Løpe litt hver dag

Trene litt hver dag. Lær hvordan du kan løpe litt hver dag med å trene variert og øke treningsmengde og intensitet gradvis etter eget formnivå.

Trene litt hver dag

Føler du at tiden ikke strekker til for trening, eller at du mangler overskudd til lange og tunge treningsøkter? Da kan det å trene litt hver dag være løsningen for deg. Når du trener løping, trenger du ikke trene veldig lenge om gangen for å ha utbytte av treningen, og det er faktisk mulig å trene løping hver dag, selv for nybegynnere.

I denne artikkelen vil du lære om hvordan du kan løpe litt hver dag, uavhengig av formnivå.

Hvorfor løpe litt hver dag

Effekten av å trene litt hver dag vil avhenge av ditt formnivå, og med hvilken intensitet du gjennomfører treningen. Er du nybegynner med litt løpetrening i beina fra før av, vil du ha god effekt ut av å trene litt hver dag. Du vil merke progresjon med tanke på hvor mye du greier å løpe, og med hvilken intensitet. Du vil ganske raskt merke at du får økt overskudd.

Mange vil nok tenke at det å trene løping hver dag ikke er forsvarlig, og at det vil føre til overtrening eller skader. Det vil uten tvil bli konsekvensen dersom du kjører på med mye hard løpetrening, hver dag, uten at du restituerer tilstrekkelig. Men det er ikke det du skal gjøre. Du skal løpe litt hver dag, og du må tilpasse mengde og intensitet etter eget formnivå.

Hvor mye trening når du skal løpe litt hver dag

Som nybegynner er det en fordel om du har et visst treningsgrunnlag før du begynner å løpe litt hver dag. Uansett, du må tilpasse treningsmengde og intensitet etter ditt formnivå. Det kan bety at du i begynnelsen bare kan jogge 5 minutter hver dag, eller kanskje gå og jogge 5 minutter hver dag. Det er helt avgjørende at du øker treningsmengden gradvis, for å unngå over trening og skader. Etter hvert når du blir i bedre form, kan du øke treningsmengden gradvis. Like viktig som å øke treningsmengden gradvis er det at du ikke gjennomfører for mye trening med for hard intensitet. Når du er fersk løper er det fort gjort at det meste av løpetrening blir gjennomført med hard intensitet, fordi selv jogging kan være anstrengende. Er du i dårlig form bør du derfor veksle mellom å gå og jogge for å holde intensiteten lav. Så mye som 80 prosent av løpetreningen du gjennomfører i løpet av en uke bør være med lav intensitet.

Trene litt hver dag med restitusjonstrening

Restitusjonstrening gjennom jogging med svært lav intensitet øker blodgjennomstrømmingen, noe som er med på å hjelpe kroppen til å kvitte seg med slaggstoffer. Løpetrening med svært lav intensitet er med på å transportere vekk væskeansamlinger i og rundt muskler, slik at musklene får tilbake sin normale funksjon. På samme tid øker blodgjennomstrømmingen, og flere næringsstoffer blir tilført muskler som er belastet, og vil leges raskere.

Selv om du treningsmengden kan være lav, bør du legge inn minst to treningsøkter med svært lav intensitet, for at kroppen skal få hente seg inn igjen mellom treningsøktene. Da kan det være at du skal kombinere rask gange og rolig jogg. Hvis formen er dårlig, bør du gå deg en tur disse dagene.

Trene litt hver dag med variasjon

Variasjon når du skal trene litt hver dag med løping er viktig for motivasjonen, din progresjon og skadeforebygging. Variere med hvilket underlag du løper. Har du mulighet til det bør du unngå å løpe for mye på asfalt, fordi det kan være hardt for beina. Løp på grusveier, sti og skogsløyper. Bane med kunstdekke kan også være skånsomt for beina, fordi underlaget er støtabsorberende. Variere også med hvilke løyper du trener i. veksle mellom løping på flatmark, i kupert terreng og motbakker. Når du blir i bedre form kan du også prøve å øke intensiteten litt når du er ute og løper.

Trene litt hver dag

Å løpe litt hver dag høres kanskje mye ut, men trenger ikke være det. Du må uansett tilpasse treningsmengde og intensitet etter ditt formnivå, og da trenger det ikke å bli så mye trening hver dag. Det kan være nok at du setter av alt fra 5-15 minutters effektiv trening hver dag. Lytt til kroppen, og sørg for å hvile når du er sliten eller kjenner deg stiv og støl. Vent med å trene igjen til du er frisk i beina.

Relaterte artikler:

Jogge hver dag for å gå ned i vekt

Hvor ofte trene løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar