20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Lavt blodsukker svimmel

Hypoglykemi refererer til lave nivåer av sukker, eller glukose, i blodet. Hypoglykemi er ikke en sykdom, men det kan indikere et helseproblem.

Hva er hypoglykemi?

Alle kroppens celler, inkludert hjernen, trenger energi for å fungere. Glukose tilfører energi til kroppen. Insulin, et hormon, gjør det mulig for cellene å absorbere og bruke det. Tegn på lavt blodsukker inkluderer svimmelhet, sult, skjelving, hjertebank, kvalme og svette. I alvorlige tilfeller kan det føre til koma og død. Hypoglykemi kan oppstå av flere årsaker, men det skjer oftest som en reaksjon på medisiner, for eksempel insulin. Personer med diabetes bruker insulin for å behandle høyt blodsukker. Svimmelhet og besvimelse kan være et tidlig tegn på hypoglykemi. Hypoglykemi skjer når det ikke er nok glukose eller sukker i blodet.

Symptomer på lavt blodsukker

Personer med mild hypoglykemi kan oppleve følgende symptomer:

 • svimmelhet og svakhet
 • sult
 • skjelving eller skjelving
 • svetting
 • blekhet
 • hjertebank
 • rask eller uregelmessig hjerterytme
 • tåkesyn
 • forvirring

Alvorlig hypoglykemi kan innebære:

svakhet og tretthet
dårlig konsentrasjon
irritabilitet og nervøsitet
forvirring
irrasjonell eller argumenterende atferd og personlighetsendringer
kribling i munnen
koordineringsproblemer
komplikasjoner

Hvis en person ikke tar noe som får opp blodsukkeret, kan følgende intreffe:

 • problemer med å spise eller drikke
 • bevissthetstap
 • koma

Alvorlig hypoglykemi kan være livstruende.

En person som regelmessig opplever hypoglykemi kan bli uvitende om at det skjer eller bli verre. De vil ikke merke varselstegnene, og dette kan føre til alvorlige og muligens dødelige komplikasjoner. Hypoglykemi er ofte et tegn på dårlig administrert diabetes.

Regulering av blodsukker

Fordøyelsessystemet bryter ned karbohydrater fra maten. Et av molekylene dette skaper er glukose, kroppens viktigste energikilde. Glukose kommer inn i blodomløpet etter at vi spiser. Imidlertid trenger glukose insulin – et hormon som bukspyttkjertelen produserer – før det kan komme inn i en celle. Med andre ord, selv om det er rikelig med glukose tilgjengelig, vil en celle ikke få energi hvis det ikke er noe insulin. Etter å ha spist, frigjør bukspyttkjertelen automatisk riktig mengde insulin for å flytte glukosen i blodet inn i cellene. Når glukose kommer inn i cellene, faller blodsukkernivået. Eventuell ekstra glukose går inn i leveren og musklene i form av glykogen, eller lagret glukose. Kroppen kan bruke denne glukosen senere når den trenger mer energi. Insulin er ansvarlig for å bringe høyt blodsukkernivå tilbake til det normale. Hvis glukosenivået faller fordi en person ikke har spist på en stund, utskiller bukspyttkjertelen glukagon – et annet hormon – som utløser nedbrytning av lagret glykogen til glukose. Kroppen frigjør deretter glykogenet i blodbanen, noe som får glukosenivået opp igjen.

Relaterte artikler:

Svimmel når jeg ligger

Diabetes symptomer svimmel

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!