35%

RABATT

PÅ ET STORT

UTVALG AV  SKO!-63%

-64%

-53%

-55%

1 990,-

5 990,-

5 490,-

2 790,-

3 999,-

1 490,-

5 490,-

2 490,-

Lavt blodtrykk trening

Regelmessig trening er viktig for at alle skal holde seg friske og mobile. Men med lavt blodtrykk – også kalt hypotensjon – må du kanskje justere treningsregimet ditt hvis du føler symptomer. Lær mer om lavt blodtrykk og trening.

Hva er lavt blodtrykk?

1 490,-

3 999,-

-63%

SurPlus Basic SUP – NY

2022 pakke, 9,4″

-20%

-20%

-21%

-20%

2 512,-

3 140,-

3 188,-

3 985,-

4 099,-

5 199,-

3 785,-

3 028,-

Blodtrykket består av to tall: systolisk, det øverste tallet, som indikerer blodtrykket i arteriene dine under hjerteslag; og diastolisk, det nederste tallet, som måler blodtrykket når hjertet hviler mellom slagene. En normal blodtrykksavlesning er 120/80 millimeter kvikksølv (mm Hg) eller lavere. Forhøyet blodtrykk er når målinger konsekvent varierer fra 120 til 129 systolisk og mindre enn 80 mm Hg diastolisk. Over det, og du har å gjøre med høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon. På motsatt ende av skalaen er lavt blodtrykk en avlesning på mindre enn 90/60 mm Hg. I motsetning til høyt blodtrykk, er hypotensjon i seg selv ikke grunn til bekymring.

Det er bare når du opplever symptomer relatert til hypotensjon – som svimmelhet, kvalme, ørhet, tretthet eller frakoblet og forvirret – at det bør sjekkes ut. Fordi hjertet ditt jobber annerledes, og ofte hardere, når du trener, er det da symptomer som disse kan dukke opp.

Årsaker til lavt blodtrykk

GARMIN fenix 7X Sapphire Solar

SVART

GARMIN fenix 7X Sapphire Solar GRÅ

11 490,-

9 409,-

Før du starter et nytt treningsprogram, er det viktig å få riktig diagnostisert årsaken til lavt blodtrykk. Hypotensjon kan være forårsaket av dehydrering, hjertesvikt, nerveskade fra diabetes og endringer i hjerterytmen. Alkoholforbruk kan også være en faktor, i tillegg til visse medisiner som diuretika, smertestillende og antidepressiva og angstdempende medisiner.

SALG PÅ BRILLER!

OPPTIL

-50%

Blodtrykket ditt kan også falle når du endrer posisjon for raskt, en tilstand som kalles ortostatisk hypotensjon. Det er bemerket at denne typen lavt blodtrykk vanligvis varer bare noen få sekunder eller minutter. Når legen din har diagnostisert det underliggende problemet, kan det riktige treningsprogrammet planlegges.

Trening – hva du bør og ikke bør gjøre

Når du trener, ta forholdsregler for å stabilisere blodtrykket. Fordi kroppen din trenger blod for å fordøye maten, kan det hjelpe å spise mindre måltider før trening. Det er anbefalt å endre posisjoner sakte, for eksempel å stå opp etter å ha gjort øvelser på en benk eller bakken, for å forhindre ortostatisk hypotensjon. Hvis du for eksempel gjør øvelser som bicep curls på en benk, og du plutselig reiser deg for å bytte vekt, har ikke blodårene nok tid til å justere trykket. Det kan gi symptomer som svimmelhet, hodepine og til og med uklart syn.

GARMIN fenix 6 Sapphire Titanium

GARMIN epix

Gen 2 – Slate

7 955,-

6 799,-

Husk også å drikke mye væske. Hvis du er dehydrert, betyr det at kroppen mister mer vann enn du spiser, og ikke bare kan det forverre lavt blodtrykk. Dehydreringssymptomer også kan bety svimmelhet, tretthet, overdreven tørste og tørr munn.

Hvis du har hypotensjon og planlegger å trene, sørg for at du hydrerer riktig. Hvis du deltar i intens trening, må du kanskje også drikke en sportsdrikk som inneholder elektrolytter. Hver persons behov for vann er forskjellig, så legen din kan anbefale riktig væskeinntak basert på din personlige helse.

Ta det rolig

Hvis det lave blodtrykket ditt stammer fra en hjertesykdom, diabetes eller annen alvorlig tilstand, vil legen din sette treningsgrenser. Når du er klar til å trene, ta deg tid til å varme opp og kjøle deg ned, slik at pulsen sakte stiger og senkes.

Øk intensitetsnivået på treningen gradvis og sett ned farten hvis du merker symptomer som svakhet, uvanlig tretthet, uregelmessig puls, forvirring eller svimmelhet. Etter treningen, tøy ut mens du står eller sitter ned versus liggende, og husk å endre posisjon sakte.

Relaterte artikler:

Fra høyt til lavt blodtrykk

Grenseverdier for lavt blodtrykk

Referanser

2 490,-

5 490,-

-54%

SurPlus Neptune SUP – NY 2022 pakke, 10’8»

Om forfatteren