Lipødem og cellulitter

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Huden vår er et av våre største og viktigste organer, så det er ingen overraskelse at mange medisinske tilstander kan påvirke hvordan den ser ut eller føles. Lær mer om symptomer på lipødem og cellulitter, og hvordan behandle det.

To tilstander som vanligvis påvirker hudens utseende er cellulitter og lipødem. Selv om disse tilstandene kan virke like ved første øyekast, er de to helt forskjellige hudtilstander.

Viktige forskjeller mellom lipødem og cellulitter

Cellulitt og lipødem kan virke som lignende tilstander, gitt hvordan de begge kosmetisk påvirker huden. Imidlertid er det en rekke forskjeller mellom disse to tilstandene, inkludert deres utseende, symptomer, årsaker og behandling.

LipødemCellulitter
Utseendehoven, groper eller ujevn hudgroper eller ujevn hud uten hevelse
Årsakerunormal akkumulering og avsetning av fettcellerfett og bindevev som presser og strekker huden
Symptomerhovne ben eller armer, hud som er svampete, følsom eller lett forslått, kronisk smerteforårsaker vanligvis ingen tilleggssymptomer
Behandlingvektkontroll, kompresjonsterapi, fettsuginglivsstilsendringer, radiofrekvensbehandling, laserprosedyrer som Cellulaze, Sculptra, Qwo og Cellfina

Både lipødem og cellulitter kan føre til at huden ser groper, klumpete eller ujevn ut. Imidlertid er lipødem en mer alvorlig medisinsk tilstand som krever behandling, mens cellulitt er en vanlig kosmetisk tilstand som er ufarlig.

Lipødem kan føre til svekkelse hvis de ikke behandles

Lipødem har en tendens til å forårsake mer merkbare endringer i huden, inkludert hevelse i lemmer, spesielt i den nedre delen av kroppen. Det kan også føre til svekkelse hvis det ikke behandles, inkludert kronisk smerte og manglende evne til å gå eller bevege seg lett. Behandling for lipødem bør alltid gjøres under tilsyn av lege.

Cellulitter er kosmetisk og har ingen kjente helseeffekter

Cellulitt forårsaker sjelden symptomer, og i noen tilfeller kan den være så mild at den knapt er merkbar. Selv om cellulitt forblir ubehandlet, er det rent kosmetisk og er ikke en kjent årsak til noen langsiktige helseeffekter.

Nedenfor finner du en mer detaljert bakgrunn om begge tilstandene, inkludert de underliggende årsakene til hver tilstand, symptomer du kan legge merke til og mulige behandlingsalternativer.

Lipødem: Symptomer og behandling

Lipødem er en tilstand der fett akkumuleres unormalt og fordeles under huden på beina, lårene, baken og armene. Lipødem får huden til å virke hoven og groper, og det forårsaker ofte ømhet, smerte eller blåmerker i de berørte områdene. Lipødem regnes som en medisinsk tilstand som krever behandling, da det ellers potensielt kan føre til kroniske symptomer og langsiktige komplikasjoner.

Symptomer

Lipødem oppstår i etapper, med symptomene som blir gradvis verre etter hvert som sykdommen utvikler seg. Avhengig av stadiet kan symptomer på lipødem omfatte:

 • symmetrisk hevelse i beina eller armene
 • hud som føles «svampaktig»
 • hud som er følsom for berøring
 • hud som lett får blåmerker
 • hud som har overflødig åreknuter eller edderkoppårer
 • konsekvente smerter eller hevelser i bena som endres eller blir verre utover dagen eller ved aktivitet

Behandling

Selv om det ikke finnes noen kur for lipødem, kan behandling bidra til å redusere symptomene og stoppe utviklingen av sykdommen. Behandlingsalternativer for lipødem kan omfatte:

 • Vektkontroll. Å spise et godt balansert kosthold og delta i regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å forhindre at ytterligere fett samler seg. Du bør imidlertid alltid snakke med legen din først før du begynner på en ny trenings- eller kostholdsplan.
 • Hudpleie. Å holde en god hudpleierutine kan bidra til å holde den berørte huden fuktet, noe som kan forhindre at tørr, smertefull hud utvikler seg og fører til ytterligere komplikasjoner.
 • Kompresjonsterapi. Kompresjonssokker, strømper eller andre bandasjer påført den berørte huden kan bidra til å redusere hevelse, smerte og ubehag. Kompresjonsterapi kan også spesialiseres for å hjelpe dine spesifikke symptomer.
 • Fettsuging. I noen tilfeller kan fettsuging bidra til å fjerne overflødig fettansamling og forbedre symptomene og den generelle livskvaliteten. Dette er imidlertid en kirurgisk prosedyre, så du bør alltid veie risikoene og fordelene før du går videre.
 • Kirurgi. I noen alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Cellulitt: Symptomer og behandling

Cellulitt er en hudtilstand der fettceller presser mot huden mens bindevevet trekker dem ned, noe som forårsaker et groper i huden. Cellulitter vises ofte på lårene, baken og andre områder hvor det kan være en høyere opphopning av fettceller. I motsetning til lipødem, regnes ikke cellulitt som en medisinsk tilstand og er rent kosmetisk. Det kan påvirke alle i alle størrelser og er vanligvis ikke en grunn til bekymring.

Symptomer

Cellulitt kan forårsake tilstedeværelse av små «groper» i huden, spesielt når huden klemmes. Generelt kan disse gropene føre til at huden ser ut som humpete eller ujevn, selv om dette ofte avhenger av hvor grunne eller dype gropene er.

Behandling

Selv om cellulitt ikke er farlig, er mange bekymret for hudens utseende og søker behandling for det. Det er verdt å merke seg at behandling for cellulitt ikke er så enkelt som å «gå ned i vekt.» Faktisk er cellulitter ikke alltid på grunn av økt tilstedeværelse av kroppsfett. I stedet er det på grunn av måten fett distribueres i huden og bindes ned av kollagen. Jo mer fett du har i et område, jo mer fremtredende kan det være, men selv tynnere individer kan ha cellulitter.

Behandlingsalternativer for cellulitter kan omfatte:

 • Aktuelle behandlinger. Kremer og lotioner kan potensielt bidra til å redusere forekomsten av cellulitter. Koffein og retinol er to ingredienser som har vist seg å være gunstige for å redusere cellulitter. Koffein bidrar til å stramme huden, mens retinol hjelper til med å tykne den.
 • Medisinske behandlinger. I følge forskningen involverer medisinske prosedyrer for cellulitter generelt målretting mot enten fettcellene eller bindevevet for å redusere forekomsten av cellulitter. Akustisk bølgeterapi, vakuumassistert presis vevsfrigjøring og laserprosedyrer som Cellulaze, Sculptra, Qwo, Cellfina og subcision har alle vist seg å være de mest effektive medisinske behandlingene for cellulitter.
 • Livsstilsendringer. Livsstilsendringer, som å ha et godt balansert kosthold og nyte hyppig fysisk aktivitet, kan bidra til å redusere forekomsten av cellulitter. Imidlertid er alles kropp forskjellig, og det er ingen spesifikk diett eller vekttapsprogram som spesifikt kan «målrette» mot cellulitter.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot cellulitter

Klarer ikke slanke meg

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren