høytid. De spiser de ufordelte matpartiklene – en prosess som kalles fermentering – og lager gass i form av karbondioksid, hydrogen og metan.

Å ha litt gass er helt normalt. Hvis du har mye oppblåsthet og gass, er det imidlertid ikke normalt, men generelt et tegn på at kroppen din ikke er enig i alt du spiser. Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hvor den kommer fra, men en eliminasjonsdiett kan hjelpe deg med å identifisere visse matvarer som forårsaker oppblåsthet. Hvis du mistenker at sukker kan være problemet, kan du starte med å eliminere kilder til det fra kostholdet ditt, og ta det derfra. I situasjoner som disse er det ofte ekstremt nyttig å samarbeide tett med en kvalifisert ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg gjennom prosessen.

Luft i magen av sukker

De fleste matvarer som inneholder karbohydrater forårsake gass, og sukker er alle karbohydrater. Det er imidlertid spesifikke sukkerarter som forårsaker mer gass enn andre:

  • Fruktose – det viktigste sukkeret i frukt. Det er også lagt til i mye bearbeidet mat, i form av høyfruktose maissirup.
  • Laktose – det viktigste sukkeret i melk. Laktose er spesielt problematisk og gassdannende for mennesker som ikke kan fordøye det ordentlig (en tilstand som kalles laktoseintoleranse).
  • Raffinose – et sukker som finnes i bønner. Selv om du sannsynligvis tenker på søte ting når du hører ordet sukker, inneholder bønner og noen grønnsaker sukker.
  • Sorbitol – (teknisk sett en sukkeralkohol) som finnes i visse frukter (epler, fersken, pærer og svisker). Det brukes også som et alternativt søtningsmiddel i lavkarbo-mat og godteri.

Disse sukkerene vil sannsynligvis forårsake gass, selv hos noen med et sunt fordøyelsessystem, men hvis du har visse forhold som gjør fordøyelsen av noen av dem vanskelige, er sjansene for å utvikle oppblåsthet og gass enda høyere.

Fruktose- og laktoseintoleranse

Fruktoseintoleranse og laktoseintoleranse er to forskjellige forhold, men de har lignende egenskaper. Hvis du er intolerant overfor en viss type sukker, eller karbohydrat, betyr det at du ikke kan fordøye det ordentlig. Når dette skjer, i stedet for å brytes ned i tidligere stadier av fordøyelsen, reiser disse sukkerene nesten helt intakte til bakteriene i tykktarmen og blir til et stort måltid. Mens bakteriene normalt får det som er igjen av fordøyelsen, får de i dette tilfellet hele sukkeret. Når de spiser – eller gjærer – produserer de større volum av gass enn normalt. Når denne gassen bygger seg opp i fordøyelseskanalen, kan den føre til ubehagelig oppblåsthet.

Som navnene tilsier, betyr fruktoseintoleranse at du ikke kan fordøye fruktose (hovedsukkeret i frukt, honning og noen grønnsaker) og laktoseintoleranse beskriver en manglende evne til å fordøye laktose (som finnes i is, melk, ost, rømme, yoghurt og andre melkeprodukter). I følge en rapport fra 2014, blir intoleranser for disse typene karbohydrater stadig vanligere, men de blir ofte ikke anerkjent. Rapporten bemerker også at utbredelsen av fruktoseintoleranse har økt eksponentielt med økningen i bearbeidede matvarer med fruktose.

En annen ting å huske på er at sukrose, som er det kjemiske navnet på vanlig bordsukker eller rørsukker, er et sammensatt sukker eller disakkarid, som betyr at det består av to mindre sukkerarter. I dette tilfellet er de to sukkerartene glukose og fruktose. Hvis bordsukker gir deg problemer, kan det være et resultat av fruktosen i det.

Relaterte artikler:

Hodepine av sukker

Mat uten karbohydrater og sukker

Om forfatteren

Legg inn kommentar