Lav D vitamin symptomer

D vitamin produseres av kroppen når huden blir utsatt for sollys. Lær mer om symptomer på mangel av D-vitaminer.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Symptomer på D vitamin mangel

Hvis du får for lite sol, lider av melkeallergier eller holder deg til et strengt vegansk kosthold, kan du være i fare for vitamin D-mangel. D vitamin produseres av kroppen når huden blir utsatt for sollys. Det forekommer også naturlig i noen få matvarer – inkludert noen fisker, fiskeleveroljer og eggeplommer – og i forsterkede meieri- og kornprodukter.

D-vitamin

D-vitamin er viktig for sterke bein, fordi det hjelper kroppen å bruke kalsium fra kostholdet. Tradisjonelt har D-vitaminmangel blitt assosiert med rakitt, en sykdom der beinvevet ikke mineraliseres ordentlig, noe som fører til myke bein og skjelettdeformiteter. Men stadig mer, avslører forskning viktigheten av vitamin D for å beskytte mot en rekke helseplager.

Symptomer og helserisiko ved vitamin D-mangel

Symptomer på smerter i beina og muskelsvakhet kan bety at du har D-vitaminmangel. For mange mennesker er imidlertid symptomene subtile. Selv uten symptomer kan for lite vitamin D utgjøre helserisiko. Lave blodnivåer av vitaminet har blitt assosiert med følgende:

  • Økt risiko for død av hjerte- og karsykdommer
  • Kognitiv svikt hos eldre voksne
  • Alvorlig astma hos barn
  • Kreft

Forskning antyder at vitamin D kan spille en rolle i forebygging og behandling av en rekke forskjellige tilstander, inkludert diabetes type 1 og type 2, hypertensjon, glukoseintoleranse og multippel sklerose.

Årsaker til vitamin D-mangel

Vitamin D-mangel kan oppstå av flere årsaker:

  • Du forbruker ikke de anbefalte nivåene av vitaminet over tid. Dette er sannsynlig hvis du følger et strengt vegansk kosthold, fordi de fleste av de naturlige kildene er dyrebaserte, inkludert fisk og fiskeoljer, eggeplommer, befestet melk og storfelever.
  • Eksponeringen din for sollys er begrenset. Fordi kroppen lager vitamin D når huden din blir utsatt for sollys, kan du risikere mangel hvis du er i hjemmet, bor på nordlige breddegrader, bruker lange kapper eller hodetrekk av religiøse grunner, eller har et yrke som forhindrer soleksponering.
  • Du har mørk hud. Pigmentet melanin reduserer hudens evne til å lage vitamin D som svar på sollys. Noen studier viser at eldre voksne med mørkere hud har høy risiko for vitamin D-mangel.
  • Nyrene dine kan ikke omdanne vitamin D til sin aktive form. Når folk blir eldre, er nyrene mindre i stand til å konvertere vitamin D til sin aktive form, og øker dermed risikoen for vitamin D-mangel.
  • Fordøyelseskanalen din kan ikke absorbere vitamin D. tilstrekkelig. Noen medisinske problemer, inkludert Crohns sykdom, cystisk fibrose og cøliaki, kan påvirke tarmen din evne til å absorbere D-vitamin fra maten du spiser.
  • Du er overvektig. D-vitamin ekstraheres fra blodet av fettceller, noe som endrer frigjøring i sirkulasjonen. Personer med en kroppsmasseindeks på 30 eller høyere har ofte lave nivåer av vitamin D.

Tester for vitamin D-mangel

Den mest nøyaktige måten å måle hvor mye vitamin D som er i kroppen din, er 25-hydroxy-vitamin-blodprøven. Et nivå på 20 nanogram / milliliter til 50 ng / ml anses som tilstrekkelig for sunne mennesker. Et nivå under 12 ng / ml indikerer vitamin D-mangel.

Behandling for vitamin D-mangel

Behandling for D-vitaminmangel innebærer å få mer vitamin D gjennom kosthold og kosttilskudd. Selv om det ikke er enighet om vitamin D-nivåer som er nødvendige for optimal helse – og det sannsynligvis er forskjellig avhengig av alder og helsemessige forhold – anses en konsentrasjon på mindre enn 20 nanogram per milliliter som utilstrekkelig, noe som krever behandling.

Hvis du ikke bruker mye tid i solen eller alltid er forsiktig med å dekke huden din (solkrem hemmer D-vitaminproduksjon), bør du snakke med legen din om å ta et D-vitamintilskudd, spesielt hvis du har risikofaktorer for vitamin D-mangel.

Relaterte artikler:

Hva gjør vitamin D

Hvorfor trenger vi vitamin D

Om forfatteren

Legg inn kommentar