Løpe 10 km på 55 min

Enten du er en erfaren løper som ønsker å forbedre din tid, eller en nybegynner som setter seg et ambisiøst mål, vil denne artikkelen gi deg de nødvendige verktøyene og innsiktene for å lykkes.

Å løpe 10 km på 55 minutter er en imponerende prestasjon som krever både dedikasjon og riktig treningsstrategi. Enten du er en erfaren løper som ønsker å forbedre din tid, eller en nybegynner som setter seg et ambisiøst mål, vil denne artikkelen gi deg de nødvendige verktøyene og innsiktene for å lykkes. I denne omfattende guiden vil vi dekke alt fra treningsprogrammer og ernæring til mental forberedelse og løpsteknikker.

Forberedelse og målsetting

Sett realistiske mål

Før du begynner på din reise mot å løpe 10 km på 55 minutter, er det viktig å sette realistiske mål. Dette betyr å evaluere din nåværende kondisjon og sette delmål underveis. En god måte å gjøre dette på er å bruke SMART-mål (spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte).

Start med en baseline-test

Før du starter treningsprogrammet ditt, gjennomfør en baseline-test for å se hvor du står. Dette kan være så enkelt som å løpe en 10 km på tid og se hvor langt du er fra målet ditt på 55 minutter. Noter deg tiden, og bruk dette som en referanse for fremtidige treningsøkter.

Hva du bør trene for å løpe 10 km på 55 min

Du bør trene variert med løping med lav, moderat og hard intensitet. Hovedvekten av treningen du gjennomfører bør være med lav intensitet, så mye som 80 prosent av den totale treningsmengden i løpet av en uke. Denne treningen kan bestå av rolige løpeturer og langturer. Resterende trening kan være tempotrening, intervalltrening og sprintintervaller. Trening med høyere intensitet vil gjøre deg raskere og bedre i stand til å holde tempoet du må for å løpe 10 km på 55 min.

Med hvilken fart og intensitet du kan trene

Du bør trene med variert intensitet, avhengig av hva du trener. Med hvilken fart og intensitet du skal trene, avhenger av ditt formnivå. En som er bedre trent vil være i stand til å løpe med høyere fart innenfor en gitt intensitet enn en løper som er i dårligere form. For at det skal være enkelt for deg å vite med hvilken fart og intensitet du skal trene, kan du bruke en VDOT kalkulator for å estimere dine treningshastigheter for 10 km. For å bruke denne kalkulatoren bør du ha gjennomført et 10 km løp eller testløp, for å vite noe om hvor raskt du kan løpe distansen.

Relatert: Treningsprogram for 10 km løp under 60 min

Treningsprogram

Utholdenhetstrening

For å løpe 10 km på 55 minutter trenger du en solid utholdenhetsbase. Utholdenhetstrening innebærer lange, rolige løp som hjelper kroppen å tilpasse seg langvarig aktivitet. Dette styrker hjertet og lungene, forbedrer oksygenopptaket og øker den aerobe kapasiteten.

Langkjøring

Langkjøring er en av de viktigste komponentene i ethvert treningsprogram. Dette er vanligvis en ukentlig økt hvor du løper i et jevnt, rolig tempo over en lengre periode. Målet er ikke fart, men å bygge utholdenhet. Start med en distanse du er komfortabel med og øk gradvis hver uke.

Tempotrening

Tempotrening hjelper deg med å bli raskere og mer komfortabel med å løpe i et høyere tempo over lengre perioder. Dette er kritisk når du sikter mot en spesifikk tid på 10 km.

Tempoløp

Tempoløp innebærer å løpe i et tempo som ligger rett under ditt anaerobe terskelpunkt, altså det raskeste tempoet du kan opprettholde uten å bygge opp melkesyre. For de fleste løpere vil dette være et tempo de kan holde i 20-30 minutter.

Intervalltrening

Intervalltrening forbedrer både fart og utholdenhet. Dette innebærer å veksle mellom korte, intense perioder med løping og perioder med roligere løping eller gange.

Korte intervaller

Korte intervaller, som 400 meter repetisjoner, trener eksplosivitet og fart. Disse bør løpes raskere enn ditt 10 km-tempo.

Lange intervaller

Lange intervaller, som 800 meter eller 1 km repetisjoner, hjelper med å bygge fart utholdenhet. Disse bør løpes i eller litt raskere enn ditt måltempo for 10 km.

Restitusjon

Restitusjon er en kritisk del av ethvert treningsprogram. Uten tilstrekkelig hvile vil kroppen ikke kunne tilpasse seg treningen, noe som kan føre til overtrening og skader. Sørg for å inkludere hviledager og lette treningsøkter i programmet ditt.

Relatert: 10 km løpeprogram for nybegynnere

Finn dine treningshastigheter med VDOT kalkulator

Velg ‘VDOT kalkulator’ fanen i RunCulator nedenfor. Legg inn 10 km og tiden du brukte på distansen. Da vil du få et VDOT nummer, som er en måling på ditt formnivå (artikkelen fortsetter under kalkulatoren).

RunCulator

Ernæring og hydrering

Balansert kosthold

Et balansert kosthold som gir riktig mengde karbohydrater, proteiner og fett er essensielt for optimal ytelse. Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi under løping, mens proteiner hjelper med muskelreparasjon og -vekst.

Karbohydrater

Karbohydrater bør utgjøre størsteparten av ditt daglige kaloriinntak. Velg komplekse karbohydrater som fullkorn, frukt og grønnsaker.

Proteiner

Proteiner er viktige for muskelreparasjon og -vekst. Inkluder magre proteinkilder som kylling, fisk, egg og belgfrukter i kostholdet ditt.

Fett

Fett er også en viktig energikilde, spesielt under lange løp. Fokuser på sunne fettkilder som avokado, nøtter og olivenolje.

Hydrering

God hydrering er kritisk for løpeprestasjoner. Drikk vann jevnt gjennom dagen, og sørg for å drikke før, under og etter treningsøktene. Under lengre løp kan det være nødvendig med sportsdrikker for å erstatte elektrolytter.

Mental forberedelse

Mental styrke

Mental styrke spiller en stor rolle i å nå løpemål. Visualisering, positiv selvsnakk og mental utholdenhet kan hjelpe deg å overvinne utfordringer og holde motivasjonen oppe.

Visualisering

Visualisering innebærer å se for seg selv oppnå målene sine. Bruk tid på å forestille deg selv løpe 10 km på 55 minutter, føl hvordan kroppen beveger seg, og hør lydene rundt deg. Dette kan bidra til å øke selvtilliten og motivasjonen.

Positiv selvsnakk

Positiv selvsnakk innebærer å erstatte negative tanker med positive. I stedet for å tenke «Jeg klarer ikke dette», si «Jeg er sterk og godt forberedt».

Pusteteknikker

Riktig pusteteknikk kan hjelpe deg å løpe mer effektivt og redusere tretthet. Fokus på dype, rytmiske pust og bruk av diafragma kan forbedre oksygenopptaket og løpeøkonomien.

Løpsteknikk

Holdning

God løpeholdning kan forbedre effektiviteten og redusere risikoen for skader. Hold hodet opp, skuldrene avslappet, og kroppen rett. Unngå å lene deg for mye fremover eller bakover.

Stegfrekvens

En optimal stegfrekvens på 170-180 steg per minutt kan hjelpe med å redusere belastningen på leddene og forbedre løpeøkonomien. Bruk en metronom eller musikk med riktig rytme for å holde takten.

Fotisett

Land på midtfoten eller forfoten for å redusere belastningen på knærne og forbedre løpeøkonomien. Unngå å lande tungt på hælen, da dette kan føre til skader.

Treningseksempler

Treningsuke for å løpe 10 km på 55 minutter

Mandag: Hviledag

Hvile er essensielt for å la kroppen komme seg etter en hard treningsuke.

Tirsdag: Tempoløp

 • 10-15 minutter oppvarming
 • 20-25 minutter tempoløp (tempo: 5:30 min/km)
 • 10 minutter nedjogging

Onsdag: Langkjøring

 • 10 km i rolig tempo (tempo: 6:30-7:00 min/km)

Torsdag: Intervalltrening

 • 10 minutter oppvarming
 • 6 x 800 meter intervaller (tempo: 5:00 min/km) med 2 minutter aktiv hvile mellom
 • 10 minutter nedjogging

Fredag: Hviledag

En hviledag for å komme seg etter intervalltreningen.

Lørdag: Rolig løp

 • 8 km i rolig tempo (tempo: 6:30-7:00 min/km)

Søndag: Langkjøring

 • 12-14 km i rolig tempo (tempo: 6:30-7:00 min/km)

Konkurransedag

Forberedelser før løpet

Kosthold dagen før

Spis en karbohydratrik middag kvelden før løpet for å fylle opp glykogenlagrene. Unngå tunge, fete måltider som kan påvirke fordøyelsen.

Hydrering

Sørg for å være godt hydrert før løpet. Drikk jevnt gjennom dagen før konkurransen, men unngå å drikke store mengder rett før start.

Under løpet

Start rolig

Det er viktig å ikke starte for raskt. Begynn i et jevnt, kontrollert tempo og øk farten gradvis etter hvert som løpet skrider frem.

Pust og fokus

Husk å puste dypt og jevnt. Fokuser på å holde en god løpeholdning og et jevnt tempo.

Etter løpet

Nedjogging og tøying

Etter løpet er det viktig å jogge ned i 5-10 minutter for å hjelpe kroppen med å komme seg. Deretter bør du tøye ut for å redusere stivhet og fremme restitusjon.

Referanser

 1. American College of Sports Medicine. (2018). ACSM’s guidelines for exercise testing and prescription (10th ed.). Wolters Kluwer.
 2. Buman, M. P., Hekler, E. B., Bliwise, D. L., King, A. C., & Chapman, G. (2011). Exercise for sleep improvement in insomnia: A systematic review and meta-analysis. Research Quarterly for Exercise and Sport, 82(2), 247-256.
 3. National Institutes of Health. (2020). Hydration and exercise: Health information. NIH.
 4. Pate, R. R., O’Neill, J. R., & Lobelo, F. (2008). The evolving definition of «sedentary». Exercise and Sport Sciences Reviews, 36(4), 173-178.

Om forfatteren

Legg inn kommentar