Løping etter ankelbrudd

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

På sikt vil målet ditt være å starte opp igjen med løping etter ankelbrudd. Lær mer om hvor lang tid det kan ta før du kan løpe igjen.

Løping etter ankelbrudd

Hvis du har fått en brukket ankel og har operert med plater og skruer for å lege bruddet, kan du lure på når du kan komme tilbake til løping. På sikt vil målene ditt være å starte opp igjen med løping etter bruddet. Er det en trygg måte å finne ut når jeg skal begynne å løpe etter ankelkirurgi, og ka fysioterapi hjelpe? Hvor lang tid tar det før du kan løpe igjen etter brudd i ankelen?

En brukket ankel kan være smertefullt. Det kan hende du må gjennomgå en kirurgi for å reparere bruddet. Mange ganger kan ankelen din imidlertid leges uten kirurgisk inngrep. Uansett, vil du mest sannsynlig være nødt til å bruke gips og støtte på beinet i ganske lang tid for å la ting heles ordentlig. Denne perioden med immobilisering er nødvendig for å sikre at ankelen leges. Et av problemene med immobilisering etter en ankelfraktur, er at ankelen din blir svak, og musklene rundt leddet blir stramme. Og hvis du liker å løpe som trening, kan det ta ganske lang tid før du kan komme tilbake til løping.

Relatert: Smerter i ankel og legg

Vanlige svekkelser etter ankelbrudd

Vanlige funksjonsnedsettelser som du kanskje trenger å jobbe med etter et ankelfraktur inkluderer:

 • Opphovning
 • Smerte
 • Tap av bevegelighet
 • Nedsatt styrke
 • Arret vevstetthet (hvis du har hatt en operasjon)
 • Nedsatt balanse
 • Vanskeligheter med å gå og løpe

Det kan hende du i utgangspunktet kan bli pålagt å gå med et hjelpemiddel som en rullator eller krykker etter å ha brukket ankelen.

Din fysioterapeut kan samarbeide med deg for å hjelpe deg med å forbedre noen av disse svekkelsene. Han eller hun kan foreskrive øvelser designet for å øke bevegeligheten. Styrkeøvelser og plyometriske øvelser kan gjøres for å sikre at musklene som støtter ankelen er sterke, og et balansebrett kan brukes for å forbedre balansen i det skadde benet. Wolffs lov sier at beinet vokser som svar på påkjenningene som blir lagt på det. Din fysioterapeut vil hjelpe deg med å komme deg gjennom de riktige stadiene av hvor mye vekt du til enhver tid kan belaste med, for å sikre deg at tilstrekkelig og ikke for mye stress blir lagt på ankelen.

Relatert: Overbelastning i ankel

Så når kan jeg begynne å løpe etter ankelbrudd?

Alle er forskjellige, og mange faktorer kan begrense din evne til å gå tilbake til løping etter ankelfraktur eller operasjon. Disse inkluderer:

 • Alvorlighetsgraden av bruddet
 • Hvorvidt kirurgi ble utført eller ikke
 • Suksessen med fysioterapi
 • Mengden innsats du legger ned i rehabiliteringen
 • Litt flaks

Generelt sett kan du prøve å begynne å løpe omtrent tre til fire måneder etter skaden. På dette tidspunktet skal beinene i ankelen være godt helbredet, og bevegeligheten og styrken skal være nær normal. Du kan løpe så lenge smerten er minimal og bevegeligheten og styrken opprettholdes. Seks til ni måneder etter skaden din, bør du kunne løpe uten problemer.

Igjen, alle er forskjellige, og hver skade er forskjellig. Noen mennesker klarer å løpe mye raskere etter brudd i ankelen. Dessverre fortsetter noen mennesker å bli begrenset av smerter, tap av bevegelighet eller begrenset styrke lenge etter skaden, og det kan ta lengre tid å komme tilbake til løping. Og det er noen mennesker som aldri kan komme tilbake til løping, selv etter å ha gjort sitt beste for å gjenvinne normal bevegelighet og styrke rundt ankelen.

Du må samarbeide tett med legen din og fysioterapeuten for å være sikker på at løping er trygt for deg og for å sette deg realistiske mål og forventninger etter ankelbrudd. Dette inkluderer å være realistisk med tanke på din skade og egne evner.

Relatert: Tretthetsbrudd i ankel

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar