Løping på hardt underlag

Lær mer om hvilket underlag du bør trene løping på. Forskning viser at løping på mykere underlag ikke nødvendigvis fører til færre løpeskader.

Hvilke underlag som kan føre til løpeskader

Det er en vanlig oppfatning blant folk flest at løping på grus og gress er bedre enn å løpe på asfalt. Asfalt er bedre enn å løpe på betong, som er enda hardere. Ideen bak dette er at hardere underlag påfører kroppen hardere støt, og da spesielt knærne, som igjen kan føre til skader.

Selv om det er forskning som viser at det å løpe på harde underlag øker belastningen når foten treffer bakken, er det lite forskning som tyder på at løping på hardt underlag fører til mer skader enn å løpe på mykere underlag.

En studie publisert i Foot and Ankle International i 2008, så på hvordan forskjellige underlag å løpe på hadde sammenheng med hopperkne, en skade som er vanlig blant løpere. Deltagerne i studiet var 291 eliteløpere. På et tidspunkt i studiet fikk 56,6% av løperne problemer med Achilles, som var den mest vanlige løpeskaden, fulgt av smerter i kne, 46,4%. Sammenlignet med å løpe på sand, var det redusert risiko for å få hopperkne, enn ved å løpe på asfalt. En annen studie publisert i British Journal of Sports fant ingen sammenheng mellom løpeunderlag og hyppighet av skader.

Så hvilke underlag bør du helst løpe på?

Variere med hvilket underlag du trener løping

Å variere underlaget du løper på, heller enn å løpe på en bestemt type underlag er sannsynligvis den beste måten å unngå løpeskader. Det ideelle vil være å veksle mellom å løpe på asfalt, grus, skogsvei, sti og bane.

Hvis du trener til et bestemt løp, som for eksempel går på asfalt, må du sørge for å få en viss treningsmengde på dette underlaget. Sørg for å få en gradvis tilvenning til et underlag du ikke er vant til å løpe på.

Hvor ofte, lenge og med hvilken intensitet du løper

Når du trener løping er det hvor ofte, hvor lenge og med hvilken intensitet du løper som gjelder, og du bør endre på bare én av disse tingene om gangen. Det samme gjelder for hvilket underlag du løper på, der det er to ting du må ta hensyn til; Underlaget du løper på og hvilke sko du bruker når du løper.

Du vil for eksempel ikke starte å løpe med minimalistiske sko, og på samme tid starte løping på grus i forkant av et terrengløp. Poenget er at du ikke må gjøre alle endringene på en gang. Hvis du gjør det, og begynner å få smerter, vil du ikke vite hva som forårsaker smertene, og heller ikke hva du må gjøre for å unngå å få smerter når du løper.

Sørg for en gradvis endring fra en ting til en annen.

Konklusjon

Forskere tror ikke at et underlag er bedre enn et annet, for å forebygge løpeskader. Betong er hardt, men konsistent underlag å løpe på. Helning på asfaltveier kan føre til feilbelastning, og løping på gress- og grusveier kan føre til akutte løpeskader.

Det beste du som løper kan gjøre er å variere med hvilket underlag du løper på, som inkluderer å løpe på grus, jord, gress, sti, skogsvei, asfalt og betong.

Relaterte artikler:

10 tips for å unngå løpeskader

Løpetrening som forebygger skader og holder deg skadefri

Beste underlag for å trene løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar