20-50% RABATT!


HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Lav hvilepuls dårlig form

Studier har vist at en lavere hvilepuls, ned mot 40 slag per minutt, er assosiert med lenger levetid. Lær mer om lav hvilepuls, også når du er utrent og i dårlig form.

For hver 20 ekstra slag per minutt med hvilepuls, øker dødeligheten med 30-50 prosent. Sammenhengen mellom en lav hjertefrekvens og levetid ser ut til å fungere gjennom minst to forskjellige mekanismer. Først og tydeligvis er en lavere hjerterytme assosiert med et sunnere hjerte. Personer med lav hvilepuls er langt mindre sannsynlig å dø av hjertesykdom.

En lavere hjerterytme betyr generelt at færre næringsstoffer og mindre oksygen blir levert rundt i kroppen din, i hvert fall hvis alle andre faktorer er like. Men alle andre faktorer er egentlig aldri like. For å vite hvor godt blodet ditt leverer næringsstoffer i kroppen din, må du vite flere ting. For det første trenger du selvsagt pulsen. For det andre må du vite slagvolumet ditt – hvor mye blod som blir pumpet gjennom hjertet per slag. Et høyere slagvolum betyr at høy blodstrøm kan opprettholdes med relativt lav hjerterytme. Dessverre er slagvolum vanskelig å måle, så det måles ikke vanligvis i rutinemessige kontroller med mindre man har hjertesykdom. For det tredje vil du vite hvor mange røde blodlegemer du har. Den tekniske betegnelsen for dette er hematokrit – prosentandelen av blodvolumet ditt som består av røde blodlegemer. Et typisk hematokritnivå er 47 prosent pluss eller minus 5 prosent for menn, og 42 prosent pluss eller minus 5 prosent for kvinner. En lavere hematokrit nivå vil bety at hjertet ditt trenger å pumpe mer blod for å gi nok oksygen til kroppen. Et høyt hematokrit nivå vil bety at du trygt kan leve med en lavere hjerterytme, men det vil også bety at blodet ditt blir for tykt, noe som kan forårsake problemer.

I tillegg til hvor mange røde blodlegemer du har, vil du vite hvor mye oksygen de røde blodcellene dine bærer. Høyere oksygenmetning betyr at mindre blodstrøm er nødvendig for å holde kroppen i gang. Du vil også kjenne til variasjonen i hjerterytmen din. Pulsen skal være raskere når du inhalerer, og saktere når du puster ut, så høy variasjon i hjertefrekvensen er et tegn på god hjertehelse. Til slutt vil du vite blodtrykket ditt. Hvis hjerterytmen din er lav, men blodtrykket ditt er normalt, betyr det at, lav eller ikke, er hjertefrekvensen din tilstrekkelig for at blodet flyter normalt.

Lav hvilepuls dårlig form

Hvis du har lav hvilepuls, selv om du er utrent og kanskje i dårlig form, betyr det ikke nødvendigvis at det feiler deg noe. Alt er sikkert bra hvis hjertefrekvensen din er over 50, eller 40 og lavere hvis du er en idrettsutøver. Du har det sikkert også bra hvis du ikke føler noen av symptomene som svimmelhet, tretthet, svette eller følelse av å besvime. Men hvis du har symptomer og fortsatt er bekymret, er det verdt å snakke med legen din og få tatt noen enkle tester, som hematokrit nivå, oksygeninnhold i blodet, elektrolyttnivåer, hjertefrekvensvariabilitet og blodtrykk. Hovedpoenget er at hvis den lave hjerterytmen din er et problem, vil du sannsynligvis merke det. Hvis du trener regelmessig og har en lav hjerterytme, føler deg bra, og alle andre mål for hjertehelse ser bra ut, er det ingen grunn til bekymring.

Relaterte artikler:

Trene for å få lavere hvilepuls

Hvilepuls tabell basert på alder

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

Av Spurt

HELGE

KUPP!

20-50% RABATT!

HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE