Løping etter fødsel

Nybakte mødre kan verke etter å komme seg på beina igjen og ut for å løpe. Lær mer om når du kan gjenoppta løping etter fødsel.

Før du begynner å løpe etter fødsel

De som ikke løper, liker å spøke med at løping er vanedannende. Løpere vil fortelle deg at det ikke er noen spøk. Mødre kan verke for å komme seg på beina igjen, spesielt hvis de ikke løp under svangerskapet. Men de må sørge for at timingen er riktig. Kvinner som begynner å løpe for tidlig etter fødselen, kan sette seg selv i alvorlig risiko. Å løpe for tidlig etter fødselen kan føre til problemer som inkontinens, sportsskader og til og med prolaps. De fleste leger foreslår at kvinner venter til seks uker etter fødselen. Løpere må kanskje vente litt lenger.

Hvorfor vente med løping etter fødselen?

Ingen tunge løft, ingen løping, ingen kardio før det har gått seks uker etter fødselen. Og det er en god grunn til dette. Å føde er ikke lett. Det er viktig å være klar over hvilken innvirkning fødselen har på menneskekroppen. En kvinnes magemuskler skiller seg under graviditet. Dette gir babyen rom til å vokse, men det gjør også at musklene blir svake etter fødsel. Kvinnens indre organer endres også etter hvert som babyen vokser. Studier viser at kvinner etter fødselen er i omtrent samme tilstand som kvinner etter en operasjon, enten fødselen var vaginal eller gjennom keisersnitt.

Hvorfor trenger løpere enda lengre hviletid?

Kvinner som løper bør ta de seks ukene med anbefalt hvile. De bør deretter ta to til tre ekstra uker for å trene opp magemuskelen, før de begynner å løpe igjen. En god løpsform krever sterke magemuskler. Og ingen har sterke magemuskler seks uker etter fødselen. Løping krever også en sterkt bekkenbunn. Alvorlig svekket bekkenbunn kan også føre til prolaps. Det er mye tryggere å ta den ekstra tiden og forberede seg ordentlig.

Hvordan kan jeg vite om det er for tidlig å løpe?

Seks til åtte uker er et grovt estimat. Noen kvinner trenger kanskje litt lenger. Det er flere tegn som kan indikere at du trenger mer tid før du begynner å løpe. Hvis du tisser eller føler smerter når du løper eller hopper, er bekkenbunnen fortsatt for svak. Noen kvinner rapporterer også at de føler at organene deres faller ut. Dette er et tidlig varselstegn på prolaps. Hvis dette skjer, bør du slutte å løpe og oppsøke lege om bekkenbunnen. Smerter foran skambenet er en annen indikator på at du har startet å løpe for tidlig. Og hvis en kvinne opplever flere hold eller leddsmerter enn normalt, bør hun vente noen uker til hun løper.

Hva kan skje dersom du starter opp med løping for raskt?

Kvinner som starter opp med løping for raskt etter fødsel, øker risikoen for skader. Graviditet gjør sener og leddbånd mer fleksible. Dette er flott mens du føder. Det er mindre nyttig når du løper. Det øker risiko for sportsskader som Achilles Tendinitis og løperkne. Andre komplikasjoner som prolaps og inkontinens kan også være en konsekvens av å starte opp med løping for tidlig. Noen problemer, som smerter i bekkenbånd og dysfunksjon i bekkenbunnen, kan være ødeleggende. Ingen av disse problemene er verdt det.

Relaterte artikler:

Løping gravid

Hvordan trene løping for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar