HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Lavt jernlager og trening

Jern er et viktig mineral kroppen trenger for å utnytte energien i kroppen optimalt. Lær mer om hvilken betydning jern har for at du skal prestere maksimalt på trening.

Hvorfor er jern viktig?

Jern er et essensielt mineral som finnes i hver celle i kroppen. Dens viktigste rolle er å transportere oksygen i blodet til vevet. Jern sørger for at musklene våre fungerer som de skal. Det hjelper også kroppen å konvertere karbohydrater til energi under trening. Mens kroppen kommer seg etter anstrengende trening, hjelper jern med å produsere nye celler, proteiner og hormoner som gjør oss sterkere.

Anemi fra lave nivåer av jern er en av de vanligste næringsmanglene i verden. Kroppen kan ikke produsere jern på egen hånd, så du må konsumere tilstrekkelige mengder fra matvarene du spiser. Dette er spesielt viktig hvis du fører en aktiv livsstil.

Årsaker og symptomer på jernmangel

Det er viktig å sørge for at barn og unge bruker nok jern for riktig fysisk og mental vekst. Eldre voksne, de som donerer blod ofte, eller noen med en gastrointestinal lidelse som forstyrrer jernabsorpsjonen, bør overvåke jerninntaket. Kvinner er i spesiell risiko for jernmangel, spesielt i alderen 19 til 50 år, når de er menstruerende, gravide eller nylig har fått en baby.

Jernmangel kan være forårsaket av et lite inntak av jern, dårlig absorpsjon eller blodtap. Over tid, hvis kroppen ikke kan opprettholde normale nivåer av jern, oppstår anemi.

Tegn på jernmangelanemi kan være:

  • konstant følelse av tretthet
  • kort oppmerksomhetsspenn og irritabilitet
  • nedsatt immunfunksjon
  • hodepine
  • uregelmessige hjerteslag
  • hjertefeil

Lavt jernlager og trening

Kroppene våre mister små mengder av jern gjennom svette. Dette setter utholdenhetsidrettsutøvere, som langdistanseløpere, i fare for jernmangel. Uten nok jern, kan du ikke bruke oksygen riktig for å produsere energi. Dette svekker enhver idrettsutøveres konkurranseevne. Et vanlig problem for jernmangel-idrettsutøvere er manglende evne til å opprettholde en jevn hjerterytme under moderat til hard trening. Kvinnelige og vegetariske idrettsutøvere må sørge for å spise velbalanserte måltider og mellommåltider før og etter trening.

Spis et jernrikt kosthold

For å oppfylle de daglige anbefalingene for jern, bør du konsumere en rekke matvarer. De beste kildene til kostjern er fra kokte bønner, linser, tørket frukt, egg, kjøtt og fisk. Gresskarfrø og grønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål er også gode kilder til jern.

For å forbedre jernabsorpsjonen i kroppen, kan du kombinere jernrik mat med mat som inneholder vitamin C. For eksempel å tilsette friske jordbær eller spise en appelsin om morgenen sammen med en jernrik kornblanding, vil sikre at du får i deg maksimal jernmengde. Til lunsj eller middag kan du spise rå grønnkålssalat, toppet med vitamin C-rike skiver av paprika, drysset med gresskarfrø og toppet med bakt laks. Hvis du opplever noen av symptomene på jernmangelanemi, bør du kontakte legen din for å få ytterligere råd og vurdere å gjøre endringer i kostholdet ditt.

Relaterte artikler:

Mat som inneholder jern

Hva bør man spise hver dag

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet