Løping? Det er enkelt hvis du trener smart

Løping handler ikke om å trene hardest og mest mulig, men like mye om å trene smart. Lær mer om hvordan du kan trene smart for å bli god til å løpe.

Vær smart når du trener løping

“Alle” vil ha resultater når de trener løping, og aller helst så fort som mulig. Det kan ofte føre til at løpere trener for mye og for hardt, og skadestatistikken er ett vitnesbyrd på at det å øke treningsmengden for mye og trene for hardt, ikke svarer seg i de lange løp. Så mye som 70 prosent av de som trener løping, pådrar seg en eller flere skader når de trener løping. Å trene løping på en måte der du ikke tar hensyn til restitusjon, og at kroppen trenger tid på å tilpasse seg økte treningsmengder, fungerer dårlig. Å bli god til å trene løping tar tid. Verdens best langdistanseløpere kan bruke på 10-12 år på å trene seg opp til å bli best. Du må være smart når du trener løping, og ha et kortsiktig og langsiktig perspektiv med treningen. Det kortsiktige perspektivet handler mye om å gjennomføre den riktige treningen som du vil dra nytte i et mer langsiktig perspektiv. Du må være smart med tanke på hva du trener hvor mye og med hvilken intensitet. Å variere og effektivisere treningen du gjennomfører, kan vise seg å være smart i det lange løp.

Vær smart og lytt til det kroppen forteller deg

Kroppen vil gi deg til bakemeldinger på når nok er nok; Nå det er på tide med restitusjon. Stiv og støl muskulatur er i utgangspunktet ikke så alvorlig, men et tegn på en begynnende overbelastning. Du må hvile for å la kroppen restituere og bygge seg opp igjen. Når motivasjonen er på topp, og du ikke kan få trent nok, kan det være vanskelig å ta kroppens signaler på alvor, og heller trene mer enn å restituere. På sikt kan det føre til et akkumulert behov for restitusjon, og i verste fall kan du pådra deg skader. Skader kommer ofte snikende, og når det først gjør vondt, kan du allerede ha en langt fremskreden skade. Å lytte på kroppen er derfor alfa og omega for at du skal holde deg frisk og rask, og også for at du skal ha en best mulig formutvikling.

Trene smart med korte og effektive treningsøkter

I stedet for å ha lange og tunge treningsøkter, bør du heller gjennomføre kortere og mer effektiv treningsøkter. Jo lenger og hardere du belaster, jo større behov for restitusjon. og risikoen for skader øker dersom du ikke restituerer godt nok frem til neste treningsøkter. Korte og intense treningsøkter kan ha relativt kort restitusjonstid, og treningseffekten kan være meget god. Å gjennomføre korte og hyppige treningsøkter bidrar sterkt til kontinuitet i løpetreningen din, noe som er viktig for å opprettholde en jevn og god formutvikling, og også for å sikre en høy forbrenning av kalorier og fett.

Det er enkelt å komme i form hvis du trener smart

Det er uten tvil enkelt å komme i form hvis du trener smart. Å trene smart er å trene mye med lav intensitet. Dette er trening som ikke er så belastende for kroppen, og som er enkel og motiverende å gjennomføre. Å trene smart er å trene korte, men intensive treningsøkter med høy intensitet. Selv om intensiteten er høy, vil du komme deg relativt raskt fordi du trener over et relativt kort tidsrom. Å trene smart er å ha en gradvis økning i treningsmengde, i takt med at kroppen din tåler mer belastning. Å trene smart er å restituere tilstrekkelig, slik at kroppen blir sterkere, raskere og mer utholdende, og er på høyden igjen før du tar fatt på en ny treningsøkt. Å trene smart er å variere løpetreningen med hva du trener, hvordan og med hvilken intensitet. Å trene smart er å lytte til kroppen, som sier ifra når nok er nok.

Relaterte artikler:

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

Hvordan trene regelmessig

Om forfatteren

Legg inn kommentar