Løpe Fjellmaraton med negativ splitt

Lær mer om hvordan du kan løpe halvmaraton eller maraton når du deltar i Fjellmaraton med negativ splitt.

Løpe halvmaraton og maraton med negativ splitt

Å løpe maraton med negativ splitt er enkelt fortalt å løpe gradvis raskere gjennom hele distansen, slikt at du avslutter siste halvdel av maraton raskere enn første halvdel. Erfaringsmessig vil det å gjennomføre et løp med denne strategien blir mer krevende jo lenger løpet, fordi du blir ekstremt utmattet når du løper så langt. De aller fleste løpere som driver på mosjonistnivå, løper med positiv splitt, som vil si at kilometertidene blir dårligere og dårligere utover i løpet. Her det mye å lære av eliteutøvere, som ofte gjennomfører raske langdistanseløp med negativ splitt. Hvorfor du ikke greier å løpe lengre distanser med negativ splitt, vil ofte være at du løper i et for høyt tempo i en tidlig fase av løpet. Mange løpere opplever det som krevende å måtte løpe i et mye roligere tempo enn de faktisk er god for, i en tidlig fase av løpet.

Hvordan løpe Fjellmaraton med negativ splitt

Løypeprofilen i Fjellmaraton inviterer til å løpe med negativ splitt. Maratonløpere nesten hele første halvdel av løpet i motbakker, og der må nødvendigvis tempoet være lavere. Så kommer det en lang strekning som går nedover, før løypa flater ut litt ved Bygdin, for så å gå opp til Båtskaret og ned til Beitostølen. Hvis start og mål er i Beitostølen, grunnet dårlig vær, så vil også den første halvdelen gå oppover.

Løypeprofil for Fjellmaraton

Selv om løypa i Fjellmaraton på mange måter er ideell med tanke på å løpe med negativ splitt, vil det likevel kreve at løperne tar det rolig de første 4-5 kilometerne. Det du “taper” starten, vil du ta igjen mange ganger mot slutten av løpet. Maratonløpere kan tape enormt mye tid den siste mila av løpet, hvis man først har gått på en smell.

Løpe Fjellmaraton med negativ splitt

Å ta det rolig de første 5 kilometerne, når du skal løpe Fjellmaraton, vil være hensiktsmessig av flere årsaker. Du får en gradvis tilvenning til økt intensitet, og kroppen er mer klar for økt belastning. Det du sparer i første fase av løpet, får du igjen i fullt monn i siste halvdel. Ha som mål å ha en gradvis økning i intensitet og tempo etter at du har løpt en halv mil, og du vil ha gode muligheter for å avslutte siste halvdel av løpet sterkere enn første.

Relaterte artikler:

Løpe maraton med positiv splitt

Halvmaraton under 2 timer med negativ splitt

Om forfatteren

Legg inn kommentar