Linser næringsinnhold

0
414
Linser næringsinnhold
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!

X-LIFE.NO gir deg alt du trenger av treningsutstyr!

SPAR

3000,-

9 999,-

12 999,-

- 18 km/t

- 10 stigningsnivåer

- 12 forhåndsinnstilte program

- Threadflex dempesystem som gir 12% mykere demping enn asfalt

Linser kommer i røde, brune og svarte varianter, og har høye nivåer av proteiner og fiber. Lær mer om næringsinnholdet i linser.

Linser

Linser tilhører belgfruktsfamilien. De ligner en liten bønne, og kommer i røde, brune, svarte og grønne varianter. De inneholder også høye nivåer av protein og fiber. Linser er relativt raske og enkle å tilberede, noe som gjør dem til en god og lett tilgjengelig kilde for proteiner av høy kvalitet.

I denne artikkelen skal vi undersøke næringsinnholdet i linser, og se på måter å innlemme dem i et balansert kosthold.

Linser næringsinnhold

Linser er en svært næringsrik mat. De er rike på mineraler, protein og fiber. 100 gram kokte linser inneholder:

Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

HØSTSALG!

OKTOBERFEST HOS MILRAB

SPAR

OPPTIL

40%!


  • 116 kalorier (kcal)
  • 9,02 g protein
  • 0,38 g fett
  • 20,13 g karbohydrater, inkludert 7,9 g fiber og 1,8 g sukker

Linser gir også følgende viktige næringsstoffer:

  • folat
  • jern
  • mangan
  • fosfor
  • tiamin
  • kalium
  • vitamin B-6

Linser er også en kilde til:

  • riboflavin
  • niacin
  • pantotensyre
  • magnesium
  • sink
  • kobber
  • selen

Typer linser

Det er tre hovedtyper av linser. Disse er:

  • Brune linser: Disse har en mild, jordnær smak, holder formen godt, men vil bli grøtete når de blir overkokt. Disse fungerer utmerket i supper og som en frittstående rettt. De varierer i farge fra lysebrun til svart.
  • Grønne linser: Disse har en pepret smak og en knasende tekstur, og passer bra i salater.
  • Røde linser: Disse er vanlige i mat fra Midtøsten eller India.

Andre typer linser inkluderer svarte Beluga-linser, som ligner kaviar, og er dyrere. Hvite linser, som er svarte linser uten skallet, og Macachiados-linser, som har en særegen sterk, nøtteaktig smak og ofte inngår i meksikanske retter.

Linser i kostholdet

Folk kan bruke brune, grønne eller røde linser i kostholdet på forskjellige måter. Brune linser er de billigste og mykner mest ved tilberedning. De fungerer best i supper og gryteretter. Grønne linser har en nøtteraktig smak. De holder seg faste når de tilberedes, og passer bra i salater eller til taco. Røde linser har en mildere smak. I motsetning til tørkede bønner, trenger ikke linser bløtlegging. Folk bør skylle bort smuss og kaste ødelagte linser.

Tips

Folk kan inkludere linser i kostholdet på følgende enkle og smakfulle måter:

  • Legg linser til en suppe- eller lapskausoppskrift for ekstra næringsstoffer og fiber.
  • Forkok linser og ha dem i kjøleskapet for en rask proteinkilde.
  • Bruk linser i stedet for bønner i hvilken som helst oppskrift.
  • Bytt ut halvparten av kjøttet i en Bolognese-saus eller lasagne med røde linser.
  • Lag en linsedip ved å knuse kokte linser med en gaffel og tilsett hvitløk, løk, chilipulver og hakkede tomater.
  • Lag linsebaserte kjeks eller chips og linsepasta.

Risiko

Forbruk av store mengder fiber kan forårsake forstoppelse. Enhver person som øker fiberinntaket bør:

  • drikke rikelig med væske for å forhindre forstoppelse
  • konsumerere små mengder fiber ved hvert måltid
  • øke inntaket gradvis i løpet av 1-2 måneder

Disse tipsene kan bidra til å forhindre ubehag i fordøyelsen når kroppen tilpasser seg økning i fiberinntaket. Linser inneholder også gjærbare karbohydrater (FODMAP), noe som kan føre til fordøyelsessymptomer hos de som har irritabelt tarmsyndrom (IBS). Hermetiske linser inneholder lite FODMAP, og personer med IBS tolererer dem vanligvis.

Relaterte artikler:

Chilli bønner

Næringsinnhold havregryn

Annonse fra X-LIFE

HØSTSALG!

OPPTIL

45%

RABATT!