Løpe på forfot

Løpe på forfot. Lær hvordan du kan trene for å løpe på forfot med riktig teknikk for å bli raskere, forbedre løpsøkonomien og forebygge skader.

Løping på forfot

Alle løpere har sin særegne teknikk, og slik bør det være, men mange løpere har en løpeteknikk som gjør at farten bremses opp for hvert steg de tar og i verste fall fører til overbelastning og skader. En viktig årsak til det kan være at du lander på hælen i stedet for forfot.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene opp løpeteknikk, slik at du lander på forfot.

Løping der du lander på hælen først

Lav stegfrekvens går ofte hånd i hånd med at hælen treffer bakken først når du er ute og løper.  Dette skjer fordi hofta ligger bak føttene dine. Når du lander på hælen først er du bakpå i stedet for å være lett fremoverlent. Tyngdepunktet ditt er ikke rett over hofta som den bør være. Steglengden din kan også for lang, slik at foten treffer bakken før kroppen og ikke over hofta.

Hofta må komme over, og skal ligge over foten når den treffer bakken, for å få en best mulig bevegelse fremover i løpesteget. Tenk deg at det skal gå en rett linje fra hofta, gjennom kneet og ned til foten, når foten treffer bakken.

Prøv å løpe lett fremoverlent, og jobb med å skyve hofta fremover i løpesteget. Tenk igjennom lengden på løpesteget ditt. Det kan hjelpe å korte ned på steglengden, for lettere å komme over føttene med hofta.

Enkelte kretser sverger til minimalist løpesko, eller barfotløping, for å få en bedre løpeteknikk. Løper du på denne måten vil du mer naturlig lande på forfot. Dette er imidlertid ikke å anbefale, siden løping med sko uten demping, eller barfot, vil øke risikoen for skader.

Løpe på forfot ved å korte ned på løpesteget og øke frekvensen

I tillegg til å øve på det som er beskrevet tidligere i denne artikkelen, kan den enkleste måte for deg å løpe på forfot være å korte ned på steglengden og øke frekvensen på stegene. Når du korter ned på steglengden vil foten mer naturlig treffe bakken i riktig posisjon under hofta og skuldrene. Tenk deg at det skal gå en rett linje gjennom hofta, fra skuldrene og ned til foten. Løp litt fremoverlent. Når du løper på denne måten vil du mer naturlig løpe på forfot eller midtfot, siden foten treffer bakken rett under hofta. Når tyngden av kroppen kommer rett over foten er det enklere få til en god bevegelse fremover, som kan bidra til at du løper mer uanstrengt raskere. I motsatt fall når du lander på hælen må du bruke mye energi for hvert steg, siden du hele tiden er bakpå når du løper. Når foten lander på hæl i stedet for forfot vil du bremse farten for hvert steg du tar.

Løpe på forfot

Det kan være krevende å endre løpeteknikk, men når du har så mye å hente både med tanke på fart, løpsøkonomi og forebygging av skader, vil det å trene opp løpeteknikk være verdt det. Gjennomfør 1-2 økter hver uke der du trener spesifikt på å korte ned på løpesteget og øke frekvensen.

Tenk på følgende når du trener på løpeteknikk:

  • Ikke len deg forover, men prøv å ha lik holdning som når du løper på flatmark
  • Løp på forfot
  • Hold hode og bryst oppe
  • Hold blikket festet rett fram
  • Hold skuldrene nede, avslappet
  • Vær avslappet, ikke knytt nevene

Relaterte artikler:

Hvordan løpe med riktig teknikk

Riktig løpeteknikk for å løpe raskere og mer effektivt

Om forfatteren

Legg inn kommentar