Løping som oppvarming

Løping som oppvarming. Lær mer om hvordan du kan bruke løping som oppvarmingsøvelse når du skal varme opp forkant av trening.

Løping som oppvarmingsøvelse

Løping er en vanlig form for oppvarming uavhengig av om du trener styrke, utholdenhet eller andre former for trening som krever at du varmer opp i forkant. Oppvarmingen kan gjennomføres ute eller på tredemølle. Selv om oppvarmingen bør være med lav intensitet, kan du også øke intensiteten, dersom du skal trene med høyere intensitet i etterkant av oppvarmingen.

I denne artikkelen vil du lære med om hvordan du kan bruke løping som oppvarming i forkant av trening.

Rolig løping som oppvarmingsøvelse

Som vi har vært inne på, bør store deler av oppvarmingen bli gjennomført med lav intensitet. Løpetrening med lav intensitet blir gjerne gjennomført med 60-70 prosent av makspuls, og muskelbelastning og kardiovaskulær belastning er lav. Der er viktig at du løper rolig, i hvert fall i første del av oppvarmingen, slik at kroppen får en gradvis tilvenning til økt belastning. Etter hvert under oppvarmingen kan du øke intensiteten noe. Hvordan og hvor lenge du skal varme opp i forkant av treningen du skal gjennomføre vil avhenge av hva slags aktivitet du skal ha i etterkant. Skal du trene styrke, kan det hende at det holder med 10-15 minutter løping med lav intensitet. Skal du gjennomføre trening med høyere intensitet, eksempelvis intervaller, kan det hende at du i tillegg skal gjennomføre noen fartsøkninger gjennom stigningsløp.

Stigningsløp som oppvarming

Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 85-90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Husk at stigningsløp skal være korte, og at du løper raskt bare i noen få sekunder. Stigningsløpene skal ikke være for krevende. Det er viktig at du er avslappet når du løper stigningsløp, og ikke anstrenger deg for mye eller spenner deg. Du kan gjennomføre 3-5 stigningsløp mot slutten av oppvarmingen, for å få opp intensiteten og forberede kroppen på høyere belastning.

Løping som oppvarming

Løping som oppvarming kan være effektivt uavhengig av hva du skal trene i etterkant. Du får relativt raskt opp temperaturen, slik muskulatur, sener, ledd og leddbånd blir fleksible og varme. Oppvarming med løping skal i all hovedsak være rolig, men du kan avslutte med stigningsløp for å venne kroppen til høyere belastning, hvis det er målet med treningen i etterkant.

Relaterte artikler:

Oppvarmingsøvelser før trening

Oppvarming med raske stigningsløp

Om forfatteren

Legg inn kommentar