Lavkalori diett

En lavkalori diett gir vanligvis mellom 800 og 1500 kalorier om dagen. Lær mer om hvor effektivt og trygt det er å gå på en lavkaloridiett.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Lavkaloridiett

For noen mennesker er et alternativ for kortvarig vekttap et veldig kalorifattig kosthold. Mange dietter med svært lite kaloriinnhold er kommersielt laget av formler på 800 kalorier eller færre som erstatter all maten du vanligvis spiser. Andre, som det velkjente grapefruktdietten, er avhengige av å spise mye av den samme kalorifattige maten. Kosthold med lite kaloriinnhold er ikke det samme som uten materstatninger for måltid, der du erstatter ett eller to måltider om dagen.

Hvor effektive er dietter med svært kaloriinnhold?

Hvis du har en BMI over 30 (som legen din vil kalle «overvektige»), kan et kosthold med lavt kaloriinnhold la deg miste omtrent 1,5 til 2,5 kg per uke, for et gjennomsnittlig vekttap på 20 kg i løpet av 12 uker. Å miste den mengden vekt kan forbedre vektrelaterte medisinske tilstander, inkludert diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Men på lang sikt er dietter med lite kaloriinnhold ikke mer effektive enn mer beskjedne dietter. Når du har gått på diett, må du endre livsstilen, forplikte deg til sunn mat og regelmessig fysisk aktivitet.

Er dietter med lavt kaloriinnhold trygt?

Kosthold med lite kaloriinnhold er ikke OK for alle. Snakk med legen din for å se om denne typen kosthold passer for deg. Hvis BMI er høyere enn 30, er dietter med lite kaloriinnhold generelt trygge når de brukes under forsvarlig medisinsk tilsyn. For personer med BMI på 27-30, bør dietter med lite kaloriinnhold forbeholdes de som har vektrelaterte medisinske problemer og er under medisinsk tilsyn.

Kosthold med lite kaloriinnhold anbefales ikke for gravide eller ammende kvinner, og er ikke egnet for barn eller tenåringer, bortsett fra i spesialiserte behandlingsprogrammer. Det er heller ikke sikkert at de er i orden for personer over 50 år, avhengig av det potensielle behovet for medisiner mot eksisterende forhold, samt muligheten for bivirkninger.

Hva er bivirkningene av dietter med svært lavt kaloriinnhold?

Personer som går på dietter med lavt kaloriinnhold i 4 til 16 uker, rapporterer om mindre bivirkninger som utmattelse, forstoppelse, kvalme og diaré. Disse forholdene forbedres vanligvis i løpet av noen uker og forhindrer sjelden folk fra å fullføre programmet.

Gallestein er den vanligste alvorlige bivirkningen av dietter med svært kaloriinnhold. Gallestein er mer vanlig ved raskt vekttap. Når kroppen opplever et kaloriunderskudd, begynner den å nedbryte fett for energi. Leveren utskiller da mer kolesterol og kan danne gallestein når den kombineres med galle.

Hva er de andre ulempene med dietter med svært lavt kaloriinnhold?

For å være sunn, trenger du en balanse av matvarer fra forskjellige matvaregrupper. Det er vanskelig å få god næring og føle seg fornøyd med et kalorifattig kosthold. I tillegg kan det å konsumere så lite som 800 kalorier ikke gi deg den energien du trenger daglig, og for å gjennomføre regelmessig fysisk aktivitet, spesielt hvis du spiser den samme maten hver dag.

Snakk med legen din eller kostholdseksperten for å forsikre deg om at du får i deg næringsstoffene du trenger, mens du er i en veldig kalorifatt diett.

Relaterte artikler:

Forskjellige lavkarbodietter

Dietter for å gå ned i vekt raskt

Om forfatteren

Legg inn kommentar