Løping som effektiv trening

Lær om løping som trening, og hvorfor løping er en av de mest effektive treningsformene for å komme raskere i form.

Trene løping

Løping er en effektiv måte for å komme raskt i form, og er en treningsform som passer for alle, uavhengig av formnivå. Hvorfor alle ikke er enig i at løping passer for alle, henger mye sammen med hvordan man trener løping. Mange som trener løping, trener ofte med en intensitet som er alt for høy, noe som fører til at løping kan bli en ubehagelig opplevelse. Løpetrening skal bli gjennomført på et nivå der du hele tiden føler du har full kontroll på treningen, og da må du trene med intensitet som er tilpasset ditt formnivå, og i takt med den belastningen kroppen din til enhver tid tåler.

Løping som trening med utgangspunkt i formnivå

Ta utgangspunkt i ditt nåværende formnivå når du skal starte med løping som trening. Om det betyr at du greier å gå og jogge i 1 km, så er det helt fint. Som alt annet du skal lære, må du også med løping starte der du er, formmessig. Med ditt formnivå som utgangspunkt, kan du ha en gradvis ha en økning i hvor mye og hvor langt du løper, men hele tiden i takt med hva du tåler av treningsbelastning. Hvor mye du kan øke, er bestemt av hvor raskt kroppen din restituerer, og restitusjon er like viktig som treningen du gjennomfører.

Løping som trening med tilstrekkelig restitusjon

Planlegge restitusjon på like linje med løpetreningen du gjennomfører. Er du nybegynner, bør du ha 1-3 hviledager mellom hver treningsøkt, for at kroppen skal få tid til hente seg inn igjen, siden kroppen ikke er vant med belastningen den blir påført. Trene for å restituere, ikke omvendt. Det er når du restituerer at du blir i bedre form. Se på restitusjon som en belønning for all treningen du legger ned. I tillegg til å ha planlagt restitusjon, bør du også restituere når du føler for det. Lytt til kroppen, den vil fortelle deg når nok er nok, og når du trenger hvile.

Løping som trening med lav intensitet

Spesielt nybegynnere trener for mye med for høy intensitet, ikke fordi det er tilsiktet, men på grunn av begrenset aerob kapasitet. Som vi har vært inne på i mange artikler, skal alltid hovedvekten av løpetreningen være med lav intensitet. Det er flere gode grunner til det. Når du trener med lav intensitet, vil kroppen raskere restituere i etterkant, slik at du er uthvilt til neste treningsøkt. Å trene for mye med hardere intensitet, kan føre til akkumulert behov for restitusjon, noe som på sikt kan føre til skader. Når du trener med lav intensitet, øker du fettforbrenningen og trener opp din aerobe kapasitet.

Løping som trening skal være gøy

Å trene løping skal være gøy, og løping som trening er gøy når du føler mestring hver gang du løper en tur. Like viktig som at løping skal få deg i bedre form, er det at du opprettholder en motivasjon for å trene løping. Det gjør du best ved å lytte til kroppen, og trene med en mengde og intensitet som hele tiden er i takt med hva du er i stand til å takle fysisk og mentalt. Alt for mange løpere trener for mye, med for høy intensitet, for raskt. Trener du på denne måten vil det nesten alltid føre til at treningen stagnerer, og motivasjonen får en knekk. Det er kritisk, spesielt for nybegynnere, som ennå ikke har etablert en rutine for løping som trening. Det kan du enkelt unngå ved å følge rådene i denne artikkelen. Gjør løping som trening til en motiverende og lystbetont aktivitet, som får deg i ditt livs form.

Relaterte artikler:

15 måter å holde motivasjonen for løping oppe

Trene løping om morgenen

Om forfatteren

Legg inn kommentar