Løypa i Bergen City Marathon er utfordrende, spesielt for de som skal løpe hel distanse og må forsere en tøff stigning to ganger. Lær mer om løypa i Bergen City Marathon!
Bergen City Marathon er et årlig arrangement som tiltrekker seg løpere fra hele verden. Løpet tilbyr en unik mulighet til å se Bergens vakre gater og severdigheter fra et nytt perspektiv. Men før du begir deg ut på løpet, er det viktig å bli kjent med løypeprofilen.
En rundtur i Bergen
Løypen for Bergen City Marathon er en rundløype på 42,2 kilometer som starter og slutter på Bryggen. Løpet tar deg gjennom Bergens sentrum, forbi kjente landemerker som Torgallmenningen, Fløyen og Store Lungegårdsvann. Du vil også løpe gjennom idylliske bydeler som Nordnes og Sandviken.
ROMJULSSALG! Spar stort på gaver hos MILRAB – Hundrevis av tilbud venter! KJØP NÅ 🎁✨
En kupert løype
Løypen for Bergen City Marathon er ikke flat. Det er flere bakker i løpet, men de er ikke bratte. Den største stigningen er på ca. 100 meter og kommer i den siste delen av løpet.
Relatert: Restitusjon når du trener for Bergen City Marathon
Flere distanser å velge mellom
Hvis du ikke er klar for å løpe hele maraton, kan du velge mellom halvmaraton (21,1 km), 10 km eller 5 km. Det er også et barneløp på 2 km.
Tips for å løpe Bergen City Marathon
- Tren godt: Det er viktig å trene godt før du løper Bergen City Marathon. Løp minst tre ganger i uken og øk gradvis distansen du løper.
- Bruk riktige sko: Det er viktig å bruke riktige sko når du løper maraton. Gå til en spesialforretning og få hjelp til å velge sko som passer til din fottype og løpestil.
- Spis og drikk riktig: Det er viktig å spise og drikke riktig før, under og etter løpet. Spis karbohydrater og drikk rikelig med vann.
- Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppen din under løpet. Hvis du føler deg sliten, ta en pause.
Relatert: Fart på trening for Bergen City Marathon
Beskrivelse av løype i Bergen City Marathon
Maraton og halvmaraton i Bergen City Marathon har start og mål på Bryggen i Bergen. De som løper full distanse tilbakelegger halvmaratondistansen 2 ganger. Løypa starter flatt i omtrent 2,5 km før du får en liten stigning på 20 høydemeter som går raskt ned igjen til du har løpt 3 km. Etter drøyt 3 km kommer du til Gamle Bergen og Elsero, og det er her den tøffe delen av løypa starter, når du klatrer 122 høydemeter opp til topppunktet. Når du løper langs Fjellveien, kan du nyte utsikten ut over Bergen, i den nye traseen rundt Lungegårdsvann. Deretter går det ned igjen til Svartediket som er en kunstig innsjø og drikkevannskilden til Bergens befolkning. Fra 9 km går det nedover med noen kneiker, før det etter drøyt 11 kilometer går bratt nedover halvannen kilometer. Deretter går løypa flatt fra 12,4 km og til i underkant av 18 km, med en liten kneik etter Nygårdsparken. Etter 18 km får du en bratt stigning på 1 km som kan være tøff nok når du er inne i sisterunden av maraton. Før det går ned igjen til Nordnes og flatt inn over Torvet og langs Bryggen inn mot mål. Om det er løypa i Bergen City Marathon er mer krevende en løypa i Oslo maraton er det sikkert delte meninger. Mens du i Oslo maraton får 2 stigninger, én på drøyt 3 km og 50 høydemeter, og en annen også på 3 km, med 60 høydemeter stigning. I Bergen City Marathon må du forsere en relativt bratt stigning på omtrent kilometer, som maratonløperne må forsere to ganger.
Relatert: Effektiv intervalltrening for Bergen City Marathon
Detaljert beskrivelse av løypa
Starten: Løpet starter på Bryggen, Bergens historiske havneområde. De første kilometerne går gjennom sentrum av Bergen, forbi kjente landemerker som Torgallmenningen og Fløyen.
Første halvdel: Etter ca. 5 kilometer passerer du Store Lungegårdsvann, et idyllisk vann midt i byen. Deretter løper du gjennom bydelene Nordnes og Sandviken, med sine sjarmerende trehus og brosteinsgater.
Andre halvdel: Ved ca. 20 kilometer passerer du Stoltzekleiven, en av Bergens mest kjente severdigheter. Deretter løper du langs Byfjorden, med en fantastisk utsikt over byen og fjellene.
Siste del: De siste kilometerne går gjennom sentrum av Bergen igjen. Du passerer Torgallmenningen og Fløyen igjen, før du løper i mål på Bryggen.
Høydeprofil
Løypen for Bergen City Marathon er ikke flat. Det er flere bakker i løpet, men de er ikke bratte. Den største stigningen er på ca. 100 meter og kommer i den siste delen av løpet.
Høydepunkter i løypa:
- Starten på Bryggen: En historisk og vakker ramme for starten på løpet.
- Torgallmenningen: Bergens travle og livlige sentrum.
- Fløyen: En fantastisk utsikt over byen og fjellene.
- Store Lungegårdsvann: Et idyllisk vann midt i byen.
- Nordnes og Sandviken: Sjarmerende bydeler med trehus og brosteinsgater.
- Stoltzekleiven: En av Bergens mest kjente severdigheter.
- Byfjorden: En vakker utsikt over byen og fjellene.
- Målgang på Bryggen: En flott avslutning på løpet.
Forberedelser til løpet
I tillegg til å trene godt, spise og drikke riktig, er det også viktig å forberede seg mentalt til løpet. Sett deg realistiske mål og legg en plan for hvordan du skal nå dem. Visualiser deg selv løpende gjennom løypa og tenk på hva du skal gjøre hvis du møter på utfordringer.
Relatert: Pulssoner når du trener for Bergen City Marathon
ROMJULSSALG hos MILRAB – Hundrevis av gaver på tilbud! Kjøp før det er for sent! KJØP NÅ 🎁🛒
Trene for å løpe Bergen City Marathon
Du bør trene langturer, hurtighet, tempotrening og motbakketrening når du skal løpe Bergen City Marathon. Hurtighetstrening for Bergen City Marathon kan gjøre deg raskere i de flate partiene i løypa. Tempotrening kan gjøre at du greier å opprettholde et høyt tempo over et lenger tidsrom. Motbakketrening vil også være ekstremt viktig når du skal løpe Bergen City Marathon, for at du skal greie å holde et høyt tempo i motbakkene, og unngå å gå på en smell der. Ukentlige langturer der du øker lengden gradvis fra uke til uke er helt avgjørende for hvilken gjennomføring du får av Bergen City Marathon.
Konklusjon
Bergen City Marathon er et utfordrende, men utrolig vakkert løp. Den kuperte løypen tar deg gjennom noen av Bergens mest sjarmerende nabolag og gir deg spektakulære utsikter underveis. Enten du er erfaren løper eller førstegangsdeltaker, byr løpet på en unik kombinasjon av byopplevelser og naturskjønnhet.
Husk nøye planlegging og forberedelse. Dette inkluderer å trene regelmessig, velge riktig utstyr, og holde deg hydrert og energisk. Med litt innsats kan du krysse målstreken på Bryggen med et stort smil om munnen og en følelse av prestasjon.
Opplev Bergen City Marathon – det er et løp du definitivt ikke vil gå glipp av!