Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Lavt blodtrykk etter operasjon

Lavt blodtrykk etter operasjonen

All kirurgi utgjør en viss risiko, og en endring i blodtrykket er en slik risiko. Lær mer om lavt blodtrykk etter operasjon.

Hva er normalt blodtrykk?

Normalt blodtrykk er mindre enn 120/80 mmHg. Det øverste tallet (120) kalles systolisk trykk, og måler trykket når hjertet ditt banker og pumper blod. Det nederste tallet (80) kalles diastolisk trykk, og måler trykket når hjertet ditt hviler mellom taktene. Enhver avlesning under 90/60 mmHg kan betraktes som lavt blodtrykk, men det kan være forskjellig fra person til person, og avhengig av omstendighetene.

Lavt blodtrykk etter operasjon

Blodtrykket ditt kan falle under eller etter operasjonen av forskjellige årsaker.

Anestesi

Bedøvelsesmidler, som brukes til å få deg til å sove under operasjonen, kan påvirke blodtrykket ditt. Endringer kan skje mens du blir lagt ned og deretter når du kommer av stoffene. Hos noen mennesker forårsaker anestesi en betydelig endring i blodtrykket. Hvis dette er tilfelle, vil legene overvåke deg nøye og gi deg medisiner for å bringe blodtrykket tilbake til det normale igjen.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk er når kroppen din går i sjokk på grunn av alvorlig blod- eller væsketap. Å miste en stor mengde blod, som kan skje under operasjonen, medfører blodtrykksfall. Mindre blod betyr at kroppen ikke kan transportere det like lett til organene den trenger å nå. Siden sjokk er en nødsituasjon, vil du bli behandlet på sykehuset. Målet er å prøve å gjenopprette blodet og væskene i kroppen din, før det blir skade på de vitale organene dine (spesielt nyrene og hjertet).

Septisk sjokk

Sepsis er en livstruende komplikasjon ved å få en bakterie-, sopp- eller virusinfeksjon. Det får veggene i små blodkar til å lekke væsker inn i annet vev. En alvorlig komplikasjon av sepsis kalles septisk sjokk, og et av symptomene er kritisk lavt blodtrykk. Du er sårbar for disse infeksjonene hvis du er på sykehuset for å bli frisk fra operasjonen. Sepsis behandles på sykehus ved å bruke antibiotika, gi ekstra væske og overvåke. For å behandle lavt blodtrykk kan du få medisiner som kalles vasopressorer. Disse hjelper til med å stramme blodkarene dine for å øke blodtrykket.

Hva du kan gjøre hjemme

Hvis du fortsatt har lavt blodtrykk når du kommer hjem, er noen ting du kan gjøre for å redusere symptomer:

 • Stå sakte opp: Ta deg tid til å bevege deg rundt og strekke deg før du reiser deg. Dette vil bidra til å øke blodsirkulasjonen rundt i kroppen.
 • Hold deg unna koffein og alkohol: Begge kan forårsake dehydrering.
 • Spis små, hyppige måltider: Noen mennesker opplever lavt blodtrykk etter å ha spist, og mindre måltider bidrar til å redusere risikoen.
 • Drikk mer væske: Hvis du holder deg hydrert, hjelper det med å forhindre lavt blodtrykk.
 • Spis mer salt: Legen din kan anbefale å øke saltinntaket ditt ved å tilsette mer i matvarene eller ta salttabletter hvis nivået ditt er lavt. Ikke begynn å tilsette salt uten å spørre legen din først. Denne behandlingsformen skal bare gjøres i råd med legen din.

Bør du bekymre deg?

Virkelig lave blodtrykkstall øker risikoen for skade på vitale organer, som hjerte og hjerne, på grunn av mangel på oksygen. Det er mer sannsynlig at lave tall på dette nivået vil skje mens du blir behandlet på sykehuset, for nødsituasjoner som blodtap eller hjerteinfarkt. Men for det meste krever ikke lavt blodtrykk behandling.

Hvis du er bekymret for vedvarende lavt blodtrykk, bør du oppsøke legen din, spesielt hvis du opplever symptomer som:

 • svimmelhet
 • uklart syn
 • kvalme
 • dehydrering
 • kald, klam hud
 • besvimelse

Legen din kan fortelle om det er et annet helseproblem som skjer, eller om du trenger å legge til eller endre medisinering.

Relaterte artikler:

Symptom lavt blodtrykk

Lavt blodtrykk og høy puls

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE